Avocati in triunghiul Tariceanu-Vladescu-Patriciu

Doua dintre cele sapte case de avocatura aflate pe lista permanenta a Ministerului Finantelor – lista din care va fi aleasa firma care va apara statul in litigiul deschis de Dinu Patriciu la Banca Mondiala – sint conduse de prieteni si parteneri de afaceri ai premierului Tariceanu si ai ministrului de Finante, Sebastian Vladescu. Iar in cazul uneia dintre ele, casa Tuca&Asociatii, chiar ai lui Dinu Patriciu. O atare situatie ridica serioase semne de intrebare privind modul in care Romania isi va apara interesele in proces. In cazul in care statul pierde, fiecare roman ar trebui sa scoata din buzunar echivalentul a cinci litri de benzina pentru rafinaria lui Dinu Patriciu.

Ministerul de Finante (MF) are permanent la dispozitie o lista de sapte firme preselectate care pot apara Romania, in orice moment, in procesele internationale. Institutiile statului pot alege aparatorul, in astfel de dosare, doar dintre firmele existente pe lista lui Vladescu.

CONEXIUNI // In litigiul deschis de Rompetrol si Dinu Patriciu la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale (ICSID), in care petrolistul cere despagubiri de 100 de milioane de dolari pentru presupuse abuzuri pe care le-ar fi suferit din partea procurorilor, una dintre casele de avocatura care ar putea fi desemnata aparator al statului este Tuca&Asociatii. Aceasta firma s-a asociat de curind cu avocatul Gabriel Zbarcea, fost consilier economic al premierului Ca- lin Popescu Tariceanu, numit ulterior sef al AVAS de acelasi prim-ministru. Mai mult, Zbarcea este asociatul premierului Tariceanu, inca din 2004, in firma Clubul Vinului, in al carui actionariat, sint prezenti, inclusiv, Dinu Patriciu si Dan Pascariu, unul dintre administratorii companiei Rompetrol S.A. Acest fapt l-ar aseza pe avocat intr-o pozitie clasica de conflict de interese in cazul in care Tuca&Asociatii ar fi aleasa sa apere interesele statului in procesul cu Rompetrol. Trebuie mentionat ca Florentin Tuca si Gabriel Zbarcea provin de la casa de avocatura Musat&Asociatii, aflata si ea pe lista agreata de MF. Tuca a mai reprezentat interesele statului in procesul cistigat in dauna americanilor de la Noble Ventures si va apara statul roman in procesul cu EDF, operatorul afacerii „dutyfree“ pe aeroportul Otopeni. O alta surpriza vine chiar din curtea Finantelor, adica exact institutia care a preselectat cele sapte case de avocatura. Astfel, casa Bostina&Asociatii, unul dintre potent ialii aparatori ai statului are, prin seful sau, Doru Bostina, lega turi chiar cu ministrul Sebastian Vladescu. Avocatul a fost unul din cei trei asociati directi ai ministrului in compania Medist SA, pina in anul 2003. De asemenea, Vladescu si Bostina au fost asociati indirect, prin intermediul companiei Medist, cu premierul Tariceanu in compania Leader High Tech. De altfel, primul ministru nu a trecut initial in declaratia de interese exact participatiile detinute la compania Leader High Tech si societatea Clubul Vinului.

