„Mafiotul” lui Adrian Nastase a fost reevaluat, „lacheul” a devenit „draga Stolo”, iar Berlusconi e numai bun de scos la lins o inghetata.
„Este vizita unui prieten la Bucuresti”, spunea deunazi Traian Basescu despre vizita premierului Silvio Berlusconi, pe care l-a primit marti la Cotroceni si in cinstea caruia a dat un dineu. In 2002, il acuza insa pe Adrian Nastase, pe atunci premier, ca intreprinde vizite inutile la Roma si se plimba degeaba cu Berlusconi prin oras mancand inghetata pentru ca oricum problemele Romaniei nu se rezolva asa.
In aprilie 2002, Nastase era invitat in Italia de omologul sau, Silvio Berlusconi. Adrian si Dana Nastase au fost primiti de Berlusconi la resedinta sa, Castelul Paraggi, din localitatea Portofino. Un moment intens mediatizat al acestei vizite, atat in presa italiana, cat si in cea romana, a fost despre inghetata pe care Berlusconi si Nastase au mancat-o in Piata Portofino. „Relaxare si inghetata la Portofino pentru seful Guvernului si colegul sau roman”, titra publicatia Il Secolo XIX la 21 aprilie 2002.
Momentul nu i-a scapat lui Traian Basescu, in octombrie 2003, atacandu-l pe Adrian Nastase pentru modul cum face politica externa. „Trebuie sa vorbim despre Uniunea Europeana si NATO nu mergand la Bruxelles, ci rezolvand problemele aici”, declara Basescu adaugand ca poate sa-i dea el insusi o inghetata lui Nastase „ca am fabrica si e autohtona”.
Devenit candidatul Aliantei la Presedintie, in campania electorala din 2004, Basescu reia subiectul si il acuza pe Nastase ca „linge inghetata” cu omologul italian, Silvio Berlusconi, pentru ca apoi sa faca afaceri cu el, mai exact sa trimita spre Italia vagoane cu orfani institutionalizati. Tot intr-o emisiune televizata, el isi ia angajamentul ca atunci cand va ajunge la Cotroceni „nu va linge inghetata cu Berlusconi”.
In 2004, Traian Basescu afirma ca Gabriel Oprea face parte din „mafia personala a lui Adrian Nastase”. „Din mafia personala a lui Adrian Nastase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blanculescu si Gabriel Oprea, oameni care sunt condusi din umbra de cuplul Bittner-Petrache”, afirma Traian Basescu, lider al Aliantei D.A., in septembrie 2004, potrivit presei.
In octombrie 2010, presedintele Traian Basescu declara ca pentru el Gabriel Oprea este un om „reevaluat” si ca, daca atunci cand PSD l-a propus ministru de Interne, el a avut „mari semne de intrebare”, mai tarziu a ramas impresionat ca liderul UNPR a refuzat sa numeasca in minister oamenii lui Marian Vanghelie. „Dupa ce PSD-ul l-a pus ministru de Interne, a venit la mine si si-a pus demisia pentru ca nu a vrut sa numeasca capi ai mafiei in structurile de securitate nationala, in serviciile de informatii ale Ministerului de Interne. Cand am vazut reactia lui la presiunea pe care au facut-o Vanghelie si Mircea Geoana sa numeasca niste oameni care erau cunoscuti ca fiind parte a sistemului sau aveau legaturi cu sistemul mafiot, generalul Oprea a venit si a spus «eu nu merg mai departe, renunt la mandat»”, a declarat seful statului intr-o emisiune la Pro TV din 17 octombrie 2010.
Inaintea formarii Aliantei D.A., in campania prezidentiala din 2000, Theodor Stolojan era pentru Traian Basescu „un lacheu”, „un tehnocrat scos din baie”, „un candidat trucat al PDSR”, persoana care, „daca va ajunge presedintele Romaniei, va determina Guvernul sa acorde garantii guvernamentale grupului Tofan” si care va face tot posibilul sa-i devina prim-ministru lui Ion Iliescu.
La fel, artizanul Aliantei D.A., Valeriu Stoica era in anul 2000 ministrul care „a penibilizat actul de justitie”, sub conducerea caruia „justitia trece prin cea mai neagra perioada de la razboi”, a carui reforma „inseamna dispret pentru oameni” si cu care Traian Basescu regreta ca a fost coleg. Un alt fost liberal, Cristian Boureanu, era catalogat drept un tanar care „are excese in consumul de alcool” si care este „absorbit de alcool cand vorbeste public”.
Cand insa lui Traian Basescu i-a fugit pamantul de sub picioare din cauza ca in 2003 PD era practic sufocat de PSD, toti cei trei liberali au devenit persoane onorabile, numai bune sa-i salveze partidul printr-o alianta comuna. „Tehnocratul scos din baie” a meritat sa fie numit, in 2004, „Draga Stolo” si sa fie jelit un pic atunci cand s-a dat din calea ascensiunii lui Traian Basescu spre functia suprema in stat. Mai mult, Stolo era foarte aproape de a-i deveni prim-ministru chiar lui Traian Basescu, pentru ca l-a nominalizat in 2008, dar Stolojan a mai marcat o renuntare facandu-i loc lui Emil Boc.
Mecanismul lui Traian Basescu functioneaza impecabil si in sens invers. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu era cel mai bun partener de alianta, in campania prezidentiala din 2004, dar dupa ce a refuzat, in iunie 2005, cererea lui Traian Basescu de a demisiona din functia de prim-ministru, a devenit cel mai mare dusman. In 2006, regreta public ca l-a numit premier si il acuza ca este manevrat de „grupuri de interese”.
La masa cu presedintele Kosovo
Nici politica externa nu e scutita de inconsecventele lui Traian Basescu. Seful statului este prezent azi la festivitatile din 2 iunie de la Roma, unde se sarbatoreste implinirea a 150 de ani de unitate nationala a Italiei, desi va fi acolo si liderul din Kosovo. Asta dupa ce presedintele a refuzat sa participe saptamana trecuta la summit-ul de la Varsovia a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, deoarece la aceasta reuniune a fost invitat si presedintele Kosovo, stat a carui existenta nu este recunoscuta de catre Romania.
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a justificat prezenta sefului statului prin faptul ca „la Roma se va desfasura o festivitate, nu o reuniune internationala a unei structuri sau a unui proces regional la care Romania sa fie parte”. In privinta reuniunii de la Varsovia, Traian Basescu arata ca, daca ar da curs invitatiei, altadata s-ar putea trezi ca sta la aceeasi masa cu Igor Smirnov, liderul autoproclamatei republici transnistrene.