Valul de „prospaturi” al lui Nicolaescu – baieti vechi, strans uniti prin legaturi de afaceri si pile

Intre unii dintre directorii interimari de spitale sau sefi ai unor institutii si oficiali din sistemul sanitar exista legaturi vechi de ani de zile. Prietenia care ii leaga pe acestia este ca un fel de fratie a inelelor.

In anii 1997-2000, cativa dintre cei care s-au reintors in Sanatate au ocupat functii de conducere in ministerul de resort. Printre acestia se numara Mircea Popa, in prezent consilier al ministrului pe probleme de sanatate publica, fost director general in guvernarea CDR la Directia de Sanatate Publica; Florin Sologiuc, in prezent directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS), unitate care se ocupa printre altele cu validarea raportarilor spitalelor care sunt platite in sistem DRG (plata pe caz rezolvat); Cristian Vladescu, actualmente presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care in perioada `97-`98 a fost directorul Directiei de reforma din MS, secondat pe atunci de Silviu Radulescu, devenit apoi expert medical la reprezentanta Bancii Mondiale la Bucuresti si care, vineri, a fost numit director interimar la Spitalul Universitar de Urgenta.Printre acestia de numara si Vlad Romano, care a fost desemnat director interimar la Elias, si Virgil Paunescu, actualul secretar de stat pe probleme de asistenta medicala in MS, care in timpul guvernarii CDR a fost director Resurse Umane in aceeasi institutie. Virgil Paunescu a venit la MS din functia de director general a Spitalului Judetean Timisoara, unitate scapata de valva iscata de ultimele controale din sistem. In 2000, acesta a fost si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate timp de cateva saptamani, dupa care mandatul sau s-a incheiat brusc. Paunescu a anuntat din senin ca a parasit PNTCD, s-a inscris in partidul Generatia 2000 al fostului primar al Capitalei, Viorel Lis, si ca va candida la Presedintie impotriva premierului de atunci, Mugur Isarescu. Paunescu si Vladescu s-au „reintalnit” in perioada de „opozitie” in Timisoara, amandoi fiind profesori universitari, unul la catedra de fiziologie si celalalt la cea de management si sanatate publica. Paunescu a reintrat in atentia presei in anii din urma, dupa ce a colaborat la realizarea primului transplant de maduva din Romania.

Trebuie spus ca unii dintre acestia s-au cunoscut mai bine in timp ce colaborau cu Fundatia pentru o Societate Deschisa, finantata de Soros. Grupul de la Open Society s-a spart in cele din urma, Silviu Radulescu plecand la reprezentanta Bancii Mondiale, iar Cristian Vladescu infiintand Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS), de unde a venit ca sef al CNAS. La o simpla cautare pe internet se gasesc unele lucrari semnate de Radulescu si Vladescu sau reuniuni internationale la care au participat impreuna. Pe diverse teme de cercetare, Paunescu a colaborat cu Vladescu, obtinand granturi de sute de mii de euro. O parte dintre sus-mentionatii au lucrat impreuna si la Institutul de Management Sanitar, care in timpul guvernarii PSD si-a capatat autonomia, transformandu-se in INCDS. De altfel, actualul director al Institutului, Florin Sologiuc, a fost angajat al lui Cristian Vladescu la CPSS. O alta persoana care a avut relatii contractuale cu CPSS a fost adusa de Vladescu in conducerea CNAS. La Centrul respectiv au existat persoane care au intocmit proiecte si au atras fonduri, inclusiv de la MS, din Fondul Global pentru HIV/SIDA, Tuberculoza si Malarie, in valoare de aproape 1 milion de dolari. Toata aceasta repunere in posturi-cheie vine manusa cu anuntul facut, sambata, la Targu-Mures, de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cum ca de la anul vor intra in sistem „sute de milioane de euro”. „Vreau sa va asigur ca deja suntem in faza de negocieri pentru obtinerea unor credite internationale imense, de ordinul sutelor de milioane de euro”, a spus ministrul, asigurand cadrele medicale ca in acest fel vor putea lucra la „un nivel competitiv cu oricine munceste acum in domeniul medical in lume”. Multe voci din sistem sustin ca va urma si incheierea unor parteneriate public-private, pe anumite etaje, cladire sau parti de cladire sau terenuri ale unor unitati cu paturi.(L.S.)