Dan Nica si firele spagii pentru „112”

EVZ a descoperit veriga lipsa in scandalul mitei de 7 milioane de dolari de la Ericsson

Dan Nica

Dan Nica

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, este tovaras de afaceri cu un fost manager de la Ericsson Romania. Un director suedez l-a acuzat pe ministru ca ar fi primit o parte din mita uriasa de sapte milioane de dolari.

Noi detalii ies la iveala in scandalul „Spaga de sapte milioane de dolari pentru ministrii romanii”. „Evenimentul zilei” a descoperit ca asociatul lui Dan Nica, intr-o afacere deschisa in 2002, lucra simultan pe o pozitie de conducere la Ericsson Romania.

Numele lui Dan Nica (52 de ani), ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), apare in documentele depuse de Thomas Lundin, fost manager al Ericsson Romania, la Curtea de Arbitraj din Stockolm. Suedezul este cercetat pentru ca ar fi deturnat peste sapte milioane de dolari cand se afla la conducerea filialei din Romania. Pentru a demonstra ca nu a folosit sumele respective in interes personal, Lundin a declarat ca a platit, la inceputul anilor 2000, mai multi politicieni romani si l-a dat exemplu pe Dan Nica. Documentul a fost publicat de jurnalistii de la RISE Project.

In schimbul spagilor, potrivit lui Lundin, societatea suedeza a primit un contract de 40 de milioane de dolari pentru „realizarea Sistemului National Unic pentru apeluri de urgenta 112”.

„Evenimentul zilei” a descoperit ca Adrian Clement (42 de ani) lucra in 2002 la Ericsson Romania pe functia de director de vanzari. In acelasi an, pe 9 mai 2002, impreuna cu Vasile Nica – tatal lui Dan Nica, el a pus bazele societatii viticole Viticom Panciu. Adrian Clement este unul dintre prietenii lui Dan Nica.

Prietenii din Galati

Originar din Roman (Neamt), Adrian Clement a absolvit Facultatea de Matematica din Iasi si a fost profesor la Galati (1994-1996). Urmatorii doi ani a ocupat funtia de director executiv al unei societati de distributie telefonie mobila.

In acea perioada, amicul sau Dan Nica era profesor de Telecomunicatii la Facultatea din Galati si lucra la Directia Judeteana de Telecomunicatii. In 1996, Dan Nica a fost ales deputat, iar in 2000 a preluat conducerea ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

In toamna anului 2001, Guvernul a aprobat instalarea Sistemului National Unic pentru apeluri de urgenta 112. Societatea Romanian Public Safety (RPS) depune oferta si castiga.

Fara licitatie

Suprinzator, un an mai tarziu, contractul este desfiintat, iar Dan Nica motiveaza ca RPS nu si-a indeplinit obligatiile. Contractul cu holdingul suedez s-a parafat, in iulie 2003, fara licitatie, autoritatile romane invocand, la vremea respectiva, „regimul de urgenta”.

In decembrie 2005, Dan Nica admite in declaratia de interese ca detine 1.511 parti sociale in valoare de 15.100 de lei, adica 40%, la Viticom Panciu. In prezent, potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii firmei sunt Dan Nica – cu 40%, tatal sau, Vasile Nica, cu 26 procente, si un anume Adrian Clement – cu 34 %.

Primele dividende, incasate pe 2005, au fost in valoare de 18.200 de lei. Un an mai tarziu, veniturile familiei au fost completate de alti 7.270 de lei dividende care au fost incasati efectiv in 2008. Ulterior, castigurile din firma au crescut an de an: 11.414 de lei in 2007, 61.379 de lei in 2008, 232.317 lei in 2009 si 316.850 de lei de incasat in 2011.

Adrian Clement a parasit Ericsson Romania in 2006, imediat dupa ce scandalul a fost facut public. De altfel, societatea suedeza a dat afara mai multi angajati din Romania. El a pus bazele societatii Innova Solutions, impreuna cu fostul director adjunct al Ericsson Romania, Antoniu- Radu Petrescu (66 de ani). Actionarul majoritar era un off-shore din Cipru.

