Rezultatele anchetei in cazul Siveco: Compania a contractat o firma de fier vechi pentru a cumpara de la aceasta servicii informatice fictive

Irina Socol

Irina Socol

Presedintele Siveco Irina Socol a colaborat cu firme de fier vechi, cu persoane din Sintesti, cautatoare de fier vechi, si cu un fost ofiter SRI pensionat si a semnat procesele verbale de receptie ale unor lucrari si servicii care in realitatea nu au avut loc, arata procurorii, potrivit Mediafax.

Procurorii prezinta elementele care dovedesc fictivitatea prestarilor de servicii de catre firmele contractate de Siveco, prin contractele nelegale verificate de catre anchetatori.

Astfel, se arata in documentul citat de Mediafax, societatile prestatoare nu au avut angajati, iar asociatii si administratorii societatilor prestatoare nu au cunostintele necesare pentru a presta astfel de servicii.

„Astfel, de la Eurovip, Siveco Romania a achizitionat, in cursul anului 2009, servicii in valoare de 2.500.718 lei, plus TVA in cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat si administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoana de etnie roma, in varsta de 49 ani, care locuieste in satul Sintesti, Ilfov, si care nu stie sa scrie si sa citeasca. Toti banii care au fost incasati de Eurovip de la Siveco Romania au fost retrasi in numerar pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi de la persoane fizice. Practic, asa cum rezulta din documente, societatea Eurovip achizitiona fier vechi, dar vindea programe informatice”, se arata in documentul procurorilor.

Anchetatorii mai noteaza ca „persoanele din satul Sintesti, Ilfov, unde se afla o importanta comunitate de etnie roma, se ocupa in principal cu colectarea deseurilor de fier vechi si nu cu crearea de programe informatice”.

„Or, in aceste conditii, este evident ca Siveco Romania, care este unul dintre cei mai importanti producatori de soft din Romania, cu peste o mie de angajati, nu avea de ce sa apeleze la o persoana care nici macar nu stie sa citeasca pentru crearea sau testarea unor programe informatice”, mai arata procurorii care noteza ca Tiberiu Grabany este de profesie inginer chimist, Dumitru Constantinescu este fost ofiter al Serviciului Roman de Informatii dar in prezent pensionar iar suspectul Nicusor Dinca este zidar. „Dupa cum se poate observa, niciunul nu are studii de specialitate pentru a crea sau a testa programele informatice create de Siveco Romania”, conchid anchetatorii.

In declaratia sa data in fata procurorilor, Grabany a aratat ca serviciile facturate de Softcontruct Expert, Gramold Consulting, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv si Future Soft Service catre Siveco Romania erau in realitate prestate de angajatii societatii Siveco, Dinca, Grabany sau Constantinescu neavand nicio contributie.

Un alt suspect, Nicolae Mihai Gogu, imputernicit pe conturile bancare ale Eurovip si administrator de fapt al societatii, a declarat ca nu a prestat servicii catre Siveco.

„Toti banii care au fost incasati prin contul bancar de la Siveco Romania au fost retrasi in numerar de suspectul Gogu Mihai Nicolae, pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi si apoi au fost restituiti unei persoane pe nume AUREL, care intermedia relatia cu Siveco”, se mai arata in documentul citat.

Suspectul Nicusor Dinca a aratat, la randul sau, la parchet, ca persoana care i-a propus sa participe la infiintarea acestora a fost Tiberiu Grabany, aspect confirmat de acesta din urma, pe care 1-a cunoscut cu ocazia efectuarii diferitelor lucrari de constructie-zugraveala la locuinta sa.

„Mai mult, suspectul Dinca Nicusor a mai precizat ca nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatilor mentionate, principala ocupatie a acestuia fiind aceea de zugrav si nu de persoana care testeaza programe informatice, si nu a semnat nici un fel de factura, contract sau alt document, si nici nu a scos vreo suma de bani din conturile acestora”, se mai arata in referat.

Serviciile fictive, noteaza procurorii de la respectivele firme catre Siveco „au fost receptionate de Socol Irina, procesele verbale de receptie fiind semnate de aceasta”.

Irina Socol, presedinte si actionar al SIVECO Romania, a fost retinuta de procurori, marti dimineata, alaturi de o directoare din firma sa, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, in care cu o zi in urma au fost facute perchezitii.

Procurorii au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar si pe numele directorului comercial adjunct, Aurora Ecaterina Crusti.

Ceilalti suspecti din dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice vor fi cercetati in libertate, dupa ce, la audierile de luni, majoritatea acestora si-au recunoscut faptele, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

In cazul lui Tiberiu Grabany a fost dispusa cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.