Piraterie software la spitalul Doctorului Moarte

Chirurgul Adrian Murea (foto), de la spitalul „Gerota” al MAI, i-a furat o casa omului de afaceri Dragos Riscanu, pe baza de documente false, folosind indentitatea unui pacient muribund.

murea2Ulterior, a recurs la masinatiuni inimaginabile pentru o minte normala, ca sa instraineze imobilulul, cu ajutorul unor apropiati interpusi. Exact in acelasi timp, SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL a angajat doi salariati ai SC OMNIS GROUP SRL, firma patronata de Riscanu. Cateva zile mai tarziu, RSC SRL a scos pe piata niste produse software, la care mai multi angajati ai OMNIS GROUP lucrau de ceva vreme. Concluzia fireasca a lui Riscanu a fost aceea ca salariatii racolati au plecat cu softul in buzunar si l-au oferit noilor patroni. Culmea coincidentei, cateva programe derivate din softul furat au fost vandute sau donate mai multor institutii, printre care se numara Fundatia medicala „Prof. dr. Dimitrie Gerota”, Spitalul de Urgenta, „Prof. dr. Dimitrie Gerota”, unde inca mai opereaza comisarul sef Adrian Murea, alias Doctor Moarte, si Spitalul „Prof. dr. Agrippa Ionescu”, toate trei din cadrul Internelor.

Piraterie sofware

SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL a beneficiat, in 2002, de suma de 50.000 de euro din fonduri PHARE, in vederea realizarii si comercializarii a trei produse software, pentru administrarea activitatii medicale din spitale si alte institutii. Numai ca respectiva societate cu raspundere limitata avusese in 2001 un singur angajat, iar anul urmator – doi. Ca prin minune, in primavara lui 2003, tocmai atunci cand Doctorul Moarte ii fura casa lui Dragos Riscanu, se atenteaza si la proprietatea intelectuala inregistrata a firmei acestuia, SC OMNIS GROUP SRL. Angajatii Dragos Saracu si Irinel Lupei se hotarasc dintr-o data sa treaca din barca OMNIS in cea a RSC. Cum era si de asteptat, cei doi nu pleaca cu mana goala – dupa parerea lui Riscanu -, ci iau cu ei si sursele cod ale sistemelor ISIS si ISIS NET la care lucrasera, impreuna cu numerosi specialisti angajati ai OMNIS SRL. Cert este ca, la un interval de timp foarte scurt, SC RSC SRL scoate pe piata aplicatiile ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si HIPOCRATE, realizate pe baza surselor cod sustrase de la OMNIS, pe care le vand ori le doneaza catre numeroase institutii ale statului. In acest mod s-a putut justifica pe deplin cheltuirea cu eficienta a fondurilor europene despre care am amintit.

Scamatorie IT

Infiintata in 2000, RSC SRL aproape ca n-a avut vreo activitate in domeniu, pana cand nu i-a racolat pe Dragos Saracu si Irinel Lupei de la SC OMNIS GROUP SRL. La cateva zile diferenta au fost scoase pe piata aplicatiile mentionate, in chip cu totul miraculos. Si spunem asta deoarece, pentru realizarea unor astfel de programe, este necesara o echipa numeroasa de specialisti, care sa lucreze luni, daca nu ani de zile in fata computerelor. Ceea ce nu era cazul RSC SRL, care nu dispunea de angajatii respectivi si nici nu inregistra vreo cifra de afaceri cat de cat semnificativa. Cum Saracu si Lupei au avut acces nelimitat la sursele cod in discutie, banuiala conducerii OMNIS GROUP ca softurile au fost furate ni se pare cat se poate de legitima. Nu mult dupa aceasta isprava, printre clientii care au cumparat programele piratate s-au numarat cateva ministere, circa 20 de spitale si policlinici, Primaria Sectorului 3 si diverse societati comerciale.

Riscanu afla despre aceasta tarasenie abia spre sfarsitul lui 2004, cand alerteaza Inspectoratul General de Politie, Inspectoratul pentru Tehnologia Informatiei, MAI, MAN si Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor. Cum era si de asteptat, politistii, procurorii si reprezentantii ORDA – din motive doar de ei stiute – fac tot posibilul, si chiar reusesc, sa musamalizeze furtul de inteligenta.

