Conducerea PNL are radacini in Securitate

pnl_3Fruntasii Partidului National Liberal au invatat ABC-ul politicii de la oameni care au facut parte din structurile inalte ale Securitatii. Familiile din care se trag cei mai de seama lideri ai PNL au fost intesate de personaje recunoscute in regimul comunist pe care l-au servit dupa rigorile vremii. Presedintele liberal, premierul Calin Popescu Tariceanu, este fiul vitreg al celebrului Dan Amedeo Lazarescu, despre care s-a aflat ca a -livrat- Securitatii zeci de fruntasi liberali, contra cost. Justificarea – cu banii luati pe informarile date la Securitate, Dan Amedeo Lazarescu i-a ajutat pe cei pe care i-a bagat in puscarie. Dupa modelul tatalui vitreg, Tariceanu s-a debarasat si el de trecut: premierul a sustinut ca nu il recunoaste pe Dan Amedeo Lazarescu ca tata, ci doar ca pe -sotul mamei- sale.

Finul premierului liberal, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a fost nepotelul cunoscutei activiste comuniste Ghizela Wass, trimisa in 1945 sa-i salveze pe bucuresteni de sub influenta taranistului Iuliu Maniu si a lui Dinu Bratianu, presedintele de atunci al Partidului National Liberal.

La conducerea PNL s-au mai -infiltrat- si alte doua odrasle de securisti cu functii de conducere. Presedintele liberalilor din Bucuresti, Ludovic Orban, a recunoscut ca tatal sau a fost angajat la Securitate, cu titlul de capitan in rezerva, prin anii *50. Dar recunoasterea de atunci a tatalui sau a fost bagata sub pres de Ludovic Orban care a sustinut constant ca nu a avut nicio legatura cu -slabiciunea- parintelui sau fata de Securitate. Cazurile celor trei mai mari liberali sunt de notorietate. Noutatea este ca Dan Motreanu, proaspat ajuns ministru al agriculturii, a fost si el crescut de un fost ofiter de Securitate. Potrivit unor surse din randul fostilor ofiteri comunisti, tatal lui Motreanu a fost ofiter de Securitate, transferat de la Orastie, la Deva. Fostul secretar general al PNL a recunoscut doar ca tatal sau a fost ofiter in armata, trimis apoi la Ministerul de Interne, unde se ocupa cu -pregatirea fizica-.

Liberalii desprinsi din familii pe care s-a pus stampila Securitatii incearca acum sa promoveze deconspirarea fostilor informatori. PNL a exclus cativa liberali care au avut angajament semnat cu Securitatea si sustine doi dintre membrii de baza ai CNSAS – pe actualul presedinte al Colegiului, Claudiu Secasiu, si initiatorul legii privind deconspirarea Securitatii, Constantin Ticu Dumitrescu. Atat ca miscarile politice ale conducerii PNL nu demonteaza suspiciunile privind moralitatea principiilor dupa care se ghideaza conducerea liberala.

Cei mai de seama liberali de la conducerea Partidului National Liberal se trag din familii care au cochetat la un moment dat cu securitatea. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, este fiul vitreg al lui Dan Amedeo Lazarescu, cel care a -predat- liberali la securitate, contra cost. Ludovic Orban, liderul PNL din Capitala a recunoscut ca este fiul unui fost maior de securitate, iar bunica actualului presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost cunoscuta activista comunista Ghizela Wass. Surpriza vine din partea lui Dan Motreanu, fost secretar general al formatiunii si proaspat ajuns ministru al agriculturii, al carui tata a fost ofiter de securitate la Orastie, iar apoi la Deva, potrivit unor surse din randul fostilor ofiteri comunisti.

