Tariceanu – sut pe net, Vladescu – japcar IT

sebiPotrivit publicatiei „Saptamana financiara“, Automotive Trading Services, firma premierului Tariceanu si importatorul Citroen in Romania, foloseste pe Internet, de opt ani, domeniul www.ats.ro. Domeniul nu-i apartine, fiind cumparat in prealabil de firma Advanced Technology Systems, care inca se lupta prin tribunale reale pentru a-si recupera o proprietate virtuala. Colegul de la Finante, Sebastian Vladescu, este si el acuzat de piraterie IT

Daca veti avea curiozitatea sa testati www.ats.ro, vi se va anunta ca acest domeniu este BLOCAT (cu datele „inghetate“) – „S-a adus la cunostinta registrului de domenii .RO ca exista un litigiu in curs de desfasurare in fata instantelor judecatoresti privind utilizarea acestui nume de domeniu. Decizie instanta (17.05.2004): nu se modifica detinatorul“. Dar cine este, in fapt, detinatorul, inca nu se poate spune cu siguranta. Asta pentru ca, pana acum, domeniul a fost folosit de Automotive Trading Services, firma premierului Tariceanu si importatorul Citroen in Romania. Legal, domeniul apartine firmei Advanced Technology Systems, care se vede in situatia de a-si pierde si maca ATS, inregistrata tot de ea la OSIM. Nu este un caz singular in Guvernul Tariceanu, pentru ca si prietenul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, este acuzat de furt intelectual de catre o firma producatoare de soft.

Povestea www.ats.ro

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI), respectiv, subunitatea sa Romanian National Computer Network (RNC), care aloca domeniile de Internet cu terminatia „.ro“, a atribuit, la data de 9 aprilie 1998, domeniul www.ats.ro firmei Advanced Technology Systems (ATS) din Targoviste. Dupa doua saptamani, RNC a atribuit acelasi domeniu firmei iNES Internet, care l-a revandut firmei premierului Tariceanu, sub forma unui pachet complet (iNES era designerul paginii de Internet a Citroen Romania). Si de aici a inceput razboiul intre cele doua firme, care dureaza de opt ani. Si asta cu toate ca Advanced Technology Systems are factura care dovedeste ca, la 9 aprilie 1998, a cumparat de la RNC domeniul www.ats.ro.

Premierul a pierdut, reclamantul nu a castigat

Firesc, lupta pentru dreptul de proprietate asupra site-ului www.ats.ro s-a mutat la tribunal. Deschis la Targoviste, procesul a fost stramutat la Tribunalul Bucuresti. La 26 octombrie 2005, Sectia a V-a Comerciala a Curtii de Apel Bucuresti a admis apelul Advanced Technology Systems interzicand firmei lui Tariceanu utilizarea, in continuare, a domeniului de Internet www.ats.ro, pe care il considera ca apartine reclamantului. Cu toate acestea, nici pana azi Advanced Technology Systems nu a intrat in posesia domeniului. In acest caz, premierul Tariceanu nu a mai dat nici un telefon acolo unde trebuie pentru a grabi punerea in aplicare a hotararii judecatoresti.

Alte domenii cu probleme

Firma premierului Tariceanu nu este singura care are probleme cu Internetul. Mai exista o serie lunga de site-uri suspendate: www.mafia.ro, www.cec.ro, www.martian.ro, www.harley-davidson.ro, www.jeep.ro, www.banat-crisana.ro. Si cu alte site-uri ale unor firme cunoscute, respectiv www.asirom.ro, www.billa.ro, www.nivea.ro, au fost probleme pana au ajuns definitiv in posesia titularilor. Exista, in schimb, si site-uri care, daca sunt accesate, nu duc automat la firmele la care te-ai gandit in momentul accesa rii. Astfel, la www.omv.ro nu veti gasi compania de petrol austriaca, actionarul majoritar la Petrom sau, ma rog, la reprezentantul ei in Romania, ci un magazin online care are drept obiect „vanzarea de imbracaminte si incaltaminte pe Internet, obiectul principal de activitate al firmei Mondokommerz“. Daca vreti sa intrati pe www.bayer.ro, nu va ganditi ca veti gasi produsele unei fabrici de medicamente, cunoscuta in toata lumea. Ci cu totul altceva. Incercati si veti afla.

Sebi, acuzat de piraterie

Romanian Soft Company SRL, una dintre firmele lui Sebastian Vladescu, actualul ministru al Finantelor Publice, este acuzata de furt intelectual. Prejudiciul a fost estimat la 7,2 milioane de euro. ORDA confirma furtul, iar politia ii ancheteaza pe angajatii ministrului. Compania Omnis Group SRL a sustinut, intr-o scrisoare deschisa, adresata prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, ca Romanian Soft Company SRL, una dintre firmele lui Vladescu, i-a copiat parti semnificative din sistemele informatizate ISIS si ISIS.NET, pe care le-a folosit pentru conceperea aplicatiilor ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si HIPOCRATE, care au fost apoi comercializate prin intermediul companiei Medist SA. Afirmatia este sustinuta si de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), care a facut o expertiza a programelor in disputa. Tariceanu si Vladescu sunt asociati in firma Leader High-Tech SA, firma care este in proces de dizolvare, dupa ce a mers in pierdere in ultimii ani.

A DAN ZAVALEANU