Patru ministri bagati pe pile în Guvern

Sebastian Vlădescu

Sebastian Vlădescu

Pusa la cale duminica seara, la Golden Blitz, remanierea guvernamentala a adus patru noi ministri în Cabinetul Tariceanu. La întrevedere, presedintele Traian Basescu, acompaniat de mai multi lideri ai PD, a dat OK-ul pentru schimbarea ministrul Finantelor, dar s-a împotrivit înlocuirii titularului de la Transporturi.

Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, este nu numai un prieten intim al premierului, dar si un fost partener de afaceri. Cei doi au fost asociati la mai multe firme, printre care PVB Euroconsulting, Alpi SA si Leader High Tech SA. În declaratia de interese, Calin Popescu-Tariceanu a scris ca ultimele doua firme sunt în dizolvare de drept, dar nu face nici o referire la prima dintre ele. În schimb, Vladescu recunoaste, în C.V.-ul trimis, ieri, de la Guvern, ca este actionar la PVB Euroconsulting S.R.L., societate care se ocupa, se pare, de consultanta financiara. Vladescu declara ca mai este actionar la alte sapte firme, câteva dintre ele având profil medical. Relatiile dintre noul ministru si actualul premier dateaza din 1997, când Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, condus, pe vremea aceea, de catre Tariceanu. În anul 2000, Sebastian Vladescu a fost secretar de stat la Finante, în timpul ministeriatului lui Decebal Traian Remes. Între 2002 si 2003, Vladescu a facut parte din consiliul de administratie al Petrom Service, patronat de Liviu Luca. Câstigarea alegerilor de catre Alianta i-a adus lui Vladescu, în acest an, un loc în Consiliul de administratie al Petrom SA si presedintia Consiliului de Supraveghere al BCR.

Boureanu: Vladescu spunea ca PNL e „un partid de onanisti”

Decizia premierului Tariceanu de a-l numi pe Vladescu la Finante l-a scandalizat pe deputatul liberal Cristian Boureanu. Conform unor surse din partid, Boureanu ar fi spus, ieri dimineata, la sedinta Biroului Permanent Central, ca Vladescu nu merita sa fie ministru din partea PNL. El le-a marturisit colegilor ca, între 2003 si 2004, când avea relatii apropiate cu Vladescu, acesta îi spunea tot timpul ca PNL este „un partid de onanisti”, ca Tariceanu este incapabil sa ia decizii si ca nu va ajunge niciodata premier, pentru ca „nimeni nu-i atât de nebun” sa-l puna în aceasta functie. Premierul s-a schimbat la fata auzind aceste lucruri, dar i-a replicat lui Boureanu ca nu este obiectiv si ca are probleme personale cu Vladescu. În urma cu un an, Sebastian Vladescu, nas de cununie al lui Boureanu, s-a casatorit cu nevasta acestuia, declansând un întreg scandal mediatic. Sebastian Vladescu a obtinut, ieri, sprijinul conducerii PNL, nominalizarea sa fiind aprobata cu noua voturi pentru si unul împotriva. Actualul ministru, Ionut Popescu, este în vacanta, dar premierul l-a anuntat telefonic ca va fi schimbat din functie. El a declarat aseara pentru Mediafax ca se gândea sa demisioneze pentru ca Executivul nu i-a aprobat strategia fiscala.

L. Ruse, M. Somfelean