Potrivit Rise Project, Petrescu a fost unul dintre actionarii WBS Holding Limited din Insulele Virgine Britanice (alaturi de jurnalistul Bogdan Chirieac si Thomas Lundin) si este, la randul sau, acuzat de Ericsson ca ar fi pus la punct sistemul de plati off -shore prin care i-au fost deturnati banii.

7 milioane de dolari au plecat din Suedia catre mai multi demnitari romani. Banii au ajuns printr-o filiera de off-shore-uri si banci elvetiene

Cronologia unui scandal de mita

  • August 2001. Este anuntat primul castigator pentru Sistemul Unic de Urgenta- Romanian Public Safety.
  • Mai 2002. S-a infiintat firma Viticom SRL din Panciu, judetul Vrancea.Aasociati erau Adrian Clement- manager de vanzari la Ericsson – si Vasile Nica- tatal ministrului Dan Nica.
  • Iulie 2003. Compania Ericsson semneaza cu Guvernul roman contractul de 40 de milioane de dolari.
  • Decembrie 2005. Dan Nica declara ca detine 40% din Viticom SRL. Tatal sau, Vasile Nica, are 26%, iar Adrian Clement – 34 are %.
  • Iulie 2012. Thomas Lundin- fostul sef al Ericsson Romania – acuza din Suedia ca a platit aproximativ sapte milione de dolari unor politicieni romani, pentru parafarea acestui contract.

Lundin: „Spaga fara chitante!”

Thomas Lundin

Thomas Lundin

Thomas Lundin  arata in documentele depuse la Curtea de Arbitraj din Suedia ca banii au ajuns in buzunarele oficialilor romani, dar ca nu are dovezi deoarece politicienii romani „nu i-au dat chitante”. El sustine ca inaltii oficiali ai Ericsson Romania erau la curent cu aceste plati facute prin intermediul unor firme off-shore si banci elvetiene.

„Faptul ca, spre exemplu, Thomas Lundin a platit sume importante de bani, asa cum reiese din documentatia procedurii de arbitraj, catre ministrul comunicatiilor din Romania de la vremea respectiva, Dan Nica, este aproape de la sine inteles o masura luata pentru a apara interesele LME. Prin procedura de arbitraj nu s-a clarificat modul in care Thomas Lundin ar fi putut beneficia personal de pe urma acestor tipuri de plati”, se arata in cererea lui Thomas Lundin.

Brokerul fugar: Banii s-au distribuit politicienilor

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, ne-a comunicat, ieri, ca stia ca Adrian Clement a lucrat la Ericsson, dar ca acesta nu a avut nicun rol in negocierea contractului. El sustine ca nu s-a pus problema vreunei incompatibilitati, deoarece partenerul sau de afaceri „nu a avut pozitii de responsabilitate in compania Ericsson, fiind un simplu angajat, dintre nenumaratii angajati ai companiei, recrutat de catre Ericsson prin mijloace proprii, inainte ca eu sa fiu ministru si a plecat din companie la multa vreme dupa ce mi-am incheiat mandatul”.

Cristian Sima a fugit dupa ce a pierdut banii clientilor

Cristian Sima

Cristian Sima

Acest scandal a pornit de la brokerul fugar Cristian Sima, care a dezvaluit ca oameni de afaceri isi depozitau averile in conturi din strainatate sau ii dadeau lui banii sa-i gestioneze pe bursa. Pentru dezvaluirile lui, facute in mass-media Cristian Sima a afirmat ca a fost amenintat.

„Da, m-au amenintat, dar nu in mod direct. Au pus pe altcineva sa ma ameninte! Am fost amenintat prin alte telefoane, prin alte mesaje si, chiar cand am parasit Romania, am fost amenintat, prin telefon, ziua urmatoare, cand am ajuns in Elvetia. Am plecat pe 29 septembrie, am ajuns in Elvetia, iar dupa 3-4 zile am plecat in Islanda”.