Chestorul Virgil Ardelean si-a dat acordul pentru ca spitalul MAI sa foloseasca un produs IT realizat dupa un soft furat * Programul a ajuns si la Spitalul „Agrippa Ionescu”, apartinand SRI
Spitalele de urgenta „prof. dr. Dimitrie Gerota”, apartinand Ministerului de Interne, si „Prof. dr. Agrippa Ionescu”, apartinand Serviciului Roman de Informatii, au primit gratis de la SC Romanian Soft Company (RSC) programul Hipocrate realizat dupa un soft furat de la SC Omnis Group. Alte 20 de unitati spitalicesti din teritoriu, Primaria Sectorului 3 si cateva firme au cumparat aplicatiile ARES.NET, CARE.NET si AMBULANTA realizate pe baza aceluiasi furt de inteligenta. In ciuda protectiei asigurate piratilor de reprezentanti ai Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Politiei, Parchetului si al unui expert ales pe spranceana, dupa mai bine de trei ani, Tribunalul Bucuresti (TB) a dispus redeschiderea urmaririi penale impotriva faptuitorilor. Judecatorii au desfiintat ordonantele date de procurorul Nicoleta Bulgaru, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, prin care vinovatii erau scosi basma curata, iar fapta fusese declarata inexistenta.
Deturnare de fonduri europene
In februarie 2003 angajatul SC Omnis, Dragos Stefan Saracu se transfera la SC RSC SRL, iar dupa o luna il racoleaza si pe Irinel Lupei in noua societate. Ei nu pleaca cu mana goala, copiind circa 5000 de surse cod dintr-o platforma tehnologica la care numerosi specialisti ai Omnis lucrasera incepand cu anul 1990. Pe baza sistemului ISIS.NET, care fusese sustras, sunt puse la punct aplicatiile ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si Hipocrate si vandute cu predilectie unor institutii bugetare. In acest mod se justifica si o finantare PHARE de 50.000 de euro pe care RSC o primise pentru realizarea a trei noi produse software. Firma prejudiciata in asemenea mod grosier cu milioane de dolari prinde de veste despre aceasta piraterie abia in noiembrie 2004. Cum era si de asteptat, Omnis preleveaza codul sursa de pe site-ul RSC si se adreseaza ORDA. In loc sa se implice in rezolvarea acestei afaceri murdare, doi directori ai institutiei, Eugen Vasiliu si Adrian Ghimpu, ii sfatuiesc pe reprezentantii Omnis sa cumpere aplicatiile suspectate a fi furate de RSC, spre a putea fi comparate cu sistemul ISIS.NET. La sfarsitul lui noiembrie 2004, pagubitii se adreseaza MAI, respectiv generalului Marian Saniuta, iar la data de 7 decembrie depun plangeri la Politie, Parchet, ORDA si Inspectoratul General pentru Comunicatie si Tehnologia Informatiei.
Sponsorizare mascata
La data de 12 noiembrie 2002, intre SC RSC SRL si Fundatia „Prof. dr. Dimitrie Gerota” (care functioneaza sub umbrela Internelor) se incheie un ciudat contract de sponsorizare. Sponsorul acorda beneficiarului, cu titlu gratuit, dreptul de exploatare asupra sistemului informatic Hipocrate, inregistrat la ORDA doua luni mai devreme. Valoarea acestuia se ridica la 178.500 USD, inclusiv TVA. Destinatia este urmatoarea: „Sistemul informatic acordat drept sponsorizare este destinat urmaririi activitatii si managementului la nivelul intregului spital (…)”. Numai ca fundatia cu pricina nu detine nici un spital. Ceea ce denota ca, de fapt, se pusese la cale o smecherie. Si mai e ceva: programul n-a fost livrat fundatiei decat la cateva zile dupa ce Dragos Saracu a ajuns director la RSC, in februarie 2003. In iunie acelasi an, Directia Comunicatii si Informatica a MAI comunica Spitalului „Gerota” ca produsul software „corespunde cerintelor”. Care spital n-ar fi trebuit sa aiba vreo tangenta cu softul respectiv, de vreme ce RSC sponsorizase fundatia cu acelasi nume.
Vulpea si-a dat avizul
Doua zile mai tarziu, lucrurile se limpezesc. Fundatia „Prof. dr. Dimitrie Gerota” isi exprima intentia de a dona sistemul informatic Hipocrate, cu titlu gratuit, Spitalului „Prof. dr. Dimitrie Gerota”. Directorul spitalului, comisarul-sef dr. Viorel Rosu (in prezent pensionat), se adreseaza Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din minister, cerand avizul privind acceptarea donatiei. Care aviz este acordat rapid de chestorul Virgil Ardelean, zis Vulpea. Asadar, prin aceasta manevra, softul furat a ajuns pe cai ocolite la o unitate a Internelor. Opt luni mai tarziu RSC solicita Spitalului „Gerota” incheierea unui contract de mentenanta a sistemului facut cadou, suma lunara de plata fiind stabilita la 125.900.000 lei vechi, inclusiv TVA. Ceea ce denota ca, in realitate, fundatia i-a donat spitalului obligatia de a plati lunar catre RSC sute de milioane de lei. In decembrie 2004, Omnis notifica Spitalul „Gerota” sa nu mai foloseasca programul Hipocrate, care a fost realizat pe baza furtului surselor cod ale sistemului ISIS.NET ce le apartine, fiind inregistrat in Registrul Programelor pentru Calculator de la ORDA. Dupa mai multe insistente, acelasi comisar-sef, Viorel Rosu, raspunde mintind ca la Spitalul „Gerota” nu se exploateaza nici un program din cele reclamate de proprietarii drepturilor de autor. Dupa un scenariu asemanator, softul Hipocrate a ajuns si la Spitalul „Agrippa Ionescu” al SRI, sub forma de oferta cu titlu gratuit.
Furtul este dovedit
Reprezentantii ORDA refuza sa faca un control la RSC, pentru analizarea reclamatiei Omnis, sub tot felul de pretexte, printre care si necesitatea unui mandat din partea procurorului. In schimb, seful inspectorilor, Adrian Paunescu, face o vizita piratilor, punandu-i in garda in legatura cu reclamatia la adresa lor. De la sine inteles ca nu preleveaza nici un fel de proba care i-ar putea incrimina. Cam in acelasi timp intra in scena politistii de la Investigarea Fraudelor, Luigi Sima si Marian Ionita, care solicita ORDA o expertiza tehnico-stiintifica.
Aceasta este efectuata de singurul expert pe drepturi de autor, Dan Dogaru, concluzia fiind ca programele software analizate „contin parti semnificative copiate din programul ISIS.NET realizat de catre Omnis GROUP”. Intentionat sau nu, expertul nu pune si concluziile in ceea ce priveste incalcarea flagranta a drepturilor de autor, ceea ce face ca raportul sau sa fie incomplet si atacabil.
Dosarul ajunge la procurorul Nicoleta Bulgaru. Provenita de la Constanta, aceasta este celebra pentru anchetele abuzive instrumentate impreuna cu capitanul Grigore Pesterau. Cei doi au fost cercetati penal in cel putin patru dosare penale pentru diverse fapte de coruptie, politistul fiind dat in cele din urma afara din sistem. In schimb, Bulgaru a ajuns la Parchetul Tribunalului Bucuresti, ceea ce demonstreaza ca relatiile sale au fost mult mai puternice decat ale capitanului de Politie.
Expert ales pe spranceana
SC RSC retrage de pe site aplicatiile realizate pe baza furtului de inteligenta, in urma atentionarii lui Paunescu de la ORDA, si opereaza o serie de modificari substantiale. In aceste conditii, era putin probabil sa mai poata fi gasita vreo asemanare notabila la o noua expertiza.
Care expertiza este solicitata urgent procurorului de caz. In acelasi timp, prin doua ordonante, Nicoleta Bulgaru ii absolva de vina pe invinuiti, ajungand la concluzia ca nu exista nici o piraterie software. Ba mai pune si concluzii in legatura cu drepturile de autor, materie in care nu are nici cea mai mica pregatire. Dar, ce este mai grav, respinge probele prelevate de Omnis de pe site-ul RSC si se opune obtinerii acestora de la beneficiarii care au cumparat programele furate. Asadar, expertiza se desfasoara pe noile date modificate si oferite nonsalant spre analiza de reprezentantii RSC.
Subcomisarul de Politie Florin Minca este solicitat sa gaseasca un expert. Acesta, in mod ilegal, cere lista tuturor expertilor in calculatoare, si il alege tocmai pe prof. Stefan Stancescu, de la Facultatea de Electronica. Faptul ca RSC achita contravaloarea expertizei spune multe despre aceasta alegere dubioasa, deoarece expertul desemnat este specialist in calculatoare, nu in software. Ca atare, Omnis isi desemneaza legal un expert-parte, in persoana lui Dumitru Galani, specialist in software, iar invinuitul Dragos Stefan Saracu procedeaza la fel.
