EXCLUSIV Expertul care a decis că Victor Ponta NU A COPIAT a fost ”uns” şef

Specialistul de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) care a decis că premierul Victor Ponta nu a plagiat într-o carte publicată în 2010 a fost avansat în funcţia de şef de Serviciu. 

George Vasile a ajuns şef fărăconcurs, fiind numit de directorul instituţiei, Adriana Donţu. Începând cu 1 noiembrie, George Vasile ”exercită cu caracter temporar, pe o perioadăde 6 luni, funcţia publică de conducere vacantă de şef serviciu din cadrul Serviciului de Expertize şi Constatări”, se arată într-un răspuns al ORDA transmis către Evenimentul zilei. Oficiul se aflăîn subordinea Guvernului.

Cronologie Pe 23 august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru anunţau public că au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. În martie 2013, Parchetul General a solicitat ORDA expertizarea cărţii scrise de Victor Ponta. Pe 15 mai, Oficiul a decis că Victor Ponta nu a plagiat deoarece ”nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate şi paginaţiile sunt diferite”. Plângerea penală se referă la lucrarea ”Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010 şi care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman.

NUP de la Parchet. Câteva zile mai târziu, în baza concluziei semnate de expertul George Vasile, Parchetul General decidea neînceperea urmăririi penale pentru acuzaţia de plagiat şi închidea dosarul. Identitate ”parţială” Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică al ORDA nr. 11414 din 15.05.2013 întocmit de George Vasile a tras concluzia că între lucrarea lui Victor Ponta şi cele semnate de Vasile Creţu şi Dumitru Diaconu nu există identitate totală de structură, ci doar ”o identitate parţială de structură”.

Omul potrivit la locul potrivit Potrivit revistei Kamikaze, George Vasile a fost mutat cu câteva zile înainte de cererea Parchetului la Direcţia de Expertiză şi Constatări, tocmai pentru a primi spre expertiză cartea lui Ponta. Conform aceleaşi surse, George Vasile este un docil executant al ordinelor liberalei Adriana Donţu, directorul general al ORDA. Ea a fost numită în funcţie în iunie 2012, chiar de premierul Victor Ponta şi este soţia deputatului de Braşov Mihai Aurel Donţu.