Generalul Dumitru Iliescu – omul din umbră care a scos informaţii din DNA pentru Viorel Hrebenciuc

Dumitru Venicius Iliescu, fost şef al SPP, protector al unei adevărate reţele de afaceri, contrabandă şi influenţă din PSD, urmează să afle, tot luni, acuzaţiile aduse de DNA în dosarul care-i vizează pe Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova

Dumitru Iliescu

Dumitru Iliescu

Omul la care influentul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a apelat, încă din 13 august anul acesta, ca să afle dacă este interceptat de DNA ori SRI este nimeni altul decât personajul controversat care a înfiinţat Serviciul de Protecţie şi Pază în timpul primului mandat al lui Ion Iliescu: Dumitru “Mitică” Iliescu. Aşa au declarat pentru Sursa Zilei surse judiciare care au precizat că generalul (r) urmează să afle, tot luni, acuzaţiile formulate de procurorii DNA împotriva sa, în dosarul în care au fost deja audiaţi Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova.

Mitică Iliescu a cerut îndeplinirea a patru dorinţe

Potrivit comunicatului DNA de luni, “un fost şef al unei structuri de protecţie” a apelat la un angajat al DNA (care nu este procuror, după cum au precizat surse judiciare – n.r.) pentru a obţine date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică, prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv, Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii”.
Influentul personaj postdecembrist Dumitru Iliescu nu a scăpat de-a lungul timpului de condeiul jurnaliştilor care au demascat criteriile după care politicieni de talia lui Viorel Hrebenciuc sau Marian Vanghelie îşi ating scopurile. Din grupul de influenţă al lui Dumitru Venicius Iliescu făcea parte din fostul senator PSD Cătălin Voicu, aflat acum în executarea unei pedepse la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Cătălin Voicu este naşul de cununie al fiicei lui Dumitru Iliescu, “arhitectul” pe care şeful Serviciului de Protecţie îi ceruse lui Hrebenciuc să-l angajeze într-o instituţie de stat.

În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Direcţia Naţională Anticorupţie
comunicat de presă

În ciuda relaţiilor strânse dintre Mitică Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, “fostul şef al serviciului de protecţie” a mai cerut îndeplinirea câtorva dorinţe:
Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul D.N.A, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare.
În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiaşi persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăţi comerciale.
Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.

Direcţia Naţională Anticorupţie
comunicat de presă