Unul dintre martorii citaţi de referatul DNA în Dosarul Microsoft menţionează numele lui Victor Ponta în declaraţiile lui, dar procurorii menţin un element de suspans legat de faptul că premierul ar fi dat sau nu curs solicitării primite în perioada în care a fost şef al Corpului de Control al Primului Ministru, în Guvernul Năstase. Dincolo de aceste menţiuni, există însă numeroase legături între Victor Ponta şi persoanele la care referatul DNA face trimitere ca fiind intermediari (brokeri) ai şpăgilor de milioane de dolari. În diferite momente ale carierei lui şi în diferite contexte, pe Victor Ponta îl regăsim alături de Nicolae Dumitru – Niro, de Khalil Abi Chahine, de Dorin Cocoş şi de Remus Truică – toţi menţionaţi ca brokeri în referatul DNA. Urmăriţi cu atenţie menţiunile legate de firma şi proiectul Central Residential Park şi veţi înţelege, la final, de ce acest amănunt este extrem de important.
Victor Ponta şi Nicolae Dumitru, zis şi Niro, şi apartamentele familiei
Nicolae Dumitru, cotat în Top 300 Capital ediţia 2013 cu o avere de 240 milioane euro, intrat mai nou şi în politică, fiind în conducerea UNPR, este unul dintre destinatarii şpăgilor din Dosarul Microsoft. Cităm din referatul DNA:
“Astfel, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost plătită în contul firmei Profinet, suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet… au fost efectuate plăţi către Slytherin Marketing Ltd, iar de aici către următoarele firme/persoane:
Running Total Group Ltd. – firmă controlată de Nicolae Dumitru, circa 7.500.000 USD,
Nero Invest – suma de 450.000 USD”.
Firma Running Total Group Ltd. este un offshore din Insulele Virgine Britanice, pe care-l mai găsim prezent în intervalul 4 august 2006-28 ianuarie 2008 şi în acţionariatul Central Residential Park SA, un cartier de lux construit în centrul Capitalei, fiind încadrat de sediul central al IGPR, de centrala de comunicaţii a Serviciului Român de Informaţii (locul unde se gestionează toate interceptările din România) de o unitate militară şi de Circul de Stat.
În Central Residential Park, cartierul construit de Nicolae Dumitru, familia Ponta-Sârbu deţine trei apartamente de lux, unul cumpărat de Daciana Sârbu în 2007 (când în acţionariatul Central Park era şi offshore-ul Running Total Group), unul cumpărat de Ilie Sârbu în 2009 (de la firma deţinută de Nicolae Dumitru) şi unul cumpărat de Victor Ponta în 2012 (de la un SRL care până cu câteva luni înaintea vânzării către preşedintele PSD, a fost deţinut de un offshore din Panama cu acţionariat ascuns, Sthemko Holding Inc, ceea ce înseamnă că proprietarul anterior al apartamentului care acum e deţinut de premier putea fi oricine).
Khalil Abi Chahine şi implicarea lui în Central Residential Park
În referatul DNA se vorbeşte şi despre implicarea firmei Menedil, în spatele căreia s-ar afla un afacerist libanez, necunoscut publicului român. Iată ce zic procurorii:
“Astfel, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost plătită în contul firmei Profinet, suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet… au fost efectuate plăţi către Slytherin Marketing Ltd, iar de aici către următoarele firme/persoane:
Menedil Associated SA – firmă controlată de Khalil Abi Chahine, circa 1.250.000 USD”.
Firma Meneldil e un off-shore cu acţionariat ascuns din Insulele Virgine (având aceeaşi adresă cu Total Running Group Ltd- P.O. Box 958, Pasea Estate, Road Town, Tortola, Insulele Virgine Britanice). Meneldil o mai găsim prezentă şi în acţionariatul altor companii româneşti, avându-l reprezentant pe cetăţeanul canadian de origine libaneză Khalil Abi Chahine. Între 11 martie 2005 – 4 august 2006, firma Meneldil Associated SA o găsim şi în acţionariatul Central Residential Park SA, compania care a dezvoltat cartierul de lux unde locuieşte familia Ponta-Sârbu.
