Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea; decizia este definitiva

Irinel Columbeanu

Irinel Columbeanu

Omul de afaceri Irinel Columbeanu a avut calitatea de colaborator al Securitatii comuniste, au decis definitiv miercuri judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit Agerpres.

Initial, Irinel Columbeanu primise verdict de necolaborare din partea Curtii de Apel Bucuresti, insa miercuri instanta suprema a admis recursul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

‘Admite recursul declarat de CNSAS, modifica sentinta atacata in sensul ca admite actiunea reclamantului CNSAS, constata calitatea de colaborator al securitatii in privinta paratului Columbeanu Adrian Irinel. Definitiva’, se arata in decizia instantei supreme.

Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS in calitate de candidat la Primaria Capitalei din anul 2012.

Potrivit dosarului intocmit de CNSAS, Columbeanu a fost recrutat de fosta Securitate in anul 1980, pe cand era student si ghid la ONT, primind numele conspirativ ‘Ivanescu’.

El avea misiunea de a supraveghea informativ cetateni romani si straini cu care intra in contact ‘pe linia muncii de securitate’, furnizand ofiterului de legatura 118 materiale informative.

Astfel, intr-o nota informativa, Irinel Columbeanu spunea despre creatoarea de moda Doina Levintza si sotul acesteia ca ‘nu sunt atasati politicii dusa de regimul nostru’.

In alte note informative, Columbeanu a relatat cum diverse persoane cu care intra in contact au atitudini ostile regimului comunist, critica sistemul de aprovizionare cu alimente sau sunt simpatizante ale regimului capitalist.

In anul 1988, Securitatea a decis sa renunte la Columbeanu, considerand ca acesta a profitat de calitatea sa pentru a face multe vizite externe si a avea legaturi cu cetatenii straini.