Deputatul PSD Ioan Adam ar fi afirmat ca Hrebenciuc si-a dat cuvantul ca va determina Romsilva sa nu mai apere padurile statului
Deputatul Viorel Hrebenciuc ii spunea lui Ioan Adam, despre procesul privind un teren de 43.000 de hectare, ca „Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!” dar si ca „Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi”.
Potrivit unor documente din ancheta procurorilor, obtinute de agentia Mediafax, Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat in solutionarea retrocedarii unei suprafete de 43.000 de hectare de teren forestier, pentru care ar fi fost facuta o contestatie de catre Romsilva, avand in acest sens si sprijinul deputatului Ioan Adam.
Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul ca Viorel Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sarbu, despre care afirma ca a ar fi o „persoana cu foarte mare influenta asupra directorului RNP Romsilva”.
In 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam, nemultumit de demersurile facute de functionari ai Romsilva, privind contestatia formulata la instanta, i-ar fi trimis lui Dan Bengescu un SMS in care a scris: „Va rog nu va mai lasati calcati in picioare de com. jud. Bacau si Ghelase care au cerut stramutarea in 27 nov. Asta intrece orice inchipuire, iar prietenul tau (Hrebenciuc Viorel – n.a.) a fost in mod grosolan pacalit. Sunt curios ce reactie va avea cand ii vei spune ptr. ca in acest sens si-a dat cuvantul, far iata bomba”.
Potrivit anchetatorilor, din acest sms ar rezulta ca Ioan Adam ii cerea lui Bengescu sa ia atitudine fata de demersurile Romsilva si sa ii transmita lui Hrebenciuc ca „functionari publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentarii punerii in posesie pentru cele 43.000 de hectare, l-au pacalit”, in sensul ca ei fac demersuri in continuare in instanta pentru a bloca executarea, in loc sa aiba „atitudine non combat”, cum i-au promis deputatului.
Adam i-ar mai fi transmis lui Bengescu ca Hrebenciuc si-ar fi „dat cuvantul” ca va rezolva problema si ii va determina pe cei de la Romsilva „sa nu mai apere padurile statului” si practic sa lase ca ceea ce s-a dat prin hotararile judecatoresti sa se execute, „sa imparta banii si gata”, potrivit documentelor citate.
In aceeasi zi, Viorel Hrebenciuc, anuntat de Bengescu despre cele comunicate prin sms de Ioan Adam, contacteaza un functionar de la Consiliul Judetean Bacau – Comisia judeteana de aplicare a legilor proprietatii, caruia ii solicita informatii despre demersurile facute de aceasta institutie cu privire la procesele civile privind solicitarile lui Paltin – Sturdza. Functionarul si-ar fi cerut scuze pentru situatia prezentata si i-ar fi spus lui Hrebenciuc ca cererea a fost initiata de Romsilva.
In continuare, Viorel Hrebenciuc i-ar fi transmis lui Ioan Adam: „Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!” si „Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi”.
In documentele anchetatorilor se mai arata ca, din convorbirile telefonice purtate de catre Ioan Adam, Dan Bengescu si Viorel Hrebenciuc rezulta ca acestia au mentionat de mai multe ori si numele lui Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau si presedintele Comisiei de fond funciar Bacau.
In dosarul retrocedarilor, la DNA Brasov a fost audiat deputatul Ioan Adam, in acelasi scop fiind adusi deputatul Viorel Hrebenciuc, sotia lui Adam, judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.
Tot la DNA Brasov a venit, in acelasi scop, senatorul Ilie Sarbu, urmand sa fie adusi la audieri si printul Paul si printesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat „sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.
Procurorii au facut, miercuri dimineata, 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti. Anchetatorii au descins la tribunalele Brasov si Covasna, la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau, si la biroul de avocatura din Brasov al deputatului Ioan Adam.
In acest dosar sunt vizati, pe langa judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna, CSM anuntand ca a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a magistratilor.
Printre localitatile in care s-ar fi facut retocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.