De altfel, în februarie 2009, cuplul Daciana Sârbu-Victor Ponta a participat la nunta lui Khalil Abi Chahine, de la Hotelul Hilton din Capitală. E acelaşi Khalil Abi Chahine care, în referatul procurorilor DNA, apare menţionat ca intermediar al mitelor din Dosarul Microsoft. Legătura lui Ponta cu Chahine datează însă cel puţin din anii 2004-2005 când ambii, fiecare cu câte 1%, erau asociaţi la FC Naţional.
Naşul Gabriel Oprea
Să revenim însă la proiectul Central Residential Park. În martie 2004, când Nicolae Dumitru a achiziţionat de la stat Moara Dâmboviţa S.A. şi a demolat clădirile care stânjeneau ridicarea noului ansamblu imobiliar (aut. demolare 489/25V din 24.05.2004), Ioan Rus era ministru de Interne şi vicepremier în Guvernul Năstase. Deoarece operaţiunile de demolare a ruinelor Morii Dâmboviţa se petreceau pe un perimetru imens aflat fix în spatele sediului central al Poliţiei Române, dar şi a Centrului pentru Tehnologii Avansate al SRI şi a unei alte unităţi militare operate de servicii, legea spune că ar fi fost necesare “avize speciale” din partea instituţiilor cu rol în siguranţa naţională (SRI, IGPR, Statul Major General). Din acest motiv e o probabilitate redusă ca la urechile Ministrului de Interne Ioan Rus să nu fi ajuns nici o informaţie despre proiectul care vrea să radă construcţiile pe un perimetru de câteva hectare chiar de lângă IGPR. Cert este însă faptul că în decembrie 2006 Ioan Rus semna şi el un contract pentru achiziţia unuia din apartamentele de lux construite de Niro în spatele IGPR. De două ori ministru în Guvernele Ponta, Ioan Rus mi-a declarat la congresul PSD din 2013, referitor la legăturile sale cu Nicolae Dumitru: “Habar n-am. Eu pe Niro nu l-am văzut în viaţa mea. Gabi Oprea mi-a spus la un moment dat. Eram vicepreşedinte al partidului şi m-am gândit că câştigă Năstase alegerile, că nu ştiu ce, şi poate stau în Bucureşti, să-mi iau un apartament în Bucureşti. După aia am zis că nu mai vin în Bucureşti niciodată, şi l-am dat”.
În cursul dialogului cu Ioan Rus i-am atras atenţia că Adrian Năstase nu mai avea alegeri de câştigat ulterior lunii decembrie 2006, momentul când fostul ministru de Interne şi-a cumpărat apartamentul de la Niro. La remarca mea, Ioan Rus şi-a rectificat declaraţia: “Nu ştiu ce m-am gândit atunci şi cine mi-a spus”, justificându-şi confuzia prin faptul că au trecut mulţi ani de la acel moment şi între timp s-a aşternut uitarea. Vicepremierul Gabriel Oprea, menţionat de Ioan Rus în dialogul cu mine la Congresul PSD din 2013, mi-a declarat răstit că nu ştie nimic despre Central Residential Park. Deşi vicepremierul Gabriel Oprea nu recunoaşte ceva, tranzacţiile prin care cele 431 de apartamente de lux ale cartierului din spatele IGPR au fost înstrăinate de dezvoltator, s-au efectuat la biroul notarului public Nicoleta Bucur. La începutul anilor 2000, pe Nicoleta Bucur o regăsim ca membră în organizaţia PSD Sector 2; ulterior s-a transferat la PSD Ilfov, unde, în perioada cât preşedintele al PSD Ilfov a fost Gabriel Oprea, Nicoleta Bucur a ocupat funcţia de şef al organizaţiei de femei. Despre Nicoleta Bucur, un membru al anturajului lor politic, se spune că ar fi o apropiată a vicepremierului Gabriel Oprea, dar şi a lui Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, pe raza căruia NIRO&Co au ridicat Central Park.
Totuşi, despre Gabriel Oprea se ştiu mai multe. Cum ar fi că, printre altele, este naşul unuia dintre copiii premierului Victor Ponta (aici). De asemenea, conform Hotnews, care citează un articol din ziarul Naţional, Gabriel Oprea e şi naşul de cununie al lui Nicolae Dumitru.