Initial, ORDA a recunoscut

In decembrie 2004, la sesizarea firmei prejudiciate, expertul ORDA Adrian Paunescu a motivat ca un control amanuntit la RSC SRL nu poate fi efectuat decat cu un mandat al Parchetului.

Asta nu l-a impiedicat insa, chiar a doua zi, sa faca o vizita celor reclamati, fara a preleva nici un fel de probe de la aceasta companie devenita extrem de profitabila peste noapte. Mai mult, programele piratate au disparut subit de pe site-ul RSC SRL, ca sa nu mai poata fi analizate. In acest moment a intrat in scena Serviciul de Investigare a Fraudelor din Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, mai precis o echipa formata din subcomisarul Luigi Sima si subinspectorul Marian Ionita. Cei doi au colectat o serie de probe, pe care le-au pus la dispozitia ORDA. In aceasta situatie, oficiul s-a vazut nevoit sa recunoasca, doua luni mai tarziu, ca RSC a copiat parti semnificative din programele SC OMNIS GROUP SRL.

parvuPatronul OMNIS GROUP s-a plans si directorului general al ORDA, Rodica Parvu (foto), care s-a pronuntat ca va demara o ancheta judicioasa, deoarece sursele cod erau protejate, fiind inregistrate la Registrul Programelor pentru Calculator din cadrul institutiei pe care o pastorea. Numai ca, exact o saptamana mai tarziu, Rodica Parvu si-a uitat angajamentul. La fel s-a intamplat si cu politistii Sima si Ionita, carora li s-a solicitat sa efectueze o descindere la Spitalul de Urgenta al MAI, „Prof. dr. Dimitrie Gerota”, pentru compararea programelor cumparate de la RSC SRL cu cele furate de la OMNIS. Pentru a nu deranja conducerea ministerului, cei doi slujbasi au preferat sa descinda la doua firme private, unde n-au putut identifica nici o proba. Ca atare, ar putea fi acuzati cel putin de complicitate la distrugerea de probe.

Cu timpul, RSC SRL, in stransa colaborare cu spitalele MAI si fundatia care functioneaza pe langa acest minister au reusit sa musamalizeze toate probele existente. Pe de alta parte, procurorii care s-au ocupat de caz au ajuns la concluzia ca faptele nu exista, la data de 19.04.2006. Iar ca aceasta inscenare judiciara sa fie completa, OMNIS GROUP a fost actionata in judecata de RSC SRL pentru recuperarea unor prejudicii imaginare. Cu alte cuvinte, Dragos Riscanu a ajuns din acuzator, acuzat. Asta dupa ce – culmea coincidentei – imobilul din str. Barbu Delavrancea nr. 47 i-a fost furat tocmai de comisarul sef Adrian Murea, alias Doctorul Moarte, chirurg la spitalul „Gerota” al MAI.

Fonduri europene folosite in furt de inteligenta

ZIUA a fost primul ziar care s-a aplecat asupra acestei afaceri,

in martie 2005.

In urma articolului nostru, conducerea RSC SRL si-a facut public punctul sau de vedere, tot in paginile cotidianului nostru: „Acuzatia ca produsele RSC sunt copii aproape identice ale produselor OMNIS este total falsa, eventualele asemanari decurgand din utilizarea aceleiasi tehnologii de programare, tehnologia NET furnizata de firma Microsoft. Este ca si cum doi producatori de automobile s-ar acuza pentru ca folosesc tehnologia Diesel”, au precizat la ora respectiva administratorul firmei, Ionel Manole si directorul general, Elisei Craciun.

De prisos sa mai spunem ca RSC n-a facut precizari privind miraculoasa realizare, in lipsa unor specialisti in domeniu, intr-un timp atat de scurt. Realizare care l-ar face invidioas pana si pe Bill Gates.

