CONDAMNARE DURĂ în cazul MITEI de 1 MILION DE EURO pentru chestorul Fătuloiu

Omul de afaceri Cătălin Chelu a primit ŞASE ANI de închisoare cu EXECUTARE

S. O. Vîntu, Cătălin Chelu, Dan Nica

S. O. Vîntu, Cătălin Chelu, Dan Nica

Chelu a fost condamnat după ce a încercat să dea o mită de 1 milion de euro chestorului de poliţiei Dan Fătuloiu. Decizia instanţei este definitivă. Chelu trebuie să se prezinte la poliţie pentru a fi încarcerat. În acelaşi dosar a fost condamnat şi complicele său, Badea Ştefan la patru ani de închisoare. Alţi inculpaţi, Antonel Bunea şi Gabriel Constantinescu au primit câte o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti.

Completul de judecată care a luat dictat pedepsele este format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea.

Şpaga din parcare

În decembrie 2010, cei patru au fost trimişi în judecată sub acuzaţiile de dare de mită. În rechizitoriul, procurorii arată că în perioada august – 12 noiembrie 2010, Cătălin Chelu a promis chestorului şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu (denunţător în cauză) suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv, să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia.

Fapte de evaziune fiscală

Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune, în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Cătălin Chelu a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea Ştefan Niţache, Bunu Antonel Cristi şi Constantinescu Gabriel şi a unei alte persoane (denunţător în cauză).

De asemenea, Chelu Cătălin  i-a transmis lui Dan Fătuloiu că, în situaţia în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat.

Bani şi un teren

Pe 12 noiembrie 2010, Cătălin Chelu a modificat promisiunea iniţială, avansată prin intermediul complicilor săi şi a oferit personal aceluiaşi denunţător, în acelaşi scop,  suma de 50.000 euro şi foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care Chelu Cătălin Constantin urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

Cu ocazia aceleiaşi întâlniri din data de 12 noiembrie 2010, Chelu a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, lui Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea S.C.Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale.

De asemenea, pe 19 noiembrie 2010, în considerarea acestor promisiuni, Cătălin Chelu i-a dat secretarului de stat Fătuloiu Dan Valentin, cu titlu de mită, suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Pentru remiterea acestei sume de bani, Cătălin Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea Ştefan Niţache şi Constantinescu Gabriel.

Confiscări speciale

În vederea confiscării speciale a sumei de 212.850 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă, pentru cumpărare a influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu Cătălin Constantin.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Chelu Cătălin Constantin, Constantinescu Gabriel, Bunu Antonel Cristi şi Badea Ştefan Niţache pe termen de 29 de zile.

Ce a recunoscut Fătuloiu

În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro care i-ar fi fost promisă de Chelu pentru a-i rezolva dosarele penale. Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut în faţa instanţei, la unul dintre termenele de judecată, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.

Afaceri cu poliţia

„În anul 2002, socrul meu, Ion Oancea, şi Ştefan Badea au avut o firmă ce a realizat afaceri cu Alprom privind achiziţionarea de cherestea şi masă lemnoasă. (…) Ambele societăţi, Pan Carmi şi Mondo Mobil, au derulat contracte cu Alprom. Ele erau ale vărului meu, Bălăşoi, care locuieşte în Germania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunosc activităţile soţiei mele în aceste firme şi nici ce comisioane încasa. Ea era administratorul acestor firme. Acţionarul majoritar era vărul meu din străinătate. (…) Nu nu am fost la Registrul Comerţului pentru a-mi da acordul ca soţia mea să facă firmele la adresa de domiciliu”, declara Fătuloiu.

Anunţat de fiu

Fostul secretar de stat mai spunea că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu doreşte să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său, Alexandru, denunţător şi el în dosar, care aflase de acest demers de la Ştefan Badea. Fătuloiu preciza că atunci a şi făcut autodenunţ, restul acţiunilor sale şi ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz. Întrebat despre posibile ameninţări aduse direct sau indirect de către inculpaţii din dosar sau de alte persoane, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirile fiului său cu Ştefan Badea, acesta i-ar fi relatat că „omul de afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacţiile” şi că este în stare să angajeze un ucrainean pentru „lezarea” sa sau a familiei sale.

Complicitatea chestorului

Fătuloiu a confirmat şi momentul flagrantului delict, precizând că în acea zi a mers cu Chelu la maşina acestuia, de unde, la indicaţiile omului de afaceri gălăţean, a ridicat o pungă de plastic, transparentă, cu „teancuri, fişicuri de bani”.

În noiembrie 2010, Cătălin Chelu era cercetat în 48 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fătuloiu a fost demis în 23 noiembrie 2010 din funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI. Decizia a fost luată în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Controlul a fost dispus în urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamţ şi după ce şeful IPJ Neamţ Aurelian Vasea Şoric a fost acuzat că ar „pactiza” cu lumea interlopă. Aurelian Şoric şi-a dat demisia la scurt timp după declanşarea scandalului de la Neamţ şi a fost cercetat disciplinar la nivelul MAI.