Ministri „Petrol contra spaga” in guvernele PSD si D.A.

Dan Ioan Popescu a nasit un contract pentru care justitia SUA a constatat ca s-a dat mita, iar Sebastian Vladescu a fost implicat in una dintre firmele de pe lista neagra

Conexiunile romanesti ale scandalului „Petrol contra hrana” se intind in guvernele Nastase si Tariceanu. Dan Ioan Popescu (fost ministru al economiei) a fost promotorul unui contract ajuns acum pe lista ONU si in justitia americana pentru dare de mita in Irak, in timp ce Sebastian Vladescu, actual ministru de finante, a fost implicat intr-o companie acuzata de raportori ca a mituit oficiali de la Bagdad. Scandalul declansat de raportul lui Paul Volcker a facut o prima victima: Volvo, gigantul suedez care a recunoscut ca a facut plati ilicite.

DIP, nasul unei afaceri de 40.000.000 $

„D.I. Popescu m-a trimis la Bagdad, impreuna cu doi oameni de la Petrom, societate de stat pe atunci. El era promotorul acestei afaceri”, ne-a spus, ieri, omul de afaceri Catalin Bulf.

Firma Bulf Driling&Oil Servicii apare pe ultima lista a celor care au primit titei irakian, platind bani la negru pentru petrol in valoare de 41 de milioane de dolari. Intermediarul american Midway Oil a admis in instantele americane ca o mita de 440.000 de dolari a ajuns in buzunarele irakienilor printr-un angajat al lui Bulf. Acesta neaga, desi in raportul ONU apare ca a achitat 50.000 de dolari. Trebuia sa aduca titei pentru Petrom, asa ca a venit la Bucuresti cu contractul in buzunar. „Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, ne-a spus insa ca statul roman nu mai are bani sa plateasca.”

In schema apare, apoi, un personaj implicat ulterior in negocierile pentru eliberarea jurnalistilor rapiti la Bagdad: Raad Halool, actionar la firma lui Bulf. El ar fi cesionat tot petrolul americanilor de la Midway. Ulterior, titeiul a fost cumparat de Texaco (un milion de barili) si British Petroleum (900.000 de barili), sustine Bulf. El mai spune ca n-a stiut de procesul din SUA si ca n-a primit niciun document de la ONU. DIP nu a putut fi contactat.

Vladescu, administrator la o firma de pe lista neagra

Sebastian Vladescu, actualul ministru de finante, a facut parte, incepand cu anul 2002, din Consiliul de Administratie al firmei Upetrom 1 Mai – societate despre care raportul ONU afirma ca a platit ilicit peste 400.000 de dolari pentru a incheia cinci contracte in valoare totala de peste 14 milioane de dolari, pentru livrarea unor echipamente petroliere. In noiembrie 2004, Vladescu a fost numit chiar administrator al firmei respective. El a spus, ieri, la Realitatea TV: „Aceasta operatiune de export a inceput inainte ca eu sa fiu membru in CA. Din punctul meu de vedere, contractele erau legale, aveau avizul ONU”.

”Firma lui Patriciu a dat bani fara acte”

Senatorul liberal Mihai Lupoi ne-a declarat ieri ca Rompetrol, societatea lui Dinu Patriciu, folosea drept intermediar pentru achizitionarea petrolului din Irak Partidul Bunastarii din Ungaria – o formatiune ultranationalista. „Partidul din Ungaria a luat niste bonuri cu semnatura inaltului oficial irakian Tarik Aziz. Cu bonurile aveai doua posibilitati: sa ridici petrolul la pret redus (un milion de barili pentru un bon) sau sa le vinzi mai departe. Partidul maghiar a dat bonurile firmei lui Dinu Patriciu. Pentru a ridica petrolul din porturile Bassra, Cehan sau Kirkuk, firma respectiva trebuia sa plateasca o suma de bani la o banca, de obicei din Iordania, dar si din alte tari din zona. Banii respectivi nu erau trecuti in niciun contract. Cand luai bonurile, ti se spunea unde trebuie sa platesti. Acesti bani, de obicei 10 centi la baril, erau acea suprataxa”. In raportul ONU se mentioneaza ca Rompetrol a platit suprataxe in valoare de peste 700.000 de dolari, la o banca din Liban.