Percheziţii de amploare, la sediul companiei SIVECO – prejudiciul estimat la 3 milioane euro

IRINA SOCOL, fondatoarea celei mai mari companii de IT din România şi una dintre cele mai influente femei de afaceri, a fost REŢINUTĂ pentru 24 de ore de procurori. IRINA SOCOL este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani. Alături de şefa SIVECO, a mai fost reţinut pentru 24 de ore şi un alt angajat al companiei.

IRINA SOCOL Reţinerea vine după percheziţilei de amploare care au avut loc în cursul zilei de luni, 8 septembrie, la sediul companiei SIVECO, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

IRINA SOCOL Potrivit procurorilor, prejudiciul estimat depăşeşte 3 milioane de euro. Zece persoane au fost ridicate pentru audieri. Acuzaţiile fac referire la neplata taxelor şi crearea unui circuit de spălare de bani.

IRINA SOCOL este propusă de procurori pentru arestare pentru 29 de zile. IRINA SOCOL, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, pe numele căreia fusese emis mandat de aducere, a fost reţinută, marţi dimineaţă, după ce a fost audiată timp de mai multe ore.

IRINA SOCOL. Ceilalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În cazul unuia dintre suspecţi a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

Compania SIVECO, fondată de IRINA SOCOL, se numără printre firmele „campioane” care au câştigat, la un moment dat, marea cursă a contractelor cu statul. Celebra companie IT a obţinut, cu sau fără licitaţii, contracte controversate în valoare de sute de milioane de euro atât cu ministere, cât şi cu alte instituţii publice.

SIVECO a încheiat contracte de zeci de milioane de euro cu instituţii publice

Poliţiştii şi procurorii au făcut lun, percheziţii la mai multe firme, printre care şi societatea SIVECO, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

În scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro„, se spune în comunicatului Poliţiei.

Din cercetări a reieșit că, în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 3 milioane de euro, se mai spune în document.

Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au loc la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre firmele percheziţionate este şi compania SIVECO.

Zece persoane vor fi aduse la audieri, iar în funcţie de probatoriul administrat şi de aspectele rezultate în urma percheziţiilor, vor fi dispuse măsurile legale în acest dosar, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Poziţia oficială a SIVECO

„In cursul acestei dimineti, am fost solicitati sa furnizam informatii in cadrul unor cercetari efectuate de catre autoritati. Activitatea financiara si comerciala a companiei se bazeaza, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, nationale si internationale. Sprijinim cu maxima disponibilitate eforturile autoritatilor.
Manifestam, totodata, transparenta in punerea la dispozitia opinei publice a informatiilor referitoare la desfasurarea cercetarilor facute de autoritati, in masura in care le vom avea”, a precizat SIVECO, într-un comunicat.