Acelaşi Gabriel Oprea este şi preşedintele UNPR, partid în care s-a înscris şi Nicolae Dumitru, înainte de alegerile din decembrie 2012, dorind să candideze pentru un loc de parlamentar. Însă numele lui a fost retras de pe liste, Ponta declarând la acel moment: “Nu există nici un Niro pe listele de candidaţi!… Nu Niro”. Nu ştim din ce motive Ponta nu a fost de acord cu propunerea lui Gabriel Oprea de a-l pune pe liste unul dintre cei mai influenţi afacerişti români (Niro). Să fi simţit (sau să fi ştiut) Ponta că Niro avea să cadă?
Este interesant, oricum, că în declaraţiile de avere ale lui Victor Ponta de după anul 2008, acesta a omis să treacă apartamentul cumpărat de soţia sa de la Nicolae Dumitru. Din acest motiv presa nu a făcut corelaţii între acest amănunt din averea Dacianei şi Victor Ponta decât în 2013, la un an după ce Ponta a fost numit premier.
Dar pentru că tot vorbim de năşii, să consemnăm faptul că şi Niro este naşul de cununie al lui Khalil Abi Chahine.
Cu Niro şi cu Remus Truică
E posibil ca Victor Ponta, Daciana Sârbu şi Ilie Sârbu să fi cumpărat apartamentele în mod accidental de la Niro. Însă Victor Ponta copilotul a făcut parte dintr-un echipaj sponsorizat două sezoane la rând (2010-2011) de firma de whisky Jack Daniel’s, cu câte 20.000 euro/ an/echipaj pentru asistenţa tehnică a echipajului şi maşinii de curse. Sediul reprezentanţei din România a companiei americane care produce Jack Daniel’s (Brown-Forman Worldwide LLC Wilmington, Sucursala Bucureşti) a funcţionat în turnul de birouri a lui Niro de la adresa: Str. Nerva Traian nr 184-186, Sector 2. În 2004, la aceeaşi adresă şi-a deschis “sediu secundar” şi firma BDG Import, distribuitorul Jack Daniel’s în România, ai cărui acţionari sunt Pepe Berciu şi Ioan Biriş (ginerele lui Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI).
În august 2012, revista OK Magazine a scris despre evenimentul prilejuit de lansarea paginii de Facebook “Finlandia Explore Midnight”, care a avut loc pe exclusivista plajă Nikki Beach de la Saint Tropez. Organizatorii evenimentului
monden au fost Finlandia Vodka România şi Fratelli Social Events. La evenimentul monden, printre oaspeţi s-au numărat fostul patron al echipei de fotbal FC Naţional, Gino Iorgulescu şi nevasta (adică asociatul lui Victor Ponta din FC Naţional 2000 SA) şi cuplurile Silvana şi Petru Berciu şi Anca şi Ion Biriş (distribuitorii Jack Daniel’s).
Berciu şi Biriş sunt şi partenerii de afaceri ai lui Remus Truică din cluburile Loft şi El Capitan (administrate prin intermediul Romconsulting Restserv SRL). Remus Truică e nominalizat la rându-i în reţeaua şpăgilor din Dosarul Microsoft. Mai mult, administrator al Romconsulting Restserv SRL a fost Clejeneanu Dan Cristian, partener de afaceri al controversatului Petrică Paraschiv, (vicepreşedinte al ANL în Guvernarea PDL-PSD), fondator al firmei TIPART, tipografie care, după pierderea alegerilor prezidenţiale de către Mircea Geoană, a fost implicată în transferul unor datorii ale PSD de 1,8 milioane lei către offshore-ul cipriot Ocean Zone Energy.
Ministerul Mediului, numai bun pentru oamenii de la Central Residential Park
În 2 martie 2013, Anne Jugănaru (consiliera lui Adrian Severin la PE) a fost numită Secretar de Stat în Ministerul Mediului. În 23.04.2008, Central Residential Park SA a cumpărat firma Amcor Com Impex SRL de la Mihai Răducu Jugănaru, soţul Annei Rose Marie Jugănaru. În firma achiziţionată de Central Residential Park SA, Anne Jugănaru a fost şi ea asociată cu soţul ei până în iulie 2005. Ulterior preluării de către NIRO a firmei Amcor Com Impex SRL, administrator a fost o perioadă şi Răducan Anca Daniela (aceeaşi persoană care a ocupat şi funcţia de administrator al firmei New Global Investments SRL, fondată de trioul Udrea-Cocoş-NIRO). Mai mult, sediul firmei fondate de familia Jugănaru e acum Șoseaua Ștefan cel Mare, nr. 13A, sediul Central Residental Park SA.
