Martorul-cheie din dosarul EADS, generalul Marian Tutilescu, „detaşat” consilier la Poliţia din Moldova

Marian Tutilescu

Marian Tutilescu

Chestorul Marian Tutilescu s-a refugiat la Chişinău pe post de Consilier de Înalt Nivel al Poliţiei de peste Prut

Chestorul Marian Tutilescu este, din 26 august, Consilierul de Înalt Nivel al Poliţiei din Republica Moldova. Anunţul se regăseşte, într-o frază scurtă, în care se face referire şi la „vasta experienţă a lui Marian Tutilescu”, strecurată într-un comunicat de presă postat de site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova (www.mai.md).

Cum a ajuns Tutilescu la Chişinău după ce a părăsit Ministerul Afacerilor Interne din România, unde ocupa, din toamna anului 2009, poziţia de şef al Departamentului Schengen, iar surse politice îl poziţionau în pleiada de consilieri a lui Traian Băsescu de la Cotroceni? Oficial, pentru o perioadă de mai bine de un an, angajatorul lui Marian Tutilescu este acum Organizaţia Naţiunilor Unite, mai exact Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care l-a selecţionat, de pe o „listă scurtă” de candidaţi să ocupe acest post. Din noua sa poziţie, Tutilescu ar urma să consilieze oficialii moldoveni în probleme de Poliţie.

Corina Artopolescu

Corina Artopolescu

În România însă, Marian Tutilescu nu a răspuns încă întrebărilor anchetatorilor DNA privind marele contract cu EADS pentru securizarea frontierelor, dosar în care este considerat unul dintre martorii-cheie. Motivul: plăţile care însumează sute de milioane de euro către concernul franco-german s-au făcut în mandatul său la şefia Departamentului Schengen al MAI – post asimiliat multă vreme celui de secretar de stat. Plăţi făcute nu doar pentru securizarea frontierelor, ci şi pentru construcţia noului sediu al Poliţiei de Frontieră, contract atribuit firmei Conarg Construct, deţinută de Valentin Vişoiu, partenerul ginerelui lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop. Contract supervizat şi de Marian Tutilescu care s-a îngrijit inclusiv de modul în care a fost întocmit caietul de sarcini în baza căruia a fost desemnat câştigătorul licitaţiei.

Marian Tutilescu nu poate oferi detalii despre noua sa misiune la Chişinău.

Trebuie să mă supun restricţiilor impuse de angajator, iar una dintre acestea se referă la relaţia cu presa. Nu pot face niciun fel de declaraţii

Marian Tutilescu, pentru Sursa Zilei

Pe 24 aprilie anul acesta, la încetarea raporturilor de serviciu cu MAI, Marian Tutilescu a fost avansat de Traian Băsescu în gradul de chestor general de poliţie. În ianuarie anul acesta, Marian-Grigorie Tutilescu şi-a depus dosarul de pensionare invocând motive personale. Mai exact, pe 17 ianuarie, premierul Victor Ponta anunţa că a semnat decizia prin care îl eliberează din funcţie pe chestorul-şef de Poliţie Marian Tutilescu, având în vedere decizia acestuia de a se pensiona.

Tutilescu era, din octombrie 2009, şef al Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne. El a condus Poliţia Capitalei, între 2003 şi 2009, iar anterior fusese adjunct al şefului Poliţiei Române. Timp de opt ani, între 1991 şi 1999, Tutilescu a condus Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mehedinţi.

În vârstă de 57 de ani, Marian Tutilescu este căsătorit şi are doi copii, un băiat şi o fată. Fiul acestuia, Cătălin Marian Tutilescu este şeful Gărzii de Mediu Mehedinţi, iar numele lui este legat de dosarul penal al preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu.