„«Doi ş’un sfert» trebuie doar curăţat, nu desfiinţat”

Traian Băsescu, Dan Nica

Traian Băsescu, Dan Nica

Traian Băsescu nu este un suporter al desfiinţării DGIPI, ci doar al reformării acestui serviciu secret, pe care îl consideră „îmbâcsit”.

Serviciul secret al Ministerului de Interne – DGIPI – nu va fi desfiinţat nici măcar după ultimul scandal în care a fost implicat, în centrul căruia se află şeful instituţiei, Cornel Şerban. Acesta este acuzat de DNA de trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Puiu Popoviciu, pe care ar fi încercat să-l ajute să scape de un dosar.

Necesitatea păstrării acestui serviciu de informaţii a fost subliniată chiar de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a declarat sâmbătă, la Buşteni, că DGIPI este o instituţie „îmbâcsită”, care trebuie reformată, dar nu desfiinţată. „«Doi ş’un sfert» este o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată. Este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat. Şi să îşi facă treaba ei, nu jocuri politice şi trafic de influenţă”, a argumentat preşedintele.

Defiin ţarea DGIPI nu este considerată o soluţie nici la nivelul conducerii MAI, deşi iniţial a existat o propunere ca acest serviciu să fie comasat cu Direcţia Generală Anticorupţie.

Interese politice mari pentru controlul DGIPI

„Doi ş’un sfert” este o instituţie cu mare miză politică, după cum au dovedit- o şi ultimele evenimente, dar şi bătălia dusă, de la începutul anului până acum, pentru controlarea acestei structuri informative. În lupta pentru controlul DGIPI au căzut doi miniştri de interne.

Primul a fost Gabriel Oprea, cel care l-a promovat pe Cornel Şerban în poziţia de numărul 2 în DGIPI. Totodată, Oprea l-a readus pe Virgil Ardelean „Vulpea” la conducerea DGIPI. Această numire a provocat nemul ţumirea grupării Hrebenciuc- Vanghelie, care încerca să-şi numească propriul om, mai precis pe Ionel Georgescu.

După decapitarea lui Oprea, următorul ministru, Liviu Dragnea, a încercat să-l numească pe Georgescu. Refuzat de Emil Boc, Dragnea a demisionat pentru a evita decapitarea pe care gruparea Hrebenciuc-Vanghelie i-o pregătea deja. Noul ministru, Dan Nica, a evitat numirea lui Ionel Georgescu, promovându-l pe Cornel Şerban de la adjunct la director plin al DGIPI. La câteva zile şi acesta şi-a pierdut postul, DNA dezvăluind implicarea în dosarul Popoviciu.