Agentia Nationala de Integritate verifica averile si eventualele conflicte de interese pentru sapte ministri si patru primari bucuresteni. Anchetele vor stabili daca acestia si-au declarat cinstit veniturile, dar si daca sunt implicati sau asociati in firme care au avut de castigat de pe urma influentei lor politice.
Presedintele agentiei nationale de Integritate (ANI), Alexandru Macovei, a confirmat ca inspectorii sai verifica averile si eventualele conflicte de interese pentru patru primari de sector din Bucuresti si pentru sapte membri ai Guvernului Boc. Ar fi vorba despre primarii Andrei Chiliman (sectorul 1), Neculai Ontanu (sectorul 2), Marian Vanghelie (sectorul 5) si Cristian Poteras (sectorul 6), dar si de ministrul de Interne, Dan Nica, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ministrul Apararii, Mihai Stanisoara si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, conform unor surse citate de ziarul „Gardianul”. Politicienii care ar putea fi vizati au declarat la unison ca ANI trebuie sa isi faca treaba, dar ca nu au fost inca instiintati oficial ca sunt cercetati.
In acest sens, Nicu Marcu, presedintele Consiliului National de Integritate, forul care supravegheaza ANI, a cerut incetarea „scurgerilor de informatii confidentiale” catre presa, pentru a evita ca persoanele verificate sa afle din presa ca ANI ii investigheaza. In timp ce unii demnitari de pe lista celor care ar fi verificati de ANI ridica semne de intrebare in legatura cu averile lor, altii par curati ca lacrima. Totusi, experta anticoruptie Laura stefan ne-a explicat ca „ANI foloseste declaratiile de avere doar ca punct de plecare, dar are acces la multe alte baze de date. Reprezentantii ANI pot afla ca demnitarii sunt in conflict de interese, fiind actionari sau apropiati de anumite firme nedeclarate, sau ca nu si-au declarat toata averea”.
ANI ar putea investiga o dezvaluire de presa conform careia ministrul PSD de Interne, Dan Nica, ar avea o vila in Galati, trecuta initial pe numele unor rude, apoi pe numele lui Valentin Mititelu.
Acesta s-ar fi bucurat de contracte cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii pe cand Nica era ministru al Comunicatiilor, in 2004. Imobilul nu apare in nici o declaratie de avere a ministrului. Fostul primar PDL al Capitalei Adriean Videanu, actual ministru al Economiei, este celebru pentru conflictul de interese privind participatiile sale in firme precum Titan Mar sau Marmosim, care au livrat borduri si materiale de constructie pentru unele lucrari publice din Capitala. Daca in 2004 deputatul Videanu declara ca are 770.000 de euro in conturi, in prezent banii sai declarati din banci sunt nesemnificativi in comparatie cu dividendele pe care declara ca le primeste de la firmele unde este actionar – 800.000 de euro in 2008.
Banii din conturile lui Radu Berceanu, ministrul PDL al Transporturilor, nu au variat prea mult de-a lungul anilor: aproape un milion de euro, pe care i-ar fi obtinut dupa ce a vandut un teren. Cu toate acestea, el a acordat imprumuturi de sute de mii de euro celor doi fii ai sai.
Firma acestora, Vaber Invest, a fost acuzata de presa ca a intrat in asocieri cu statul pe vremea cand Berceanu se ocupa si de Turism. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a facut averea ca avocat, castigand doar in 2007 peste 1,5 milioane de euro. In prezent, el s-a retras din casa de avocatura pe care o detinea impreuna cu socrul sau, Calin Zamfirescu. Firma acestuia reprezinta insa clienti importanti, iar inspectorii ANI ar putea verifica in ce masura influenta politica a lui Predoiu avantajeaza firma socrului sau. Primarii Neculai Ontanu, Marian Vanghelie si Cristian Poteras nu au fost niciodata bucurosi sa-si completeze declaratiile de avere, conform legii. De doi ani, social-democratul Ontanu nu declara nici un cont bancar, la fel ca si Vanghelie. Primarul PSD al sectorului 5 nu declara nici o sursa suplimentara de venit, desi s-a laudat in nenumarate ocazii ca, inainte de a fi primar, a fost un afacerist de succes.
Conturile primarului PDL Cristian Poteras contin sume modeste, iar autoturismul Lexus este achizitionat in leasing. Poteras este actionar in trei firme, dintre care una de arhitectura, iar presa a scris ca firma nevestei sale a castigat mai multe contracte pe bani publici. Averea liberalului Andrei Chiliman abunda in mosteniri. El a mostenit de la rude 15 terenuri, patru case si patru apartamente. Singurele neconcordante din declaratiile lui de avere apar la imprumuturile acordate rudelor si la datoriile fata de soacra sa, ale caror variatii de la an la an nu se potrivesc cu veniturile declarate.