Afacerea EADS. Vasile Blaga, acuzat că a luat 80.000 de euro MITĂ. Reacţia liderului ACL: „Un TÂMPIT spune nişte probleme”

Vasile Blaga

România TV a prezentat informaţii conform cărora numele lui Vasile Blaga apare în dosarul EADS. Liderul PDL este acuzat că a luat 80 de mii de euro mită.

UPDATE Potrivit unui răspuns transmis EVZ, DNA susține că ”În dosarul pe care dvs. îl denumiți ‘EADS’, dl. Vasile Blaga nu are nici o calitate procesuală, în acest moment”. (vezi facsimil mai jos)

Potrivit România TV, Claudiu Florică l-a denunţat pe Vasile Blaga (ministru de interne în perioada în care s-a semnat contractul pentru securizarea frontierelor) că a luat mita de 80.000 de euro în dosarul EADS.

În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susţinerea PD în campania electorală (…) solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câştiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat„, a susţinut martorul în faţa procurorilor DNA.

Acelaşi martor a mai relatat că Vasile Blaga s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România.

„Claudiu Florică susţinea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mită, dar că acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fără să îl mai includă pe Claudiu Florică în aceste negocieri.” (sursa: declaraţie martor în faţa procurorilor DNA)

„Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar şi să creeze o aparenţă justificativă pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de anchetă asupra persoanelor care au semnat contractul în anul 2004 şi o comisie de renegociere în care a numit persoane aflat în controlul său direct. (…)”, a mai susţinut martorul.

Prin urmare, valoarea a fost redusă la 524 de milioane de euro, dar s-a păstrat mecanismul care permitea existenţa unei valori a contractului mult mai mare, (…) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau să fie plătite mitele către persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga. (…)

În primăvara anului 2005, Claudiu Florică a menţionat mai multor apropiaţi că a fost înşelat de Vasile Blaga, noul ministru de interne, care îi promisese sprijinul înainte de alegerile din 2004, în schimbul sponsorizării campaniei electorale”, se mai arată în declaraţia martorului.

În aceeaşi declaraţie se face referire şi la soţia lui Vasile Blaga: „Claudiu Florică afirma că doar odată cu mutarea peste noapte a soţiei lui Vasile Blaga, fără niciun concurs, pe post de director la Direcţia Juridică a MEC în 2009, toate demersurile făcute de Claudiu Florică pentru blocarea (…) la contract, în valoare de 96 de milioane de dolari, au fost anulate.” (sursa: declaraţie martor în faţa procurorilor DNA)

Claudiu Florică este cel care i-a denunţat şi pe Dorin Cocoş, Dumitru Nicole zis Niro, Gheorghe Ştefan Pinalti şi Gabriel sandu, în dosarul Microsoft.

raspuns-dna-evz

Reacţia lui Vasile Blaga: Cum să mă retrag din fruntea campaniei lui Iohannis?

„Spune un tâmpit nişte probleme şi astea sunt acuzaţii? Cum să mă retrag din fruntea campaniei lui Iohannis? Florică nu a sponsorizat nicio campanie PD. Habar nu am cine este. (…) Nu îl cunosc pe domnul Florică, nu l-am văzut în viaţa mea. În 2004 nu eram ministru de Interne. Am renegociat contractul scăzându-i valoarea. (…) Contractul e între EADS şi ministerul de Interne. Care sunt subcontractorii nu era treaba ministerului. Nu era posibil ca cineva din minister să favorizeze vreun subcontractor. Nu avea nicio treaba contractul EADS cu licenţele Microsoft”, a explicat Blaga la România TV, citat de stiripesurse.ro.