DNA poate începe urmărirea penală pe numele a 5 foşti miniştri în dosarul Microsoft

DNAAvizele date de şeful statului pentru începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft, au fost transmise, luni, DNA

Avizele au fost semnate, între timp, de ministrul Justiţiei şi de procurorul general al României.Este vorba despre avizele de începere a urmăririi penale pentru Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu şi Daniel Funeriu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi-a exprimat speranţa că şi parlamentarii vor da curs cererii formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avizarea începerii urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri ai Educaţiei, ai Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi, respectiv, ai Finanţelor.

Procurorii îi suspectează pe senatorul Ecaterina Andronescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pe deputatul Valerian Vreme de abuz în serviciu, pe senatorul Şerban Mihăilescu de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, şi pe europarlamentarul PSD Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În cazul acestora, este aşteptat aviz de la Parlament şi de la PE.

De asemenea, Adriana Ţicău este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Gabriel Sandu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Daniel Funeriu – de abuz în serviciu, Alexandru Athanasiu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Mihai Tănăsescu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Conform procurorilor, miniştrii şi persoanele responsabile din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.