Alexandru Bittner a mărturisit tot în SUA, în dosarul Microsoft şi a obţinut o înţelegere cu FBI şi IRS

Alexandru Bittner

Alexandru Bittner

În anul 2013 Alexandru Bittner care este şi cetăţean american a hotărât să plece şi să se stabilească definitiv în SUA, lichidându-şi toate afacerile şi proprietăţile din România şi transferându-şi, în mod legal, banii în bănci americane.

În primăvara acestui an, autorităţile române comunică autorităţilor americane că Alexandru Bittner este personaj cheie în afacerea „Mită de la Microsoft”. Imediat, fiscul american, temuţii IRS, despre care americanii spun că: „de moarte şi de IRS nu poţi scăpa”, fără poliţie, FBI, mascaţi, ciocănesc la uşa lui Bittner şi îi aduc la cunoştinţă că toate conturile şi bunurile sale sunt blocate deoarece asupra sa planează nişte suspiciuni de infracţiuni transfrontaliere, mai precis din România.

Bittner rămas fără acces la conturi şi fără posibilitatea de a vinde vreun bun a reuşit să reziste câteva luni după care a fost gata să mărturisească tot ce ştie despre dosarul Microsoft şi nu numai, obţinând o înţelegere cu autorităţile americane.

FBI a comunicat autorităţilor române mărturia lui Bittner, românii au confirmat americanilor că mărturia se coroborează cu alte probe şi atunci IRS-ul a ridicat sechestrele, Bittner rămânând cu averea intactă.

Alexandru Bittner intermedia plata mitelor către Adrian Năstase. Numele lui apare şi în dosarul „Mătuşa Tamara” în care Adrian Năstase a fost achitat definitiv. Dezvăluirile presei de la acea vreme au arătat că, deşi putred de bogată, mătuşa Tamara trăia aproape in sărăcie, într-o garsonieră modestă. Cu toate astea, în 1999, la peste 90 de ani, mătuşa cumpăra terenuri în zona rezidenţială Băneasa-Voluntari, arătând o intuiţie mai bună decât un expert imobiliar. Lovitura în afaceri a reprezentat-o preţul terenului: 156 de dolari pentru 2.500 de metri pătraţi, un preţ de 240 de ori mai mic decât cel al pieţei.

Potrivit declaraţiilor din 2006 ale lui Adrian Nastase, consilierul în afaceri al mătuşii Tamara a fost Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier şi prietenul din liceu al surorii acestuia. De altfel, Bittner cumpărase în 1999 de la bătrână bijuterii şi tablouri în valoare de 400.000 de dolari. Între cei doi au urmat şi alte tranzacţii. Bittner i-a vândut mătuşii Tamara trei apartamente pe care aceasta le-a lăsat moştenire Danei Nastase. Aceasta le-a revândut pentru 300.000 de euro. După ce Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidenţiale, Alexandru Bittner după certuri cu partenerii săi Dorin Cocoş şi Adrian Petrache (tatăl lui Alin Petrache), s-a retras din afaceri locul său fiind ocupat de Dorin Cocoş.

În dosarul Microsoft martorii declară că Dorin Cocoş a primit o mită de 9 milioane de Euro. Precizăm că Dorin Cocoş nu a făcut înţelegere cu nicio autoritate.