Comisia Europeana: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015

maior-kovesi-gates-ballmer-nastase-tariceanu-vantu-niroRaportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizand ca raportul va fi lansat o data pe an, transmite Mediafax.

„Urmatorul raport MCV va fi la inceputul lui 2015, inca nu a fost stabilita o data”, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al CE Mina Andreeva, raspunzand unei intrebari.

Oficialul european a mai precizat ca situatia va fi ca in ultimii ani, raportul urmand sa fie publicat o data pe an.

Uniunea Europeana ar putea intensifica monitorizarea Romaniei si Bulgariei intrucat Mecanismul de Cooperare si Verificare nu a adus efectele asteptate
, a afirmat, saptamana trecuta, ambasadorul Frantei la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes, citat de site-ul Novinite.com.

In cursul unui seminar pe tema situatiei din Balcani desfasurat la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes a declarat ca nu exista semnale privind incetarea Mecanismului de Cooperare si Verificare.

„Dimpotriva, masurile de monitorizare a Romaniei si Bulgariei ar putea fi intensificate”, a spus ambasadorul Frantei, explicand ca principiile statului de drept nu erau aplicate suficient in cele doua tari in momentul admiterii acestora in UE, in 2007.

Experti ai Comisiei Europene au efectuat, in perioada 22-26 septembrie, o noua misiune de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, acestia avand o intrevedere cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit Ministerului Justitiei, in cadrul intrevederii expertilor Comisiei Europene cu ministrul Robert Cazanciuc, au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri si operationalizarea unui mecanism de monitorizare inter-institutional care va conferi suportul necesar eficientizarii acestui demers, echilibrarea volumului de activitate al instantelor si parchetelor, finalizarea proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar si pregatirea pentru lansarea sa in dezbatere publica.

De asemenea, echipa de evaluare a CE a discutat cu reprezentantii Ministerului Justitiei despre adoptarea de catre Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii condamnati pentru fapte de coruptie, continuarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie, avansarea proiectului Justice District, dezvoltarea laturii de cooperare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) prin luarea in considerare a dimensiunii europene a unor problematici orizontale (durata de solutionare a cauzelor, incarcatura instantelor, supraaglomerarea penitenciarelor, coruptia in domeniul achizitiilor publice) care afecteaza numeroase state membre ale Uniunii Europene, precum si abordarea integrata a posibilelor solutii trans-statale de remediere a acestora.

Misiunea de evaluare din septembrie a fost a doua derulata dupa publicarea raportului Comisiei Europene din ianuarie 2014.