Un alt administrator al Central Residential Park SA a fost Clitemnestra Volschi. Aceasta a fost şi asociată cu un anume Radu Popa în firma Quality ‘98 SRL. La o lună după instalarea Guvernului Ponta I, în iunie 2012, Radu Popa a fost numit de premierul Victor Ponta şeful Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Avocatul firmelor lui Dorin Cocoş
Aici nu e prea mult de adăugat. Pur şi simplu Victor Ponta a lucrat în anii 2005-2006 pentru Dorin Cocoş (al cărui nume, în referatul DNA apare ca fiind unul dintre destinatarii şpăgii din Dosarul Microsoft). Cercetând baza de date a Monitorului Oficial (partea a IV-a) din intervalul 2001-2011, am descoperit că numele cabinetului de avocatură al lui Victor Ponta apare de 11 ori. Dintre aceste unsprezece menţiuni, nouă sunt legate de grupul de afaceri construit în jurul lui Dorin Cocoş. Exprimat în procente, rezultă că 81% din menţiunile din Monitorul Oficial ale cabinetului de avocatură al lui Victor Ponta sunt în legătură cu Dorin Cocoş & Co:
– 25 aprilie 2005 Firma Telemedica S.A., care îl avea printre asociaţi la acea vreme şi pe Dorin Cocoş (cu 29%) şi câţiva dintre partenerii săi tradiţionali, îşi modifică actul constitutiv la Cabinetul individual de avocatură Victor Ponta. Elena Udrea era şefa cancelariei prezidenţiale.
– 25 aprilie 2005 În aceeaşi zi, firma Sanipharm SRL, din acţionariatul căreia face parte şi Mioara Radu (parteneră a cuplului Udrea-Cocoş, membru PDL şi consilieră la Primăria Capitalei în mandatul lui Traian Băsescu) – îşi extinde acţionariatul, intrând în firmă şi alţi asociaţi ai lui Dorin Cocoş. Modificarea se face printr-un «contract de cesiune încheiat la cabinetul individual de avocatură Victor Ponta”.
– 21 decembrie 2005 (respectiv pe 30 august 2006) Firma Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional (CDCI), îşi modifică structura acţionariatului şi adaugă un nou domeniu de activitate prin două acte adiţionale, în josul cărora apare menţiunea: “redactat şi editat de avocat Victor Ponta”. Unul dintre patronii CDCI, la acea vreme, era Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş (cu 70%).
– 13 februarie 2006 Sanipharm SRL îşi deschide un punct de lucru în incinta Facultăţii de Chimie – potrivit unui act adiţional “redactat şi editat de către avocat Victor Ponta, titular al Cabinetului individual de avocat Ponta Victor Viorel”.
– 13 februarie 2006 Tot atunci, Clinica de Diagnostic Complex Interdepartamental SRL, patronată şi de Mioara Radu, îşi deschide un punct de lucru în incinta Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici” – lucru atestat de actul adiţional “redactat şi editat de avocat Victor Ponta”. Ulterior, pe 5 noiembrie 2006, Dorin Cocoş preia 90% din această firmă tot printr-un “contract de cesiune încheiat la Cabinet de Avocatură Victor Ponta”.
– 3 noiembrie 2006 Au loc schimbri în acţionariatul Telemedica SA. Spiridon Cristu (asociat vechi al lui Cocoş şi fost administrator RAAPPS) cedează 32% din acţiuni către însuşi Dorin Cocoş. Operaţiunea se realizează legal “în urma unui contract de cesiune încheiat la cabinetul individual de avocatură Victor Ponta”.
– 7 noiembrie 2006 La firma Centrul de Testare al Forţei de Muncă SA se semnează “contractul de cesiune atestat de către avocat Victor Ponta”, prin care mai mulţi asociaţi îşi cedează acţiunile. Printre cedenţi figurează şi Victor Cocoş (tatăl lui Dorin Cocoş – n.r.).
