Ghiţă şi SRI vor puterea în PSD

Sebastian Ghiţă

Scandalul Hrebenciuc, arestările de rigoare şi diverse atacuri la prezidenţiabili au ecranat oarecum vestea că Dragnea şi Ghiţă ar plănui să preia împreună conducerea PSD-ului. Dacă stăm puţin pe gânduri şi cântărim lucrurile, ajungem la concluzia că ne aflăm în faţa unei mişcări catastrofale. Seamănă poate doar cu ştirea că Elena Udrea ar fi câştigat alegerile prezidenţiale! Declaraţia lui Ghiţă, altfel comică, tălâmbă, de ins care a măturat curtea unui conac şi apoi se vrea ginerele boierului, ne arată starea partidului moşit de Ion Iliescu şi drumul prăpăstios pe care se duce. PSD-ul pare să nu fi învăţat mare lucru din guvernarea Ponta.

Experimentul cu guvernul de juniori, de adolescenţi întârziaţi, lipsiţi de experienţă, dar cu singurul merit de a face parte din gaşca de apropiaţi ai preşedintelui partidului nu a fost suficientă pentru a declanşa o analiză critică în partid şi nici pentru a mobiliza alte resurse intelectuale şi profesionale ale PSD-ului. Dimpotrivă, eşecul garniturii Ponta pare a deschide larg porţile uneia şi mai împiedicate, dar şi mai încărcate de tupeu.

Cine este Sebastian Ghiţă? Un produs politic al lui Mircea Cosma şi al lui Adrian Năstase din epoca de înflorire a afacerilor de la Cornu. Dar şi al SRI din perioada 2000-2004. Micuţul geniu prahovean în computere, o banală interfaţă a generalilor din SRI, mai ales a lui Gioni Popescu şi Gheorghe Zamfir, a fost gonflat cu contracte pentru dotări tehnologice de vârf atât la SRI, cât şi la nivel judeţean, apoi regional şi în cele din urmă naţional. Scandalul cu Sorin Ovidiu Vîntu pentru preluarea Realităţii TV (operaţiune controlată de la început până la sfârşit) a pus în circulaţie înregistrări audio care ne arată cum gândeşte Sebastian Ghiţă. Ba o anume înregistrare distribuită de Sorin Ovidiu Vîntu pe holurile tribunalelor ne arată nu doar cum Ghiţă a pus mâna pe Realitatea TV, ci şi cum a deturnat congresul de alegere a lui Victor Ponta.

Sebastian Ghiţă a crescut în influenţă politică din momentul preluării conducerii PSD de către tânărul său amic de vacanţe, sforării şi consultări. Pe neaşteptate, Sebastian Ghiţă a devenit candidat la şefia Comisiei de control şi supraveghere a activităţii SRI, unde, în cele din urmă, a rămas doar membru. Mulţi au trecut prezenţa sa în această comisie ca un semn al încrederii lui Victor Ponta, în fapt fiind vorba şi de o influenţă masivă a SRI-ului. De mai multă vreme, cei care au controlat şi supravegheat SRI-ul n-au fost decât parlamentarii agreaţi sau chiar cooptaţi de acest serviciu. De altfel, pe seama lui Sebastian Ghiţă circulă o anecdotă. Se spune că o delegaţie străină ar fi avut de discutat cu premierul României o problemă specială. Dar în biroul premierului, la întâlnire, ar fi participat şi un necunoscut care nu voia nici mort să părăsească încăperea. Derutat, unul dintre oaspeţi ar fi ieşit pe coridor şi ar fi telefonat acasă pentru a afla cine este insul chelios, cu faţă de haidamac tăcut din preajma prim-ministrului. Staţi liniştiţi, ar fi sunat răspunsul de acasă, este şeful premierului Ponta!

Glumă-neglumă, statutul de colaborator comercial al SRI a făcut din firmele lui Sebastian Ghiţă un soi de interfaţă economică a SRI şi a unor generali, chiar un soi de abonat la contractele cu statul. Firmele lui Ghiţă, cesionate unui frate şi unui apropiaţi, câştigă contracte speciale, contracte grase şi arată ca o afacere de partid, sprijinită de guvernul Ponta, cel care se poartă adeseori ca un guvern SRI. Lansarea lui Sebastian Ghiţă în lupta pentru conducerea PSD ne arată nu decăderea morală şi intelectuală a ultimei generaţii de polticieni de stânga, ci şi încercarea SRI-ului de a prelua controlul unui partid în care a avut destui acoperiţi, colaboratori sau informatori ai Securităţii. O echipă politică Dragnea-Ghiţă în fruntea unui partid condus de oameni cu pretenţii de stânga şi cu proprietăţi de oligarhi de dreapta ne arată pe ce direcţie se duce PSD-ul. Pe direcţia unei mafii de afaceri veroase, la vedere, pe seama banului public.

Doi cercetaţi penali (şi Dragnea, şi Ghiţă au fost şi mai sunt clienţii Parchetelor) în fruntea PSD-ului ar fi sinonim cu o convertire a partidului săracilor şi pensionarilor într-un grup mafiot controlat de SRI şi susţinut masiv de oamenii necăjiţi ai României.