In vreme ce Dinu Patriciu si-a angajat avocati redutabili, Sebastian Vladescu amana pregatirea apararii.
In timp ce procurorii romani incearca sa dea de capatul cazului „Patriciu”, avocatii angajati de Rompetrol se pregatesc de procesul de la Curtea Internationala de Arbitraj a Bancii Mondiale de la Washington.
Ei cer statului roman daune substantiale pentru „prejudiciile” suferite de omul de afaceri si de compania sa in timpul anchetei. Curtea a anuntat in urma cu cateva saptamani ca a acceptat cazul. Insa Ministerul Finantelor, cel care va gestiona procesul in numele statului roman, nu pare sa se grabeasca in a construi o aparare solida.
Institutia condusa de Sebastian Vladescu nu a angajat inca o casa de avocatura care sa reprezinte interesele Romaniei.
„Poate peste vreo doua saptamani”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Stelian Negrea. De cealalta parte, Rompetrol a angajat deja o casa de avocatura internationala redutabila – Salans, cea care a asistat compania si in negocierile pentru preluarea societatii franceze Dyneff.
„Factura” procesului s-ar putea apropia de un miliard de dolari
Suma pe care Patriciu o va cere drept despagubire este inca un mister. In decembrie, cand Rompetrol a anuntat decizia de a actiona in judecata statul roman, un comunicat al companiei estima la 100 de milioane de dolari valoarea prejudiciului suferit in timpul anchetarii lui Patriciu.
Evolutia ulterioara a anchetei – a doua incercare de arestare a lui Patriciu, prabusirea la Bursa a actiunilor Rompetrol, informatiile despre interceptarea de catre SRI a convorbirilor telefonice ale afaceristului – va creste insa semnificativ suma pe care avocatii lui Dinu Patriciu o vor pretinde statului roman.
Surse din Rompetrol ne-au declarat ca despagubirea ar putea depasi chiar un miliard de dolari. Suma finala va fi stabilita dupa ce expertii Curtii de Arbitraj, impreuna cu avocatii celor doua parti, vor stabili cat a avut de pierdut Rompetrol din cauza investigatiilor derulate de Parchet.
Dat fiind ca nu a angajat inca o casa de avocatura, statul roman joaca, deocamdata, pe post de mana moarta in aceasta faza a disputei juridice.
„Baza legala a solicitarii adresate de noi Curtii de Arbitraj este incalcarea Tratatului de protectie a investitorilor incheiat intre Romania si Olanda”, ne-a declarat Obie Moore, reprezentantul biroului casei Salans in Bucuresti.
El a precizat ca sediul central al Rompetrol este in Olanda, acesta fiind motivul pentru invocarea tratatului respectiv. Potrivit lui Moore, Rompetrol acuza tratamentul „abuziv si discriminator” la care a fost supus Dinu Patriciu de autoritatile romane.
Adversari la Washington, amici la Bucuresti
Litigiul dintre Rompetrol si statul roman reprezinta o problema delicata nu doar prin acuzatiile invocate de Patriciu, ci si prin faptul ca ambele parti ale procesului se regasesc in acelasi cerc de politica si afaceri.
Inca dinainte de a primi functia la Finante, Sebastian Vladescu era cunoscut drept un apropiat al premierului Tariceanu – unul dintre oamenii de incredere ai lui Patriciu. Mai mult, Vladescu a fost unul dintre administratorii firmei Upetrom, care, la fel ca si Rompetrol, apare in raportul Comisiei Volcker pe lista companiilor care ar fi platit suprataxe ilicite in programul „Petrol contra hrana”.
Atitudinea premierului Tariceanu pe parcursul cercetarilor din cazul „Rompetrol” a ridicat, la randul sau, numeroase semne de intrebare.
In afara de convorbirea telefonica pe aceasta tema cu procurorul general Ilie Botos si intalnirea de la guvern in formula Tariceanu- Patriciu-Monica Macovei (invitata chiar de premier), merita amintita si o declaratie bizara a primului-ministru facuta in fata parlamentului in luna octombrie. In plina disputa, Tariceanu eticheta retinerea lui Patriciu de catre procurori „o situatie de abuz”.