– 11 decembrie 2006 Firma Medcomplex SRL, deţinută de Dorin Cocoş (cu 90%), îşi modifică structura patronală printr-un “contract de cesiune încheiat la cabinetul de avocat Victor Ponta”. Vezi documentul AICI. În plus, un banal “search” pe Google dezvăluie că Medcomplex SRL (aparţinând lui Dorin Cocoş) are acelaşi număr de telefon cu firma de contabilitate Exfin 2000, înfiinţată de mama lui Victor Ponta. Medcomplex apare şi în declaraţiile de avere ale Elenei Udrea, pe vremea când era ministru în Guvernul Boc. Astfel, familia Udrea-Cocoş a încasat dividende de 2,53 milioane lei de la această companie.
În total Victor Ponta a prestat servicii avocaţiale pentru şase companii deţinute de Dorin Cocoş, de Victor Cocoş (tatăl lui Dorin) şi de Anca Dinu (sora lui Dorin). Actele adiţionale ale celor şase firme au fost modificate fie chiar “de avocatul Victor Ponta”, fie la “Cabinetul Avocatului Victor Viorel Ponta”.
Interesant, în cazul primului ministru Victor Ponta, că nimeni nu l-a obligat să-şi atârne blazonul de SRL-urile lui Dorin Cocoş (mai ales că unul dintre aceste SRL-uri în Guvernarea Năstase îi dijmuise pe românii care vroiau să plece legal la muncă în străinătate, fiind obligaţi de stat să-şi ia patalama de la firma lui Cocoş). Însă domnia sa a vrut să transmită public în acei ani să se ştie că Dorin Cocoş şi-a încheiat actele la el. Pur şi simplu, chiar dacă o fi redactat acte adiţionale pentru alte SRL-uri, nu şi-a mai trecut numele în ele.
”Tinerii lui Adrian Năstase”
Acum şapte ani relaţiile private dintre Victor Ponta şi familia Udrea-Cocoş au fost semnalate de reporterii ziarului Gândul şi paparazzii revistei VIP. Pe 11 septembrie 2006, în restaurantul EuroHotels al lui Dorin Cocoş, din apropierea Arcului de Triumf, cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta şi Elena Udrea-Dorin Cocoş au fost surprinse luând cina împreună. Asta se întâmpla la două zile după ce Elena Udrea a participat la şcoala de vară a TSD, organizată de Victor Ponta – pe atunci liderul tinerilor social-democraţi. Totuşi, conform unui interviu luat lui Victor Ponta de revista VIP, acesta a negat prietenia cu Udrea-Cocoş. Reproducem:
“Reporter VIP: Elena Udrea şi soţul său, Dorin Cocoş, au participat la nunta dvs., precum şi la botezul Irinei. Până la urmă, eraţi prieteni?
Victor Ponta: Nu, nu eram prieteni….
Victor Ponta: După cum am mai spus, noi ne cunoaştem – eu, Gabi Oprea, George Maior, Eugen Bejinariu; eram toţi în aceeaşi echipă, secretari de stat in garda tânără a lui Adrian Năstase. Nu aveam cum să ştiu că, după ceva timp, drumurile oamenilor se mai despart, dar asta nu mă face să regret că ne-am cunoscut. Ma întrebaţi mai devreme de ce a fost Elena Udrea la nunta mea şi la botezul fetitei mele. Tocmai din acest motiv, pentru că şi soţul doamnei Udrea făcea parte din grupul tinerilor lui Adrian Năstase. Eu sint singurul care a rămas pe drumul pe care am pornit cu toţii, în echipă.”……..
Central Residential Park şi Dorin Cocoş
Mai sus am arătat cum pe brokerul unei mite de 1,25 milioane de euro din Dosarul Microsoft, Khalil Ani Chahine, îl leagă de Victor Ponta o relaţie de prietenie, dar şi una de asociere. Mai mult, cei doi frecventează aceleaşi grupuri de interese implicate în multe afaceri controversate ale ultimilor 15 ani.
