Crama tatălui lui Nica, plocon de la Vega ’93

Firma de construcţii Vega ’93, cea de la care vicepremierul Dan Nica a primit o vilă cadou, pe care a uitat să şi-o pomenească în declaraţia de avere, a început colaborarea cu politicianul pesedist printr-un alt plocon. Prin anul 2000, atunci când Nica abia devenea ministru al Comunicațiilor, Corneliu Istrate, patronul firmei Vega ’93, lucra din greu la ridicarea unei crame, la Panciu, în curtea lui Vasile Nica, chiar tatăl actualului ministru de Interne.

Vega ’93 a bătut drum lung cu utilajele sale, de la Galaţi, acolo unde are sediul, pînă în curtea familiei Nica.

Abia după ce crama s-a arătat în bătătura lui Vasile Nica, firma lui Istrate a început să prindă contracte în zonă, iar după ce l-a cadorisit pe ministru cu vila de pe Faleza Dunării, Vega ’93 a prins aripi. În timp ce constructorii lucrau zi şi noapte la ridicarea celor trei corpuri ale cramei de mărime medie, tatăl lui Dan Nica nu prea înţelegea ce se întâmplă în curtea sa. Întrebat de unde are bani pentru această investiţie, Vasile Nica a răspuns prompt:”Am împrumutat patru miliarde (de lei vechi) de la BCR”. Greu i-a fost tatălui de ministru să-şi amintească cu ce a girat împrumutul. Exasperat, Vasile Nica a recunoscut că fiul său s-a ocupat de invocatul împrumut, şi ne-a fluturat prin faţa ochilor un document cu antetul BCR . Pe vremea aceea, ministrul Nica nu apărea ca fiind asociat cu tatăl său în acestă afacere cu vinuri. Ani buni, în declaraţiile sale de avere nu se făcea nici o referire la deţinerea a 40% din crama aflată în curtea părintească.

Bătrînului Nica i-a fost greu să motiveze şi de ce a ales să-şi ridice crama cu o firmă venită de la Galaţi, deşi în zonă erau nenumărate firme de construcţii pricepute la astfel de obiective. De asemenea, Vasile Nica a afirmat că suma ridicolă de patru miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2000, îi va fi suficientă pentru construcţii, anexe şi tehnologia de vinificaţie cu care şi-a dotat crama. Tot atunci, tatăl de ministru s-a lăudat că deţine peste 100 ha de vie nobilă în zonă şi că va procesa vin de pe 500 ha de vie nobilă, urmînd să completeze suprafaţa prin arendă. După ce a aflat cât de naiv a fost tatăl său în relaţia cu jurnaliştii, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a intervenit pe lângă directorii unor ziare, încercînd să oprească apariţia articolelor care făceau referire la crama din curtea părintească.