Asa tata, asa fiu. Cei care conduc astazi PNL au invatat primii pasi intr-ale politicii de la oameni asezati in posturi din primele linii ale securitatii. Dar Tariceanu, Olteanu, Motreanu si Orban neaga la unison, ca au avut vreo legatura cu activitatea desfasurata de rudele lor. Ba chiar actuala conducere a PNL a promovat o politica de sanctiuni pentru toti liberalii care au fost gasiti cu angajament la securitate, si s-au tinut de ea, renuntand la cativa membri PNL. Formatiunea lui Tariceanu este cea care a dat CNSAS, institutia menita sa deconspire securitatea, membri de baza ai colegiului: actualul presedinte CNSAS, Claudiu Secasiu, si initiatorul legii privind deconspirarea securitatii ca politie politica, Constantin Ticu Dumitrescu, sunt sustinuti de PNL.

Atat ca miscarile politice practicate de liderii liberali nu pot sterge cu buretele trecutul si legaturile cu securitatea ale familiilor din care se trag fruntasii PNL. Si astfel, orice suspiciune privind moralitatea principiilor dupa care se ghideaza actuala conducere PNL devine, brusc, indreptatita.

Tariceanu, fiu de turnator

Premierul Calin Popescu Tariceanu (foto1) – fiul vitreg al lui Dan Amedeo Lazarescu, cel care a -predat- la securitate zeci de fruntasi liberali, in anii *50. E drept, Dan Amedeo Lazarescu provenea dintr-o familie veche de liberali, dar tot el s-a dovedit ca a fost unul dintre informatorii platiti de securitate. Chiar el a recunoscut ca a primit bani pentru informatiile pe care le dadea depre liberalii din partid, apoi s-a scuzat pentru tradarea din trecut argumentand ca din banii primiti de la securitate pentru notele informative a ajutat victimele pe care tot el le trimisese in puscarie.

Dar Tariceanu, fiul se dezice de orice relatie de rubedenie cu cel care s-a dovedit a fi un colaborator al securitatii. -A fost sotul mamei mele. Punct. Nu a fost tatal meu vitreg. E o mica mare diferenta. Dar, in sfarsit, Dan Amedeo Lazarescu, sa spunem asa a facut parte din familia mamei mele, deci nu este o persoana care sa-mi fie straina-, a sustinut Tariceanu, intr-o emisiune tv.

Olteanu, nepotel de activista

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu (foto2), s-a apropiat repede de Tariceanu pe care si l-a ales nas de cununie. Finul are insa un trecut similar cu cel al liderului PNL – Bogdan Olteanu este nepotul unei foste activiste comuniste din Romania, Ghizela Wass. Tovarasa secretara a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman a fost bunica lui Olteanu, din partea mamei. Dupa o ascensiune rapida in PCR, Ghizela Wass a primit ca sarcina, dupa 1945, sa elibereze romanii din Bucuresti de sub jugul liderului taranist Iuliu Maniu si al lui Dinu Bratianu, culmea, presedintele de atunci al PNL.

Orban a recunoscut

Ludovic Orban (foto3), presedintele organizatiei PNL din Bucuresti a recunosut ca tatal sau a fost angajat al securitatii cu titlul de capitan in rezerva. Dupa ce tatal sau s-a acoperit de glorie in anii *50, fiul liberal refuza acum sa comenteze mai mult pe marginea acestui subiect. Liderul liberalilor bucuresteni aminteste doar ca el a refuzat sa se lase racolat de securitate, in perioada in care se afla in armata, de aceea a si fost pus sa -rada diferite chestii uscate de pe faianta de la WC-.

Motreanu, un -intim- nedeconspirat

Nici actualul ministru al agriculturii, Dan Motreanu (foto4), fost secretar general al PNL si unul dintre -intimii- premierului nu se poate mandri cu un trecut curat. Potrivit unor surse din cadrul fostilor ofiteri de securiate, tatal lui Motreanu a fost ofiter de securitate la Orastie, iar apoi la Deva. Motreanu a recunoscut doar ca tatal sau a fost ofiter in armata, transferat apoi la Ministerul de Interne, unde nu se ocupa nici pe departe cu turnatoria, ci cu -pregatirea fizica-. Argumentele lui Motreanu – tatal sau a avut de suferit de pe urma securitatii, fiind pensionat fortat in 1984.