Dozens of raids are being performed at the intermediaries of the Microsoft contracts with the Romanian Government

microsoft-blue-euroDorin Cocoş, Remus Truică, Cătălin Harnagea, Nicolae Dumitru (NIRO) şi alte zeci de persoane implicate în traficarea influenţei către miniştrii care au aprobat încheierea unor contracte de peste un miliard de euro pentru informatizarea şi securizarea României sunt vizaţi de percheziţiile de joi dimineaţă.

Sunt efectuate percheziţii domiciliare în 56 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în comune din judeţul Ilfov, având destinaţia de sedii de societăţi comerciale, de fundaţii sau domicilii ale unor persoane fizice, potrivit unui comunicat DNA.

Procurorii DNA au definitivat lista de învinuiţi în megacontractele de informatizare a României şi securizare a frontierelor, iar de luni dimineaţă sunt aşteptaţi la DNA primii învinuiţi pentru a afla acuzaţiile, citaţiile fiind deja emise în cursul acestei săptămâni.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Dinu Pescariu, patronul Tenis Club şi Nicolae Dumitru, patronul NIRO sunt artizanii şpăgilor şi aranjamentelor la miniştrii şi foştii miniştri pe care DNA vroia să-i cerceteze. Declaraţiile mai multor martori arată că de la guvernul lui Adrian Năstase din 2001 şi până la Emil Boc, cei care aveau pârghiile la miniştrii care trebuiau să semneze contractele păguboase cu Microsoft şi Fujitsu erau oamenii de afaceri descurcăreţi.

Martorii au mai declarat că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte în numerar, banii fiind retraşi, tot în numerar din Elveţia, de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta înapoi, lui Dorin Cocoş.

Contractele de un miliard de euro „Microsoft – EADS” îi leagă pe politicieni de afaceriştii care i-au susţinut mediatic

Banii încasaţi de intermediarii care au vândut licenţe Microsoft Guvernului României au trecut prin mâna aceluiaşi consultant în off-shoruri din Noua Zeelandă, anchetat pentru facilitarea traficului internaţional de armament.

Toate computerele din instituţiile de stat ar trebui să fie operate, la această oră, cu licenţe Microsoft din 2013. În realitate, mai toate computerele de stat operează cu licenţe din 2004, pentru că în timp ce guvernanţii decontau unor intermediari peste un miliard de euro pe licenţe actualizate, nu s-au preocupat şi de achiziţionarea unor computere cu care să le poată folosi. Mega-contractul de informatizare a României începe şi se termină cu fostul ministru al Comunicaţiilor Dan Nica.

Schema este simplă. Guvernele României nu au încheiat cu Microsoft contractele de licenţiere, ci cu doi intermediari care au achitat în avans sumele către entitatea Microsoft Irlanda. Primul intermediar, Fujitsu Computer Sistems este şi cel mai generos plătitor de comisioane. Acesta au fost transferate în prima linie în două offshore-uri – Profinet Aktiengesellschaft (directorul Matt, administrator Tremco Trust, societate fiduciară din Lichtenstein) şi Collina (înregistrată în Washington, cu sedii, acţionari şi asociaţi în Republica Dominicană şi Noua Zeelandă – directorul Taylor este consultant financiar pentru GT Group, Offshore, Vanuatu – parte în mai multe dosare internaţionale de crimă organizată, inclusiv vânzare de arme). Collina Invenstemnts este înregistrată şi condusă de la aceeaşi căsuţă poştală la care figura şi VicAm Ltd, compania care opera un avion depistat, în decembrie 2009, pe un aeroport din Thailanda, cu 35 de tone de explozibili, rachete anti-aeriene şi lansatoare de rachetă computerizate la bord. Armamentul provenea din Coreea de Nord şi trebuia să ajungă în Iran. Pe al treilea stat de trasferuri figurează şi Laveco LTD, înfiinţat de consultantul financiar Laszlo Kiss, condamnat pentru spălare de bani în dosarele delapidării PetromService de către cuplul Sorin Ovidiu Vîntu – Liviu Luca.