A plecat cumatrul lui Basescu, a venit prietenul lui Tariceanu

Dupa indelungi tergiversari cauzate de faptul ca Emil Boc n-ar fi vrut sa-l deranjeze pe presedintele Basescu din concediu pentru o problema nesemnificativa cum ar fi remanierea, remanierea s-a produs, in sfarsit, ieri. PNL schimba trei ministri, PD numai doi. Partidul lui Dan Voiculescu nu schimba pe nimeni, desi democratii pusesera ochii pe Ministerul Economiei, iar UDMR nu are nici ea probleme.

PD a taraganat toata saptamana trecuta discutiile pe aceasta tema, incercand sa forteze laolalta cu remanierea si o reimpartire a portofoliilor, dorind cu tot dinadinsul sa obtina Ministerul Economiei, pentru care erau dispusi sa dea la schimb Ministerul Muncii.

Duminica seara insa, printr-o discutie care a avut loc la celebrul restaurant Golden Blitz intre presedintele Basescu, premierul Tariceanu si liderii PD si PNL, lucrurile s-au transat, sedintele de ieri ale Aliantei si Coalitiei decurgand fara probleme. Ministrii au depus juramantul aseara la Palatul Cotroceni.

In cele din urma, Tariceanu a invins, noul ministru al Finantelor fiind Sebastian Vladescu, unul dintre prietenii cei mai apropiati ai premierului, fost secretar de stat la Ministerul Finantelor in guvernarea CDR, membru in CA la BCR si Petrom. De asemenea, Tariceanu a mai repurtat o victorie si in ceea ce priveste inlocuirea vicepremierului Gheorghe Seculici, cumatrul lui Traian Basescu.

Vladescu – contestat in PNL din prima clipa

Ca urmare a faptului ca jocurile fusesera deja facute, sedintele convocate ieri dimineata la PNL si PD au decurs fara prea mari discutii. La PNL, Tariceanu a prezentat lista celor inlocuiti din partea liberalilor – Mircea Cinteza cu Eugen Nicolaescu, Ionut Popescu cu Sebastian Vladescu si Mona Musca cu Adrian Iorgulescu.

Inlocuirea lui Popescu de la Finante cu Sebastian Vladescu i-a atras lui Tariceanu critici aspre in Biroul Permanent al PNL, din cauza relatiei sale de prietenie si afaceri cu acesta.

Pe de alta parte, membrii Biroului Permanent i-au reprosat lui Tariceanu ca Vladescu nici macar nu este membru de partid si ca si-ar fi exprimat in diverse cercuri o parere foarte prosta despre activitatea PNL, deci numirea sa e contraproductiva pentru liberali.