Premierul Victor Ponta a refuzat să spună public dacă îl cunoaşte pe Claudiu Florică, fostul reprezentant al Fujitsu Siemens România. Ponta a evitat şi să confirme sau să infirme dacă Florică a sponsorizat Tineretul Social-Democrat în 2004. Azi, însă, avem o probă certă că Ponta a beneficiat de avantaje materiale din partea lui Claudiu Florică, prin intermediul unei asociaţii fondate de actualul premier în 2002.
Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor (APT) a fost înfiinţată în 2002. Conform site-ului de internet al APT de la acea vreme, Asociaţia era “o organizaţie non-profit şi neguvernamentală”, iar “membrii fondatori ai APT sunt tineri de succes, sub 40 de ani şi care au făcut performanţă în domeniile în care acţionează”. Obiectivele APT, conform aceluiaşi site (www.apt.com.ro, acum indisponibil pe internet, dar din care puteţi vedea cîteva capturi alăturate acestui text), erau “să ofere tinerilor cu potenţial oportunităţi de afirmare şi dezvoltare în România, pentru a reduce procentul de 41% de tineri care doresc să emigreze din lipsă de perspective” şi “să fie o rampă de lansare pentru tinerii sub 40 de ani cu potenţial deosebit şi care doresc să-şi construiască o carieră de succes în România”.
Pesediştii Guşă, Bazac şi Ponta, fondatori ai APT
Aşadar, tineri de succes sub 40 de ani, fondatori ai Asociaţiei, încurajau, prin intermediul APT, alţi tineri sub 40 de ani să rămână în România şi să facă performanţă. Dar cine erau fondatorii Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor? Preşedinte era Cozmin Guşă, secretar general al PSD, un om adus în rândurile social-democraţilor de premierul Adrian Năstase. Un alt membru fondator era Ionuţ Bazac, un tânăr de 34 de ani în 2002, care deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului. Dar poate cel mai relevant membru fondator al APT, din punct de vedere politic, era Victor Ponta, care avea numai 30 de ani în 2002 şi era prezentat pe site-ul Asociaţiei ca “Procuror – Şeful Corpului de Control al Primului Ministru”. Merită menţionat, în context, că unul dintre fondatori era Khalil Chahine, de 34 de ani, mai cunoscut zilele acestea drept Khalil Abi Chahine, intermediar de mită în dosarul Microsoft-Fujitsu Siemens. Khalil Abi Chahine a deţinut şi acţiuni (prin intermediul companiei off-shore Menedil Associated SA) în Central Residential Park SA, firmă care a construit complexul rezidenţial Central Park în care Daciana Sârbu, Victor Ponta şi Ilie Sârbu deţin, fiecare, câte un apartament.
Dinu Pescariu, implicat în activitatea APT
E evident, judecând după fondatorii Bazac, Guşă şi Ponta, că Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor era departe de a fi o organizaţie nonguvernamentală. Ci, mai degrabă, fusese înfiinţată ca o anexă a PSD cu scopul aproape declarat de a-i cosmetiza imaginea lui Adrian Năstase în rândul tinerilor. Nu întâmplător, APT organiza concerte gratuite la care participau cele mai în vogă trupe ale momentului (Holograf, Iris, ASIA, Direcţia 5, Candy, Pepe, Bere Gratis, Valahia, Zob, Viţa de Vie), meciuri de fotbal între politicieni şi artişti (la care au participat inclusiv Gheorghe Hagi, Rică Răducanu şi alţi fotbalişti celebri) şi alte competiţii sportive. În martie 2003, de exemplu, Asociaţia a organizat turneul de tenis “APT pentru fairplay”, care a fost un uriaş moment de propagandă: au participat tenismenii Florin Segărceanu, Dinu Pescariu, Ion Ţiriac, Ilie Năstase, dar şi politicienii Cozmin Guşă, Victor Ponta, Mircea Geoană, Gabriel Oprea, Dan Voiculescu şi alţii. La începutul lunii aprilie 2003, după desfăşurarea turneului “APT pentru fairplay”, preşedintele Asociaţiei, Cozmin Guşă, a organizat o conferinţă de presă “ocazionată de anunţarea tinerilor jucători de tenis beneficiari ai fondurilor strânse cu prilejul organizării turneului de tenis” (conform Agerpres). La conferinţă a participat şi Dinu Pescariu.
Ponta a prezentat bursele APT sponsorizate de Claudiu Florică
Premierul Ponta nu a fost un membru fondator de umplutură al Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor, ci s-a implicat activ şi public în activitatea Asociaţiei. Acum 12 ani, de exemplu, pe 24 octombrie 2002, Victor Ponta apărea în conferinţă de presă împreună cu Cozmin Guşă la sediul APT cu ocazia lansării programului “Burse APT 2002”. Acelaşi program de burse a dus la un parteneriat între Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor şi două mari companii IT reprezentate şi în România. Parteneriatul era anunţat în decembrie 2003, tot printr-o conferinţă de presă. Conferinţă la care au participat Cozmin Guşă, preşedintele APT, dar şi Silviu Hotăran, directorul Microsoft România, şi Claudiu Florică, manager general al Fujitsu Siemens România. Conform agenţiei de presă Agerpres, parteneriatul viza “Deschiderea Centrului IT de Studiu şi Documentare, în parteneriat cu Microsoft România şi cu sprijinul Fujitsu Siemens Computers”.
Guşă: “Claudiu Florică a fost adus de Pescariu”
Pentru “România liberă”, Cozmin Guşă a detaliat: “Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor oferea, anual, burse elevilor merituoşi şi talentaţi. Prin acest program, se punea la dispoziţia bursierilor şi un centru dotat cu computere pentru ca aceşti bursieri să poată studia şi să se poată documenta la Asociaţie, dacă nu deţineau mijloace proprii. Îmi aduc foarte bine aminte că sponsorizarea a venit direct de la Microsoft USA şi nu consta în bani, ci în echipamente de 50.000 USD. De Claudiu Florică nu-mi amintesc foarte bine. Dar, dacă era acolo, fusese adus, cu siguranţă, de Dinu Pescariu”. Da, Claudiu Florică se afla cu siguranţă acolo, la vedere, în conferinţă de presă. Iar ştirile vremii arată clar care era rolul lui Florică acolo: “Deschiderea Centrului IT de Studiu şi Documentare, în parteneriat cu Microsoft România şi cu sprijinul Fujitsu Siemens Computers”.
Conform procurorilor DNA, exact în acea perioadă, adică la sfârşitul anului 2003, Microsoft România şi Fujitsu Siemens România aveau o înţelegere să livreze Guvernului condus de Adrian Năstase licenţe Microsoft pentru administraţia publică locală. Aşadar, parteneriatul Microsoft-Fujitsu Siemens era valabil şi pentru guvernul condus de Adrian Năstase, dar şi pentru Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor, înfiinţată de pesediştii Cozmin Guşă, Ionuţ Bazac şi Victor Ponta. Iar parteneriatul Microsoft – Fujitsu Siemens pentru programul de burse al APT era cunoscut îndeaproape de Victor Ponta, membrul fondator care şi prezentase public programul de burse.
Un martor al DNA confirmă relaţia Victor Ponta-Claudiu Florică (conform referatului DNA trimis Camerei Deputaţilor pentru a primi încuviinţarea de a începe urmărirea penală în cazul fostului ministru Valerian Vreme): “Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta, care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase, şi a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”.