Generalul Mitică Iliescu, la B1 TV: „Nu m-a căutat domnul Hrebenciuc, l-am căutat eu să mă ajute să o angajez pe fiică-mea“

Jurnalista B1TV, Sorina Matei, l-a prins astăzi la telefon pe generalul „Mitică“ Iliescu şi a făcut public dialogul în care acesta vorbeşte despre relaţia sa cu Viorel Hrebenciuc. Numele lui Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP în mandatul preşedintelui Ion Iliescu, apare în dosarul „eminenţa rozalie“ pentru că i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informaţii din dosarele DNA prin intermediul unui angajat al instituţiei.

Dumitru Iliescu

Dumitru Iliescu

Redăm conversaţia telefonică dintre Sorina Matei şi Mitică Iliescu de astăzi, în jurul orei 13.00

Sorina Matei  Domnul general, v-am sunat cu ceea ce se întâmplă la DNA

Mitică Iliescu: Nu sunt în ţară. Nu am văzut.

Sorina Matei  Este vorba despre dvs. Un comunicat pe site-ul DNA în care se spune că domnul Hrebenciu i-a solicitat unei persoane să obţină informaţii privind mandate pentru interceptări. Mă interesa dacă este vorba de dvs.

S. Matei: V-aţi întânit cu el pe 13 august?

Mitică Iliescu: M-am întâlnit cu el. Domnul Hrebenciuc este naşul meu, este un om de familie, m-am văzut cu el, dar nu mi-a cerut aşa ceva. Am discutat cu domnul Hrebenciuc un aspect legat de angajarea fiicei mele, dar atât. M-a sunat pentru angajare, dar la o firmă privată, însă fiica mea nu s-a dus. M-am văzut de multe ori cu el. Nu mi-a cerut să-i spun dacă este interceptat .M-am întâlnit cu el, cum să nu, dar nu mi-a cerut aşa ceva.

Aţi fost chemat la DNA?

M. Iliescu: M-au sunat astăzi pe la 9:00 să mă prezint la 12:00. Le-am spus că sunt plecat din ţară. Le-am spus că îi caut. Când vin, o să-i caut. N-am pe nimeni la DNA. Se puteau vedea conexiunile. Cunosc un singur procuror la DNA, care m-a invitat la o discuţie. Domnul Hrebenciuc nu m-a căutat pe mine, eu l-am căutat, că nu aveam unde să o angajez pe fiica mea. M-am văzut de mai multe ori cu Hrebenciuc, i-am spus că n-am unde să-mi angajez fata, care a fost în concediu de maternintate doi ani, şi mi-a spus ok, că o să încerce. Mi-a găsit la o firmă privată, a fost fiica mea acolo, nu i-a plăcut şi gata.

Nu aţi avut nicio discuţie despre DNA sau SRI?

Nu. Atunci am vorbit de Giga TV, nu mi-a cerut să-I dau de la DNA informaţii.

Pare că există şi un funcţionar DNA.

Haideţi să vă spun ceva: dacă e un funcţionar al DNA, este monitorizat. Dacă există aşa ceva, cu siguranţă, va ieşi la iveală. Nu e niciun funcţionar. În ultimii cinci ani, nu m-am întâlnit cu nimeni de la DNA. Au toate discuţiile dacă există aşa ceva. Cu siguranţă va ieşi la iveală. Nu există niciun funcţionar. Nu m-am întâlnit niciodată cu un funcţionar DNA.

Dar cu domnul Hrebenciuc v-aţi văzut pe 13 august?

Iliescu: Nu ştiu când m-am văzut ultima dată. I-am spus să mă ajute cu fata, mi-a spus că nu este niciun fel de problemă. Orice om îşi dă seamă când te cheamă la DNA că te monitorizează. Am avut o discuţie despre Pinalti, dar fără să am eu vreo informaţie de la DNA. La mine nu merge cu schimbul: îmi faci asta, îţi dau asta. Eu mă cunosc cu Hrebenciuc de 25 de ani, el e naşul meu, e o altă relaţie.

Vă duceţi sâmbătă la DNA?

Depinde cum sosesc. Dacă sosesc sâmbătă noapte, nu mă duc. Dacă vin mai repede, îi anunţ, deşi ei mi-au spus că mă vor contacta ei. Mi-au spus că sunt suspect într-un dosar penal. Mi-au dat şi numărul de dosar penal. Dacă am săvârşit o faptă penală este normal să răspund, ca orice om. Este ok dacă s-a început urmărirea penală. Vreau să vă spun că nu cunosc niciun angajat al DNA şi nici nu am o persoană de contact care să ţină legătura cu un funcţionar al DNA. O singură persoană de la Secţia militară m-am dus ca să probez nişte fapte, acum cinci ani. A trecut vremea şi nu m-am mai dus.

Cine era?

Păstrez discreţia numelui. Aveam mâna ruptă şi nu am putut să scriu sesizarea. Mi-a zis că mă sună ulterior. A trecut vremea şi nu m-am mai dus.

Mai lucrează la secţia militară?

Nu mai ştiu. De atunci nu am mai discutat cu el. În rest nu am discutat la telefon.

Şi despre această persoană nu aţi invocat-o în discuţia cu domnul Hrebenciuc?

Nu am discutat, nu am invocat nicio persoană.

A fost faţă în faţă întâlnirea cu domnul Hrebenciuc?

Am fost la o masă în Bucureşti cu domnul Hrebenciuc, dar nu mi-a cerut aşa ceva.  De discutat am discutat. Am întrebat: Naşule cum e cu treaba asta, ce s-a întâmplat? Mi-a zis asta şi asta. Eu l-am contactat să-mi angajeze fiica. Unde să te duci? Te duci la o rudă, într-o parte, în alta. La cine să te duci? Mergi la oamenii pe care îi cunoşti. Nu vedeţi ce implicat sunt în PSD?

Este şi domnul Şova la DNA acum.

Ne ducem cu toţi, facem coadă acolo.

Sunteţi membru de partid?

Nu, nu sunt. Nu îmi mai aduc aminte ce am discutat, dar în niciun caz despre un angajat al DNA. Dacă se are această conexiune, să facă public.