In perioada urmatoare, OMNIS GROUP a notificat toti beneficiarii programelor piratate sa inceteze folosirea acestora. Bineinteles ca nici o institutie n-a luat in seama acest demers, firma prejudiciata vazandu-se obligata sa apeleze la organele statului. Ulterior, dosarul acestei piraterii a ajuns la Serviciul Cercetari Penale din IGP, iar de aici la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. In tot acest timp, reprezentantii ORDA n-au facut altceva decat sa se disculpe, luand apararea celor de la RSC SRL, ca sa-si salveze propria piele. Cum era si de asteptat, datorita influentelor politice si a institutiilor care foloseau bine mersi softurile piratate, urmarirea penala a avut soarta mentionata mai devreme.

In disperare de cauza, patronul OMNIS GROUP, Dragos Riscanu, se adreseaza cu o plangere ambasadorul UE in Romania, Jonathan Schelle. Acesta, la randul sau, transmite reclamatia catre OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda al Comunitatii Europene de la Bruxelles). Cu ocazia unui seminar privind institutiile europene cu rol investigativ si relatia acestora cu presa, reporterii ZIUA au primit din partea OLAF confirmarea ca subiectul pirateriei software se afla in atentia lor. Informatia a fost obtinuta in mod direct de noi, in capitala belgiana, in februarie 2007.

Culmea coincidentei

Cum spuneam, printre clientii de marca ai programelor piratate se numara si unitati spitalicesti ale Ministerului de Interne. Mai intai, ca sa nu bata la ochi, RSC SRL a donat Fundatiei „Prof. dr. Dimitrie Gerota” unul dintre programe. Fara nici o indoiala, fundatia este constituita sub umbrela ministerului. De aici, programele au ajuns tot pe gratis la spitalele Internelor „Prof. dr. Dimitrie Gerota” si „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. Doar pentru intretinerea acestora s-au perceput niste sume de bani. In urma bunavointei sale, este de presupus ca RSC SRL s-a bucurat si se mai bucura de protectia la nivel inalt a Internelor.

Culmea coincidentei, la spitalul ‘Gerota’ este chirurg si comisarul sef (fost colonel) Adrian Murea, cel care i-a furat cu acte false un imobil lui Dragos Riscanu, substituind identitatea unui muribund care-i era pacient. La fel cum, de altfel, a procedat si la vanzarea la fel de ilegala a imobilului din str.
Emanoil Porumbaru nr. 75, care nu-i apartinea defel. In aceste escrocherii autentificate de notarita Livia Alexandru sunt implicate numeroase personaje cunoscute din lumea politicului, dar si din politie, justitie si diverse institutii ale statului. Dupa cum ZIUA a relatat pe larg in mai multe materiale, si o va mai face, palmaresul infractional al Doctorului Moarte este de-a dreptul impresionant. Cum se leaga activitatea incalificabila a acestui doctor Menghelle al Romaniei de cea a spitalului care inca il tolereaza, vom continua sa aratam in episoadele noastre viitoare.

Dosarul a ajuns la DNA

Dosarul privindu-i pe Adrian Murea, notarita Livia Alexandru si altii a ajuns pana la urma in atentia Directiei Generale Anticoruptie. La patru ani de la comiterea faptelor. Potrivit procurorilor, „urmeaza a se dispune extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale si fata de alte persoane, existand indicii certe ca incheierea contractului de vanzare-cumparare (dintre Doctorul Moarte si pacientul sau muribund – n.r.) s-a realizat in baza unor documente false si respectiv prin substituirea mandatarului Macovei Stefan cu stiinta cumparatorului Murea Adrian”. Vrem sa credem ca asta inseamna urmatorul lucru: dupa aproape patru ani de la savarsirea faptei, este posibil ca Doctorul Moarte sa fie trimis in judecata macar pentru furtul imobilului din str. Barbu Delavrancea nr. 47, daca nu si pentru celelalte fapte pe care ZIUA le-a prezentat cu lux de amanunte. De asemenea, ca protectia de care s-a bucurat pana acum, atat din partea Politiei si Parchetului General, dar si a Directiei Medicale din MAI a luat sfarsit. Ar fi de asteptat ca, pe baza dezvaluirilor ZIUA si a altor dovezi incontestabile, DNA ori DLAF sa-si aplece atentia si asupra pirateriei software, in care sunt implicate multe stele din cadrul Ministerului de Interne. si altii.