Ce miniştri sunt vizaţi de ancheta DNA în cazul EADS

Dan Nica şi Vasile Blaga sunt primii foşti ministri vizaţi de anchetatori în marele dosar de corupţie care vizează contractele încheiate cu EADS, Microsoft şi Fujitsu

Mega-afacerea EADS – Microsoft-Fujitsu, investigată acum de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost “parafată”, în 2002, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Roma, de fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica (PSD). În schimb, cele mai importante plăţi către concernul cu care s-a derulat contractul pentru securizarea frontierelor au fost operate de Ministerul Afacerilor Interne, în cel al doilea mandat al lui Vasile Blaga (PDL) la vârful acestei instituţii.

Mai mult, în 2005 (anul în care Vasile Blaga renegocia valoarea contractului pentru securizarea frontierelor), principalul partener al EADS – Fujitsu încheia un contract cu Ministerul Educaţiei, unde soţia ministrului de interne, Violette Blaga, era şefa Direcţiei Juridice şi de Control. La toate acestea se adaugă faptul că, până nu demult unul dintre principalii foşti parteneri de afaceri ai ginerelui lui Vasile Blaga, firma Nei Guard, a devenit unul dintre micii subcontractori ai EADS.

Aşa se explică informaţiile furnizate de surse judiciare, potrivit cărora, Dan Nica şi Vasile Blaga sunt vizaţi de ancheta procurorilor anticorupţie.

Anchete în Austria, SUA şi România: de la contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, la vârful Microsoft

Sursa Zilei relata încă din 15 aprilie anul acesta despre investigaţia amplă deschisă la nivel internaţional asupra contractelor încheiate de statul român cu mari companii în domeniul IT. Primele vizate de investigaţiile derulate la nivel internaţional sunt corporaţiile Microsoft şi Fujitsu – cei mai importanţi subcontractori ai EADS în proiectul privind securizarea frontierelor.

Astfel, două anchete – una derulată de procurorii austrieci şi cealaltă de Departamentul de Stat al SUA – demască ţesătura de relaţii prin care sume fabuloase au fost dirijate de guvernele de la Bucureşti, în ultimii zece ani, către Microsoft şi Fujitsu Sistems Technology (care, la rândul lor, au angajat zeci de subcontractori români care au prins astfel câte o sumă consistentă din mega-contractele pentru securizarea şi, mai apoi, informatizarea României).

În paralel, în România, s-au adunat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), zeci de dosare privind informatizarea României (de la contractul pentru securizarea frontierei şi până la platformele e-guvernare şi deminimis). Toate au fost preluate de un singur procuror. Reunirea acestor dosare presupune inclusiv redeschiderea unor anchete deja clasate.

Omul-cheie: Claudiu Florică, un ilustru necunoscut

Mega-afacerea privind securizarea frontierelor României a prins rădăcini nu în 2004, la semnarea contractului cu concernul franco-german, ci în 2002, când ministrul de atunci al comunicaţiilor Dan Nica a discutat fiecare detaliu, în cadrul unei întâlniri organizate la Roma, cu şefii EADS, Fujitsu şi Microsoft.

Aşa arată documentele aflate acum pe masa procurorilor austrieci. Actele au fost furnizate Parchetului din Viena de actuala conducere a Fujistu – o parte dintre acestea fiind comunicări recuperate din serverele companiei, iar concluzia este că angajaţi din România ai Fujitsu ar fi mituit guvernanţi.

Potrivit aceloraşi documente , omul-cheie al întregii afaceri este Claudiu Florică, un ilustru necunoscut în România. Florică este cel care – susţin anchetatorii austrieci – a organizat şi intermediat întâlnirea din 2002, de la Roma, suportând chiar costurile de deplasare pentru delegaţia română.

Florică este nimeni altul decât fostul director al Fujitsu România, dar şi primul angajat EADS la Bucureşti.

EADS – milioane în avans pentru contractul cu statul român

Aceleaşi acte furnizate procurorilor austrieci de Fujitsu arată că, pentru a obţine contractual cu statul roman (aşa cum garantase Claudiu Florică), EADS a plătit către Fujitsu România, în 2004 – adică, cu un an înainte de semnarea contractului – 4 milioane de euro plus TVA.

EADS a achitat această sumă către Fujitsu România (care urma să devină apoi principalul său subcontractor în România), în baza unui contract de consultanţă semnat, din partea Fujitsu, de acelaşi Florică.

În plus, un audit intern făcut de Fujitsu începând din 2010 a arătat că firma austriacă a făcut plăţi pentru “servicii neprestate” de consultanţă, mentenanţă şi training către firma Profinet Aktiengesellschaft, controlată tot de Claudiu Florică. Profinet a fost dizolvată în 2007, nu înainte de a subcontracta şi servicii de consultanţă pe contractul privind securizarea frontierei române.

  • În 2006, Fujitsu a subcontractat de la EADS livrarea unui Sistem Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a României

“BĂIATUL DEŞTEPT”. Claudiu Florică a luat bani de la Fujitsu pentru firmele sale

Claudiu Florică este acuzat că a redirecţionat sume de ordinul milioanelor de euro din bugetul Fujitsu România către firme controlate de el. Astfel, din poziţia de director al Fujitsu România, în 2004, Florică a subcontractat consultanţă cu Profinet şi Gessa Advisory, astfel încât compania austriacă să devină partenerul EADS la securizarea frontierelor României.

În plus, şi după ce a părăsit postul de director al Fujitsu România, la finele lui 2004, Florică a căpuşat contractele derulate de compania austriacă cu statul român. Practic, el şi-a înfiinţat firme care, până anul trecut, au fost subcontractori ai Fujitsu pe contractele companiei cu instituţii publice din România. E vorba despre firmele Dimsoft şi Dconect, care în 2005 şi 2006 au devenit subcontractori ai Fujitsu pe contracte derulate cu Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Cele două firme au încasat ultimelefacturi în vara lui 2013.

Blaga susţine public că vrea anchetă, dar…

Fostul ministru de interne Vasile Blaga a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la postul Realitatea TV că salută ancheta DNA. Blaga a arătat că el însuşi a sesizat DNA, în 2005, la preluarea mandatului Internelor, împotriva semnatarului contractului cu EADS, fostul secretar de stat şi prim-adjunct al ministrului de interne de la acea dată, Toma Zaharia. Doar că, iniţial, investigaţiile derulate în acest caz au fost soluţionate cu “neînceperea urmăririi penale”. Blaga a susţinut chiar că ancheta DNA trebuie să meargă mai departe de 2004, adică în 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010…”să se ancheteze tot”.

Ce uită însă fostul ministru de interne? E drept că, în 2005, Vasile Blaga devenea eroul renegocierii contractului cu EADS şi anunţa că valoarea acestuia a fost diminuată de la un miliard de euro la 524,5 milioane de euro, cu posibilitatea de subcontractare de încă 350 de milioane de euro. În acelaşi timp însă, principalul partener al EADS – Fujitsu încheia un contract cu Ministerul Educaţiei, unde soţia ministrului de interne, Violette Blaga, era şefa Direcţiei Juridice şi de Control. În plus, unul dintre principalii parteneri de afaceri ai ginerelui lui Vasile Blaga, firma Nei Guard, a devenit unul dintre micii subcontractori ai EADS.