Tariceanu isi doreste ca Parchetele sa fie obligate prin lege sa anunte institutiile statului cand incep urmarirea penala impotriva unui demnitar
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a propus sambata adoptarea unui proiect de lege care sa oblige Parchetele sa informeze institutiile statului in cazul inceperii urmaririi penale impotriva unor demnitari. In plus, legea ar urma sa-i oblige pe demnitari sa anunte public atunci cand sunt subiectul unei urmariri penale. „Unde este granita dintre informare si influentare sau imixtiune? Simpla comunicare poate fi perceputa ca un act politic? Ce inseamna relatia dintre guvern si Ministerul Public stabilita prin Legea raspunderii ministeriale?”, s-a intrebat retoric premierul, la o sedinta a femeilor liberale. El a propus lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema, astfel incat relatia dintre executiv si justitie sa nu poata fi una controversata, cele doua puteri trebuind, in opinia sa, sa colaboreze si sa comunice. „Trebuie lamurite si definite exact situatiile de necesara informare. Va dau un simplu exemplu, cea mai simpla comunicare intre justitie si executiv este privita cu suspiciune”, a explicat Tariceanu. El a mai spus ca orice presiune exercitata asupra unui magistrat trebuie adusa la cunostinta CSM. Premierul a subliniat si ca trebuie lamurite cazurile de urmarire penala a demnitarilor. In opinia sa, trebuie introdusa o exceptie de la obligatia de confidentialitate din partea Parchetelor, prin care acestea sa poata informa institutiile statului in cazul inceperii urmaririi penale asupra unui demnitar. El a precizat ca doreste toate acestea pentru a se pune lucrurile in ordine si pentru a indeparta suspiciunile cu privire la acuzele de imixtiune a executivului in zona justitiei. „Cred profund in separatia puterilor in stat, dar nu cred ca exista in stat o superputere, care nu trebuie sa aiba niciun fel de comunicare cu celelalte puteri”, a apreciat Tariceanu.
Spirite inflamate
Propunerea premierului vine la o saptamana de cand imaginea i-a fost puternic sifonata din pricina intalnirii secrete cu prietenul sau Dinu Patriciu, urmarit penal, si cu ministrul justitiei, Monica Macovei. In loc sa-i spele imaginea premierului, aceasta propunere nu a facut decat sa inflameze si mai tare spiritele. Astfel, colegul sau de Alianta, Emil Boc, a declarat ca in acest moment comunicarea dintre executiv si justitie este reglementata atat prin Constitutie, cat si prin legile de organizare judecatoreasca.
El a precizat ca premierul nu s-a consultat cu PD inainte sa faca aceste propuneri. Oricum, in opinia lui, intalnirea de la guvern nu ar fi trebuit sa aiba loc, iar pe viitor ar fi bine ca astfel de gesturi sa nu se mai repete.
Judecatoarea Viorica Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, crede ca instituirea unei obligatii a Parchetelor de a informa guvernul asupra anchetelor declansate impotriva demnitarilor ar fi o noua treapta in eforturile puterii de a-si subordona procurorii. „Este stupefiant ca, dupa un an de guvernare, premierul nu stie ce conduita sa adopte in relatia cu justitia. El vrea sa dea o aparenta de legalitate unor acte care au avut loc in trecut”, a spus Costiniu, facand aluzie la telefonul Tariceanu-Botos si la intalnirea Tariceanu-Patriciu-Macovei, ambele legate de soarta dosarului „Rompetrol”.
Seful CSM e de acord cu premierul
Presedintele CSM, Iulian Galca, a sarit insa in sprijinul premierului Tariceanu. Intr-o declaratie acordata Mediafax, el a precizat ca „este foarte important ca executivul si puterea judecatoreasca sa colaboreze in mod eficient in constructia statului de drept, iar in acest moment este mai prezenta ca oricand nevoia de a gasi toate parghiile pentru ca procesul de reforma sa fie revigorat”.
Laude pentru Dinu Patriciu
Calin Popescu-Tariceanu, presedinte al PNL, a catalogat demisia lui Dinu Patriciu de la sefia organizatiei PNL Prahova drept un gest de responsabilitate politica pe care il saluta. „Cred ca acest gest contribuie la separarea imaginii si perceptiei pe care opinia publica poate sa si-o faca in legatura cu PNL si cu unii dintre cei care astazi fac obiectul unor anchete”, a spus Tariceanu. El a sustinut ca demisia de la sefia organizatiei Prahova este o initiativa proprie a lui Dinu Patriciu. Liderul PNL a afirmat ca si in cazul Patriciu trebuie sa se plece de la premisa de nevinovatie.
Laura Gafencu , Narcis Iordache