ANALIZĂ de Dan Andronic: Traian Băsescu şi ultima bătălie cu „Sistemul”

Vor să-l suspende pe Traian Băsescu? Şi ce-i nou în asta? Singurul lucru, cât de cât mai deosebit, este că de obicei asemenea manevre erau anunţate de Dan Voiculescu, acum o face Călin Popescu-Tăriceanu. Preşedintele Senatului. Un om politic despre care spuneam la emisiunea lui Rareş Bogdan de la Realitatea TV că l-aş vedea jucând în prezidenţiale pe cartea competenţei. Se pare că numai eu l-am văzut aşa… Aţi citit motivele pentru care vor să-l suspende pe Traian Băsescu cu câteva zile înainte de terminarea efectivă a celui de-al doilea mandat? Eu da, şi mi s-a părut că sunt scrise pe genunchi. Ce-i reproşează Tăriceanu lui Băsescu? Că a participat la acţiuni ale PMP, că l-a sunat pe Juncker ca să nu o pună comisar pe Corina Creţu, că a susţinut scrisoarea lui Blaga şi Iohannis adresată liderilor UE. Plus alte câteva prostioare fără o susţinere reală.

Am văzut şi reacţiile unor analişti şi voi cita două din ele.

Ion Cristoiu: „Suspendarea lui Traian Băsescu ar reduce campania electorală la confruntarea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta. E drept, pentru Traian Băsescu suspendare pică atît de bine că o clipă ai crede că el a pus-o la cale. Deşi nu candidează, Traian Băsescu va fi prezent în campanie la modul spectaculos. De regulă, preşedinţii în situaţia sa – ultimele luni ale mandatului – intră în penumbră fie şi pentru că în lumină rămîn candidaţii la Preşedinţie. Suspendarea, campania pentru Referendum, Referendumul, vor face din Traian Băsescu vedeta campaniei pentru prezidenţiale. Traian Băsescu va trece astfel în fruntea Opoziţiei înainte de încheierea Mandatului. Ceea ce, de altfel, îşi doreşte”.
Rareş Bogdan, un ziarist/analist mai apropiat de vederile liberale decât Ion Cristoiu, comenta iniţiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu folosind o măsură diferită de evaluare : „(…)Incerci să provoci o noua acţiune de suspendare a „Tiranului de la Cotroceni” pentru a muta întreaga temă a campaniei electorale pe formula „băsişti” – „antibăsişti”. Fără soluţii şi în picaj, Puterea lui Ponta şi Tăriceanu anunţă o a treia suspendare, una care să împartă Parlamentul şi scena publică între cei care îl vor suspendat şi demis pe Băsescu, de parcă nu i s-ar sfârşi mandatul/mandatele şi aşa prea lungi şi cei care se vor poziţiona împotriva suspendării pentru că înţeleg exact că, spre deosebire de 2007 şi 2012, acum SUSPENDAREA are un singur scop şi anume ocuparea scenei de o dispută acum falsă şi fără temei, dar care îl poate duce pe Ponta spre Turul 2 cu un scor trecut bine de 40% şi mai ales îl poate anula pe Klaus Iohannis, scena fiind ocupată de Ponta/Tăriceanu VS Macovei/Udrea/Băsescu, Klaus în Offsaid. Mizerie de laborator spusă prin vocea liberalului roşu Călin cel Leneş”.

Am ales aceste două comentarii pentru că vin din partea a doi ziarişti care fac o emisiune TV împreună, dar au în acelaşi timp vederi diferite asupra problemei.

Ceea ce mi se pare remarcabil este faptul că am ajuns să comentăm iniţiative de tipul suspendării Preşedintelui cu detaşarea unui telespectator al unui meci de wrestling. În care ştim că bătaia, nu-i bătaie, că loviturile sunt regizate, iar învingătorul nici nu contează, dar în acelaşi timp publicul este în extaz. Ştim că nu sunt motive de suspendare, dar analizăm consecinţele suspendării. O atitudine prin care intrăm în logica politicienilor în loc să milităm în primul rând pentru respectarea formelor legale pentru un demers atât de important.

Paradoxal şi în scrisoarea lui CPT întâlnim acelaşi tip de atitudine: aproape jumătate din epistola adresată concetăţenilor este dedicată unei analize de tip SWOT a motivelor care ar putea împiedica o asemenea suspendarea. De la “Electoratul nu mai este atât de vehement împotriva lui Băsescu, aşa cum era în 2012” până la “Îl reinventăm pe Băsescu” , preşedintele Senatului face o analiză politică şi de imagine a contra-argumentelor celorlalţi. Trebuie să recunosc că este o manieră cel puţin ciudată de a pune în discuţie suspendarea unui preşedinte al României, printr-o cântărire a avantajelor şi dezavantajelor.

În schimb nu poate fi negată premeditarea demersului în toate formele lui, printr-o încălcare evidentă a principiului democratic al votului: “suspendarea de către Parlament a Preşedintelui României în preajma datei de 23 septembrie şi organizarea Referendumului de demitere a Preşedintelui României pe data de 2 noiembrie, aceeaşi zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu Referendumul de demitere al Preşedintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1″. Preşedintele Senatului Tăriceanu are onestitatea (sau naivitatea!) să motiveze calendarul suspendării printr-o “coincidenţă” a două momente de vot care vor duce la majoritatea aşteptată. E amuzant să citeşti aşa ceva, pentru că până acum ni se spunea că se economisesc bani, că nu vor să streseze alegătorii prea tare, sau alte false argumente. Acum, aflăm negru pe alb că suspendarea Preşedintelui va fi pusă în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor ca să fie suficiente voturi pentru întrunirea cvorumului legal necesar. Nici nu ştiu ce mai poate fi comentat…

Poate doar că România nu are nevoie de încă un moment de tensiune. Inutil şi politicianist. Care în mod categoric nu va aduce mai multe voturi pentru Victor Ponta şi nici nu-l va face pe Călin Popescu-Tăriceanu să arate mai popular sau democrat. Iar despre posibilitatea scoaterii lui Klaus Iohannis din jocul primului tur cred că se exagerează această posibilitate. Klaus Iohannis va fi scos sau băgat în joc de propria competenţă/incompetenţă, iar pentru asta nu are nevoie de ajutor din afară.

După cum aţi putut observa am evitat să comentez posibilitatea ca Traian Băsescu să se implice în mod direct şi legitim în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Ar fi însemnat să dublez spaţiul editorial acordat editorialului pentru a argumenta un lucru evident. Sintetizat de Traian Băsescu: “Intru în campanie şi nu o să le fie bine…”. Analizând modul succint în care a comentat posibilitatea suspendării, am avut senzaţia că văd imaginea unui motan faţă-n faţă cu un borcan plin cu smântănă.

Iar pentru acei politicieni care deja sărbătoresc victoria suspendării înainte ca ea să se întâmple am ca recomandare o lectură atentă a declaraţiei făcută ieri de Traian Băsescu: „De zece ani sunt într-o dispută cu sistemul, pe care domnul Iliescu l-a protejat pentru că aşa a înţeles el, un sistem care pe domnul preşedinte Constantinescu l-a înfrânt, aşa cum declara chiar el, sistem pe care eu zic că l-am îngenuncheat. A fost o luptă cumplită, dar energia mi-am luat-o de la oameni şi aici sunt mulţi oameni care au crezut în mine”.

Poate înţeleg ceva…