Demnitarul a fost asociat in Boss Exim Trading Group SRL cu apropiati ai fostei Securitati comuniste
Pana sa ajunga ministru al finantelor, Sebastian Vladescu a jonglat, ca om de afaceri, cu domenii de activitate dintre cele mai diverse, de la medicina si computere pana la consultanta si constructii. Ce se stie mai putin despre businessmanul Vladescu este ca s-a bagat chiar si in afaceri cu armament. Din postura de actionar la o companie strategica, Vladescu a exportat arme in Africa si s-a asociat cu personaje din preajma fostei Securitati.
Asociat cu oameni ai regimului comunist
Cand a fost numit ministru al finantelor in guvernul Tariceanu, Vladescu a scris in declaratia de avere ca este actionar la firma Boss Exim Trading Group SRL. Conform datelor oferite de site-ul Ministerului Finantelor, obiectul de activitate al firmei este comertul cu ridicata. Societatea a fost infiintata in 1998 de trei actionari: Bogdan Ceauselu, Otto Breuer si Sebastian Vladescu, iar omul-cheie, angajat de cei trei sa se ocupe de tranzactiile firmei, era Adrian Ghita. Ce nu apare pe site-ul Finantelor este ca Boss Exim Trading Group se ocupa de comertul cu armament, ca Otto Breuer este general in rezerva si omul care, ca adjunct al Centralei Canalului Dunare-Marea Neagra, a fost un personaj de incredere al fostului regim, si ca Adrian Ghita este fost angajat al companiei de armament Romtehnica si fiul generalului in rezerva Grigore Ghita, condamnat pentru masacrul de la Otopeni din 1989.
Arme pe filiera africana
Cum a ajuns actualul ministru al finantelor in compania acestor personaje? Legatura cu Otto Breuer a fost facuta prin Bogdan Ceauselu, un afacerist care controleaza mai multe firme de comert. „L-am cunoscut pe domnul Vladescu foarte simplu: a fost coleg de facultate cu sotia mea, ne stim de dinainte de ‘89”, a spus, pentru EVZ, Ceauselu. Acesta a facut afaceri cu armata romana inca din 1992, cu produse civile, si astfel a intrat in cercuri pe care le frecventa si generalul in rezerva Otto Breuer. Cel din urma il cunostea bine pe Adrian Ghita, fiul generalului in rezerva Grigore Ghita. Asa s-a infiintat Boss Exim Trading Group SRL, in care Ceauselu avea 34a, Breuer 33a si Vladescu 33a, iar Adrian Ghita era specialistul in armament. Prima filiera deschisa a fost Africa. „In multe tari din nordul Africii, tehnica militara romaneasca exportata acum niste ani inca exista si trebuie reparata, iar noi pe asta ne-am axat”, a declarat Ceauselu.
Export ilegal de grenade antitanc
„Ne-am zis ca ne trebuie un specialist in exporturi de armament si asa l-am luat pe domnul Ghita, mai ales ca lucrase si la Romtehnica”, a mai spus Bogdan Ceauselu. Intr-adevar, Ghita este un „specialist” in exporturi strategice, dar cu consecinte penale. Prin firma sa proprie, Armexim Grup, pe care fiul generalului Ghita si-a infiintat-o in 2001, a exportat 52.000 de grenade antitanc de la fabrica de armament bulgareasca Arsenal Co la Sakr Factory, in Egipt. Tranzactia, in valoare de 650.000 de dolari, a fost facuta fara ca Adrian Ghita sa aiba toate licentele de export ANCEX (Agentia Nationala de Control al Exporturilor), astfel ca afacerea s-a transformat in caz penal. Adrian Ghita nu vede o mare problema aici. „Am scapat din vedere lipsa licentei ANCEX. Dar e o greseala pentru care am platit deja, ANCEX mi-a suspendat autorizatia de export pe trei luni. O sa ma prezint la Parchet”, a spus Ghita.
Vladescu a iesit din afacere
Vladescu are numai cuvinte de lauda despre asociatii sai. „Bogdan Ceauselu e un prieten si un partener de afaceri. Otto Breuer la fel. E un domn cu care-mi face placere sa stau de vorba, imi pare rau ca-l vad mai rar. E un om absolut dedicat Canalului Dunare-Marea Neagra si un partener extrem de placut”, a declarat Vladescu pentru EVZ. In schimb, s-a disociat de Ghita. „Inclusiv la propunerea mea, domnul Ghita a fost dat afara de la Boss Exim Trading Group. Nu facea treaba. Dupa aia am auzit zvonuri ca, de fapt, isi vedea de propria lui afacere, in paralel”, a adaugat ministrul finantelor. Imediat ce a fost numit in guvern, a iesit din firma exportatoare de armament, cedand actiunile pe care le avea celorlalti doi asociati.
Breuer, relatii pana in Kuweit
Otto Breuer este general in rezerva, grad pe care l-a primit la inceputul lui 1990 de la Ion Iliescu. In 1991 a trecut in rezerva, dar nu inainte de a face o vizita in Kuweit, ca militar activ, pentru a ajuta, din partea Romaniei, la stingerea incendiilor de la soldele petroliere. In Kuweit, Breuer si-a facut legaturi cu una dintre cele mai mari companii din lume, Mohamed Abdulmohsin Kharafi & Sons, cu care a si infiintat cateva SRL-uri in Romania. Acestea nu au functionat insa, dar relatiile cu kuweitienii i-au folosit generalului in rezerva pentru a face exporturi de produse din otel prin grupul de firme Braco, la care Breuer e actionar. Fostul adjunct al Centralei Canalului Dunare-Marea Neagra a si intermediat pentru kuweitieni un proiect de cateva zeci de milioane de dolari pentru construirea unei parti a aeroportului civil din Sofia, Bulgaria.
„Am scapat din vedere lipsa licentei ANCEX. Dar e o greseala pentru care am platit deja. O sa ma prezint la Parchet” Adrian Ghita, fost angajat la firma ministrului Vladescu
Administratorul afacerilor lui Liviu Luca
EVZ a dezvaluit recent ca actualul ministru al finantelor a administrat, in acelasi timp, Upetrom 1 Mai Ploiesti si Petromservice, dar si Petrom. In Upetrom si Petromservice, controlul este detinut de cuplul Liviu Luca-Gabriel Comanescu, personaje care au devenit extrem de influente in lumea petrolistilor in urma afacerilor desfasurate pe spatele Petrom. Cat timp a administrat, in paralel, Petrom si Upetrom, Vladescu s-a aflat intr-un vadit conflict de interese.