Reinceperea urmaririi penale
In paralel, Omnis continua sa solicite insistent acceptarea probelor prelevate anterior modificarii de pe site-ul RSC si in cele din urma procurorul nu mai are incotro, vazandu-se obligat sa respecte legea.
Numai ca procedeaza la o noua smecherie. Admite cererea Omnis inainte de inceperea expertizei, insa o comunica reprezentantilor firmei pagubite abia dupa trei luni de zile. Asadar, expertiza a fost efectuata asupra probelor ticluite de RSC, in urma atentionarii primite de la inspectorul ORDA Adrian Paunescu.
In continuare, cu toate ca Galani ajunge la concluzii diametral opuse, Stancescu refuza ilegal sa introduca in raportul sau opiniile separate ale acestuia. In atare situatie, Galani se vede nevoit sa intocmeasca propriul raport de expertiza tehnica, pe care il depune la dosarul de urmarire penala. Mai mult, acelasi Stancescu pune si concluzii in legatura cu drepturile de autor, fara a avea vreo expertiza ori vreo calitate in acest domeniu, singurii abilitati in Romania cu asemenea prerogative fiind expertii ORDA.
La data de 27.11.2006, in urma plangerii adresate TB, in legatura cu inscenarea judiciara pusa la cale de reprezentantii ORDA si RSC, procurorul Bulgaru, politistul Minca si expertul Stancescu, instanta dispune desfiintarea tuturor ordonantelor emise de Nicoleta Bulgaru in mod ilegal si redeschiderea urmaririi penale. Totodata se decide efectuarea unei expertize in specialitatea proprietate intelectuala. RSC a facut recurs, care se afla si azi in judecare.
Raportul Galani
In urma a numeroase teste, expertul Galani ajunge la
urmatoarele concluzii:
„- Reproducerea identica din memorie a 4884 de linii in proportie de 100%, pastrand elementele specifice amprentei personale a Omnis GROUP, inclusiv greselile de programare si de ortografie este imposibila. (Dar chiar si asa, proprietarul de drept al acestor linii cod este firma, nu angajatul acesteia – n.r.)
– Singura modalitate in care setul de programe/functii din sistemul ISIS.NET se poate gasi in aplicatiile RSC, preluate identic in proportie de 100%, este copierea fizica a lor din serverul aflat la Omnis pe un suport extern si transferarea lor in aplicatiile RSC.
– Nici una dintre aplicatiile RSC recompilate fara setul de programe/functii preluat in proportie de 100% nu functioneaza, nu poate fi accesat si nu este vizibil pe Internet.”
Minciunile RSC
SC RSC SRL a avut in anul 2001 un singur angajat, in 2002 – doi angajati, in vreme ce, raportat la aceeasi perioada, Omnis a avut 40, respectiv 45 de salariati, multi dintre ei lucrand la softul ISIS.NET inca din 1990. In aceste conditii, asa-zisele realizari cinstite inregistrate de RSC ar trebui sa-l faca invidios pana si pe Bill Gates, care nici nu viseaza la o asemenea performanta. RSC a incercat in repetate randuri sa justifice furtul, sustinand ca a folosit, la fel ca Omnis, tehnologie Microsoft preluata de pe Internet. Ceea ce este o minciuna cat casa de mare. Dovada a acestei acuzatii este faptul ca piratii de inteligenta n-au putut niciodata numi cu exactitate sursa, demontand astfel orice acuzatie la adresa lor.
Culmea coincidentei
La Spitalul „Gerota” al Internelor, care foloseste un software piratat primit, chipurile, cadou, opereaza si comisarul-sef Adrian Murea, supranumit de noi Doctorul Moarte. Este vorba despre acel chirurg care s-a folosit de identitatea a doi dintre pacientii sai aflati pe moarte, in escrocherii imobiliare. Unul dintre acesti nefericiti i-ar fi vandut casa din str. Barbu Delavrancea nr. 47, care apartine – culmea – lui Dragos Riscanu, patronul Omnis GROUP. Deci, Murea i-a furat imobilul cumparat legal prin instrumente bancare, iar spitalul ii exploateaza un soft care i-a fost furat. Culmea, ambele operatiuni au avut loc in aceeasi perioada a anului 2003. Cel de-al doilea muribund a fost folosit de Doctorul Moarte pentru a vinde casa din str. Emanoil Porumbaru nr. 75, pe baza unui mandat dovedit fals. Pentru aceste fapte, dar si pentru multe altele, Adrian Murea este cercetat penal de DNA.