Astfel, Piaţa Crângaşi din Capitală a fost “înstrăinată” pentru 25 de ani de către Consiliul Local Sector 6, prezidat de Cristian Poteraş (PDL), firmei Zenith Business Group SRL, în spatele căruia se aflau firmele controlate de Dorin Cocoş, de fraţii Creştin şi Central Residential Park SA (unde locuieşte Ponta).
Imediat ce a pus mâna pe Piaţa Crângaşi, Zenith Business Group SRL a subcontractat lucrările de modernizare a pieţei firmei All Plan Construction, deţinută de Aureliana Poteraş (nevasta Primarului Sectorului 6). În plus, CNI, din subordinea MDRT, condus de soţia lui Dorin Cocoş, i-a dat la rându-i un contract cu statul firmei nevestei lui Poteraş şi MADR a mai vrut să-i dea şi un al doilea contract pe bani publici, însă presa a semnalat problema şi atunci Aurelia Poteraş şi-a cedat brusc acţiunile deţinute în firma All Plan Construction, unor personaje necunoscute: Puiu Bogdan Călin şi Anca Dragoman. În datele de la Registrul Comerţului îi găsim atât pe Anca Dragoman, cât şi pe Puiu
Bogdan Călin în firma Headquarters Center SRL, alături de… Khalil Abi Chahine.
Mai mult, atât pe Anca Dragoman, cât şi pe Puiu Bogdan Călin îi mai găsim ca lucrând pentru RMGC la începutul anilor 2000, alături de Gabriel Dumitraşcu. Pe fostul director al RMGC Gabriel Dumitraşcu, premierul Victor Ponta l-a pus şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie – OPSPI) şi i-a dat însărcinarea de a negocia cu Rompetrol. Negocierea s-a încheiat, în ianuarie 2014, cu iertarea Rompetrol de a plăti datoria de aproximativ jumătate de miliard de dolari, pe care o avea către statul român. Precizăm de asemenea şi că firma de publicitate Herţanu Projects SRL, deţinută de mama şi cumnatul lui Victor Ponta, a avut contracte cu Rompetrol atât sub Dinu Patriciu, cât şi sub KazMunaiGaz.
De asemenea, în 2012, Abi Chahine a cumpărat de la Meneldil Associated SA, părţile sociale pe care offshore-ul din Insulele Virgine le deţinea în EEI Imobiliara, unul din acţionarii Central Residential Park Doi, alături de fraţii Creştin şi gruparea Cocoş.
Ca să închidem cercul, revenim la Piaţa Crângaşi, dată de Cristian Poteraş (PDL), firmei Zenith Business Group SRL, controlată de gruparea Cocoş-Creştin-Niro. Din acţionariatul Zenith Business Group SRL a făcut parte şi Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional (CDCI), adică firma pentru care a lucrat avocatul Victor Ponta între 2005 şi 2006.
De încheiere. Sau de început?
Și acum cireaşa de încheiere (cel puţin pentru moment) Informaţiile din referatul DNA arată că plăţile s-ar fi făcut (cel puţin) în două tranşe, unele în Guvernarea Năstase (către Running Total şi Menedil) şi altele în 2009 (către ESSIM Partners şi DD Land Oil din Cipru, respectiv Dinu Pescariu). Ce înseamnă acest lucru? Atât Menedil, cât şi Running Total sunt acţionari ai Central Residential Park SA. Dacă cele două offshore-uri au încasat şpaga în timpul Guvernului Năstase (înainte de 2004), rezultă că blocurile din Central Residential Park au fost construite din banii din Afacerea Microsoft. Situaţie în care faptul că Daciana Sârbu, Victor Ponta, Ilie Sârbu, Ioan Rus, Dan Andronic şi mulţi alţii au intrat în posesia unor apartamente dintr-un cartier construit din bani de şpagă capătă o cu totul altă semnificaţie. Și s-ar putea ca tot ce aţi citit mai sus, la fel şi Afacerea Microsoft, să fie doar vârful icebergului. Începutul, şi nu sfârşitul anchetei.
***
Text documentat şi cu ajutorul avocatului Alberto Kurtyan (cel care a câştigat în justiţie dreptul de a avea acces gratuit la datele din Monitorul Oficial) şi cu ajutorul jurnaliştilor de investigaţie de la Rise Project. Editare: Mihai Goţiu
Daniel Befu, România Curată