CEI IN CAUZA SE DISCULPA // Casa de avocatura Bostina&Asociat ii neaga ca s-ar afla intr-un conflict de interese. „Deocamdata nu s-a facut selectia pentru desemnarea celor care vor apara statul roman in litigiul cu Dinu Patriciu. Deci, nu intelegem despre ce conflict de interese ar putea fi vorba. Lista asta de sapte firme e la indemina ministerelor, pentru orice procese, din care ei pot alege pe cine vor“, a precizat Ileana Stroe, reprezentantul casei de avocatura. Gabriel Zbarcea, partener la Tuca&Asociatii, sustine la rindul sau ca suspiciunea existentei unui conflict de interese este o prejudecata: „Eu am doar 2% la Clubul Vinului, alaturi de peste 30 de actionari. Pe Patriciu nu l-am cunoscut, n-am lucrat pentru el, nu am avut nici un beneficiu. Pe Tariceanu il cunosc prin prisma lucrurilor. Iar Tuca a mai cistigat un proces pentru Romania. Statul roman nu-si permite sa faca experimente, cind Dinu Patriciu si-a luat avocati dintre cei mai buni“. Gabriel Zbarcea a precizat, totusi, ca intentioneaza sa renun- te la actiunile de la Clubul Vinului, fiindca i-au adus numai necazuri. Pe de alta parte, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, in raspunsul pe care ni l-a furnizat, ia in calcul potentialul conflict de interese, dar afirma ca acesta poate fi evitat. „Desemnarea casei de avocatura care sa reprezinte statul roman la ICSID se face in urma unui proces transparent care are la baza reguli stricte. Potentialul conflict de interese de care vorbiti poate fi evitat prin nenominalizarea nici uneia din cele doua case de avocatura la procesul de selectare a casei de avocatura care va apara interesele statului roman, la ICSID, impotriva acuzatiilor firmei Rompetrol“, a precizat ministrul.

PRIETENII «ROMPETROL» // Alti demnitari s-au intersectat cu afacerile lui Dinu Patriciu, fiind pe statele de plata ale companiilor sale: ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, fost administrator si asociat in firma Palplast, controlata de Dinu Patriciu; ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, si senatorul PNL Teodor Melescanu, fosti administratori Rompetrol, senatorul PNL Norica Nicolai, fost administrator la Rom Oil, proprietate a Rompetrol. S-ar putea adauga Atilla Verestoy si familia Voiculescu, participanti, impreuna cu premierul Tariceanu, la tranzactiile de pe piata de capital cu actiunile Rompetrol.

Lista, prioritatea ministrului Vladescu

Mandatarea MF ca gestionar al Romaniei in fata Curtii de Arbitraj de la Washington a fost o prioritate pentru Sebastian Vla- descu. Proaspat desemnat ministru, acesta a promovat in septembrie 2005 un proiect de ordonanta de urgenta prin care gestionarea litigiilor internationale pe probleme de investitii a fost trecuta in responsabilitatea Finantelor. O luna dupa aceea, MF a selectat sapte case de avocatura/consortii care vor putea fi angajate punctual, pe fiecare caz in parte, respectiv:

  • Tuca&Asociatii si White & Case LLP
  • Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Freshfields Bruckhaus Deringer
  • Consortiul format din Lalive& Associes, Etude d’avocats Geneva, Leaua & Cadar si avocatul Victor Tanasescu
  • Musat&Asociatii
  • Hayhurst Robinson in consortiu cu Morgan Lewis
  • Baker & McKenzie
  • Bostina&Asociatii, in consortiu cu Beirne Maynard & Parsons LLP.

Vladescu si Tariceanu au fost criticati de presa ca nu au selectat inca aparatorul in cazul Rompetrol, in conditiile in care Patriciu a facut acest lucru de anul trecut. Conform unor surse din MF, desemnarea casei de avocatura va avea loc cel mai tirziu pina saptamina viitoare.

Fondul Proprietatea, in aceeasi situatie

O situatie aproape similara se regaseste si in cazul Fondului Proprietatea, acolo unde auditori au fost numite casele de avocatura Tuca&Asociatii, Bos- tina&Asociatii si Popovici& Asociatii. Pe linga legaturile deja demonstrate, documentele detinute de noi arata ca si firma Popovici&Asociatii are conexiuni cu premierul Tariceanu, prin avocatul Ernest Popovici, unul dintre co-fondatorii firmei „Clubul Vinului”, la care este partener primul-ministru. Nici Ernest Popovici nu intelege unde exista conflictul de interese: „Pentru Fondul Proprietatea s-a facut o licitatie, cu 12 case de avocatura. Alegerea s-a facut dupa niste criterii foarte stricte. Toate speculatiile si discutiile pe aceasta tema sint inutile”.

Andrei Costiniuc, Razvan Chiruta