Miliardele serviciilor alimenteaza „grupul” Vladescu

Liberalul a derulat o afacere prospera cu medicamente, bazata si pe contractele cu SRI.
Compania din domeniul medical in care demnitarul PNL si-a lasat apropiatii a avut contracte mult mai mari cu statul de cand el a ajuns ministru. Clienti importanti: STS si SPP

O firma din care ministrul finantelor Sebastian Vladescu s-a retras – dar si-a lasat apropiatii – a prosperat pe bani publici. In timp ce Romanian Soft Company, in care a fost actionar pana in ianuarie 2006, era reclamata pentru utilizarea unui soft furat (dupa cum am relatat in ziarul de ieri), o alta firma in care Vladescu a fost actionar si director financiar – Medist SA – a obtinut contracte importante pe bani publici dupa ce acesta a preluat portofoliul Finantelor.

In firma au ramas un apropiat al lui Vladescu, Ionel Manole (38%), si fosta sotie a ministrului, Carmen Vladescu (55%), plus alti trei asociati cu procente mici.

vlade_tari_blurPARTENERI. Dupa cooptarea lui Vladescu in guvern, afacerea a ramas pe mainile fostei sale sotii si ale unui apropiat al actualului ministru

Pe banda rulanta

Cel mai mare contract a fost incheiat in noiembrie 2005 cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale si se ridica la peste 6 miliarde de lei vechi. Medist a livrat STS aparatura medicala pentru dotarea cabinetelor de stomatologie, microbiologie si medicina interna.

La o luna dupa castigarea contractului cu STS, Medist a mai dat o lovitura: a castigat licitatia organizata de Agentia Antidoping, valoarea contractului ridicandu-se la 3,3 miliarde de lei vechi. In schimbul acestor bani, firma a oferit un sistem EPO, utilizat la efectuarea testelor antidoping.

De mentionat ca, desi Agentia a declarat la Monitorul Oficial ca pentru atribuirea contractului a fost folosit criteriul „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic”, la licitatie s-a inscris un singur ofertant: Medist SA.

Al treilea loc in clasamentul contractelor castigate de Medist dupa avansarea lui Vladescu la Palatul Victoria are drept beneficiar Serviciul de Paza si Protectie, iar valoarea sa se ridica la 2,3 miliarde de lei vechi. „Marfa” vanduta de Medist catre SPP este un ecograf multidisciplinar.

Un istoric al afacerilor cu statul derulate de Medist SA incepand din anul 2002 si pana acum arata ca tranzactiile derulate pana in momentul numirii lui Vladescu erau mult mai modeste. In general, valoarea acestora nu a depasit 300 de milioane de lei, cu doua exceptii: un contract de 3,6 miliarde incheiat in 2003 cu Universitatea din Iasi si unul de 1,8 miliarde cu Universitatea „Carol Davila”, castigat fara licitatie.

Un alt client preferat al Medist este si Unitatea Militara 0929, care apartine Serviciului Roman de Informatii. In perioada 2003-2005 (in care Vladescu era director financiar al firmei), Medist si unitatea SRI au incheiat nu mai putin de noua contracte.

Cu sau fara licitatie

Cifrele totale arata ca, de cand Vladescu a ajuns ministru, afacerile cu statul ale Medist au inregistrat cresteri importante. Este vorba de vanzari de aparatura si produse medicale. Astfel, per total, din august 2005 – cand Vladescu a ajuns ministru – si pana acum, firma a primit contracte de 12,9 miliarde lei.

Pentru comparatie, intr-o perioada mult mai mare (2002-august 2005), firmele au primit contracte de stat totalizand aproximativ 18,5 miliarde lei. Defalcat, contracte de 10,5 miliarde lei au venit in urma unor licitatii, iar de 8 miliarde, fara licitatie. De mentionat ca toate cifrele utilizate in acest articol au fost exprimate in lei vechi, moneda in vigoare la momentul primelor contracte.

Partenerii tacuti

Ionel Manole este un partener mai vechi al lui Vladescu. El apare atat in Medist, cat si in Romanian Soft Company. De asemenea, a fost asociat cu Vladescu si cu Calin Popescu-Tariceanu in Leader High-Tech.

Nici Manole si nici Carmen Vladescu nu au comentat modul in care Medist a ajuns sa faca afaceri din ce in ce mai avantajoase cu statul dupa ce fostul lor partener a ajuns ministru. Gheorghe Coica, administrator, a refuzat sa discute oficial, pe motiv ca „ziarul nu are nicio dovada despre aceste contracte”. Contractele sunt mentionate insa in Monitorul Oficial.

TOP CONTRACTE
13 miliarde lei vechi reprezinta suma contractelor castigate de firma din „grupul” Vladescu dupa ce acesta a ajuns ministru
1. STS 6 miliarde lei vechi aparatura
2. Agentia Antidoping 3,3 miliarde lei vechi aparatura
3. SPP 2,3 miliarde lei vechi aparatura

 

Vladescu: „Nu am ajutat Medist”

Intrebat de EVZ cum isi explica faptul ca Medist a obtinut contracte consistente pe bani publici dupa numirea sa ca ministru, Vladescu ne-a dat, ieri, urmatorul raspuns: „Cred ca firma Medist a obtinut contracte si dupa ce m-am retras din actionariatul acesteia, in urma unor licitatii publice la care au participat si alte companii cu acelasi obiect de activitate”. „Nu am ajutat compania Medist sa obtina contracte dupa ce m-am retras din actionariatul acesteia”, adauga ministrul finantelor.

Vladescu ne-a trimis si un drept la replica in care neaga acuzatiile firmei Omnis, conform careia RSC, o alta societate la care ministrul a fost actionar, a utilizat un soft furat pentru a obtine contracte de la institutii publice.