Piraterie software

SC OMNIS GROUP SRL, prima companie privata din Romania avand ca unic obiect de activitate dezvoltarea de software, si-a inceput activitatea in 1990. Sase ani mai tarziu devenea primul partener certificat Microsoft din tara noastra, obtinand diverse premii la concursuri de specialitate. In noiembrie 2004, Conducerea OMNIS GROUP constata ca pe site-ul ROMANIAN SOFT COMPANY SRL sunt afisate copii aproape identice ale programelor ISIS si ISIS.NET care le apartin, fiind protejate prin inregistrarea la Registrul Programelor pentru Calculator al Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).

Hotii sunt fosti angajati ai OMNIS GROUP

Reproducerea celor doua programe sub alte denumiri a fost posibila prin angajarea a doi salariati ai OMNIS GROUP, pe nume Dragos Saracu si Irinel Lupei, de catre ROMANIAN SOFT COMPANY, firma lui Sebastian Vladescu, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice in perioada 1997-2000. Cand au parasit vechiul loc de munca, Saracu si Lupei – care aveau acces neconditionat la sursa cod a sistemelor ISIS si ISIS.NET – n-au plecat cu mana goala, furand cele doua programe in discutie. Pe baza acestora au fost realizate aplicatiile ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si HIPOCRATE si apoi vandute numerosilor beneficiari. Din lista de clienti mentionam circa 20 de spitale, policlinici si servicii de ambulanta, Primaria sectorului 3, Porsche Romania, Toi Toi&Dixi Romania si altele.

Fonduri PHARE folosite la furt

In vederea stoparii activitatii ilicite a societatii lui Vladescu si a fostei lui sotii (de care s-a despartit, casatorindu-se cu fina pe care tocmai o cununase cu actualul deputat Boureanu) s-au facut o serie de sesizari catre Inspectoratul General de Politie al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul General pentru Comunicatie si Tehnologia Informatiei, ORDA, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale, precum si tuturor beneficiarilor softului piratat. Conducerea OMNIS GROUP a mai constatat ca „distributia programului copiat fraudulos se face de catre o intreaga retea de firme controlate de Sebastian Vladescu”. Este vorba despre SC MEDIST SA si MEDIST SRL, implicate in numeroase contracte cu unitati de stat unde se vehiculeaza bani publici. De asemenea, „ROMANIAN SOFT COMPANY SRL a beneficiat in 2002 de fonduri PHARE in valoare de 50.000 de euro, in vederea realizarii si comercializarii a trei noi produse software pentru administrarea activitatii medicale din spitale, produse care au la baza sursa cod copiata, respectiv sistemele ISIS si ISIS.NET”. Asta in conditiile in care societatea infiintata in anul 2000, avusese un singur angajat in 2001 si doi angajati in 2002.

Sueta la o cafea

Pentru solutionarea cazului, reprezentantii OMNIS GROUP au solicitat o intalnire cu specialistii ORDA, care a avut loc la data de 8 decembrie anul trecut. Expertul Adrian Paunescu a mentionat ca, pentru a efectua un control la sediul societatii parate ii este necesar un mandat din partea Parchetului, dar cu toate astea s-a prezentat cu mana goala si nu a prelevat probele materiale solicitate, vizita sa la sediul firmei lui Vladescu transformandu-se intr-o sueta la o cafea. Culmea, chiar cu o zi inainte de asa-zisul control al acestuia, de pe site-ul ROMANIAN SOFT COMPANY fusesera sterse programele piratate. Un timp s-a incercat chiar acreditarea ideii ca softurile disparute de pe site erau doar niste banale aplicatii de lucru, fara mare valoare. In acest moment a intrat in scena Serviciul de Investigare a Fraudelor din Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, mai precis echipa formata din subcomisarul Luigi Sima si subinspectorul Marian Ionita, care, spre deosebire de specialistul Adrian Paunescu, a reusit sa colecteze probe si sa le puna la dispozitia ORDA. In urma acestui demers, Oficiul se vede nevoit sa recunoasca, abia la data de 8 februarie 2005, ca firma lui Vladescu a copiat parti semnificative din programele OMNIS GROUP.

Coruptie la nivel inalt

Gravitatea deosebita a faptelor enuntate consta in aceea ca sisteme soft, a caror valoare depaseste mai multe milioane de euro, au fost furate printr-o schema abila pusa la cale de un fost inalt functionar de stat, in mod sigur cu complicitatea altor persoane influente si prin utilizarea de fonduri PHARE. Iar produsele piratate au fost comercializate catre institutii ale statului, care le-au platit din bani publici, vazandu-se astazi in situatia de a li se anula dreptul de utilizare a sistemelor furate.

Dan COSTE