Laura Codruţa Kovesi dă cărţile pe faţă: BOMBELE din interiorul DNA.

kovesi-mediafax2Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că numirea politică a procurorilor este unul dintre elementele nocive ale sistemului judiciar. Spre exemplu, Kovesi explică că în conducerea DNA se poate trezi oricând cu un nou procuror, fără ca ea măcar să ştie despre cine este vorba.

În cadrul studiului ”Indexul sustenabilităţii DNA”, realizat pentru a a evalua instituţia DNA-ului, Kovesi dă cărţile pe faţă şi oferă un interviu în care vorbeşte despre marile probleme din sistemul judiciar.

Q: Ce schimbări aţi aduce în procedura de numire?

Laura Codruţa Kovesi: Aş scoate Ministerul Justiţiei şi preşedintele din ecuaţie. Aş da la CSM. Şi aş schimba modalitatea de recrutare a membrilor CSM şi de revocare a lor. Adică trebuie întărit puţin şi CSM. Nu merge pe criteriul numeric.

Q: Dar atunci e o situaţie paradoxală. Teoretic, am vrea sa meargă la CSM aceste decizii, dar CSM-ul actual dezamăgeşte.

Laura Codruţa Kovesi: E vorba despre sistemul de checks and balances. Asta vrem cu toţii. În 2005, a fost un pas important. S-au instituit nişte termene pentru funcţii de conducere şi nişte proceduri transparente de selecţie. Sigur, nu poţi pune concurs pentru funcţia de Procuror General, dar să faci totuşi o procedură.

Q: Deci practic dvs. aveţi control pe funcţiile de conducere doar indirect?

Laura Codruţa Kovesi: Indirect, da.

Q: Adică teoretic vă poate ateriza orice adjunct?

Laura Codruţa Kovesi: Da. Mâine, dacă e o funcţie vacantă ca şef de birou, Procurorul General îmi poate trimite informarea că şef e X şi eu nici să nu ştiu. S-a şi întâmplat, de altfel.

Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată şi despre calitatea procurorilor din DNA. Ea a explicat că majoritatea procurorilor vin cu un CV foarte bun, dar când e vorba de un dosar mare mulţi se sperie.

Q: Cum se face selecţia procurorilor care ajung în DNA?

”Cu toţii ne dorim să avem cei mai buni procurori, cei mai bine pregătiţi, cei mai harnici (eu zic că în acest moment întrunim aceste condiţii). Dar plaja de recrutare a procurorilor nu ne oferă totdeauna posibilităţi de a recruta cei mai buni oameni. Ca să intri în DNA trebuie să ai o vechime de şase ani, se organizează de două ori pe an interviuri, se prezintă diverşi colegi care pot, de exemplu, la întrebările din interviuri, să răspundă foarte bine, dar nu avem posibilităţi reale de verificare a celorlalte aptitudini. E posibil să avem un coleg cu un CV foarte bun, să nu fie cercetat disciplinar, să nu aibă achitări niciodată, să răspundă foarte bine la interviu, dar când i-ai dat primul dosar cu un ministru se sperie, se teme, nu mai vrea să facă dosarul”, mai susţine Kovesi.

CONCLUZIILE REDACŢIEI CORUPŢIA :

DNA este controlată politic, în timp ce procurorii sunt infiltraţi de „servicii” să facă pe destepţii în CV şi pe speriaţii când e vorba de anchetat miniştri sau alte cazuri complexe de „interes” pentru cei care trag sforile.

Aloci „conserva”, îi repartizezi cazul şi te duci la Monaco să raportezi şi să „colectezi”, într-un cadru idilic şi „epicurian” (citat Sebastian Vlădescu, un fervent participant n.r.) … cum să nu se simtă Ghiţă, Sokol, Artopolescu şi mulţi şi selecţi alţii mai presus de lege şi să nu îşi râdă de DNA ? … că doar îl controlează de facto.

Măcar Doamna Kovesi are curajul să facă aceste menţiuni ceea ce o califică într’adevăr pentru titlul de cea mai curajoasă … dar ce folos dacă DNA rămîne un mecanism disfuncţional, şi România un stat mafiot condus din umbră de o bandă de infractori asociaţi cu mari corporaţii intangibile, un stat umilit mereu subiect de monitorizare (vezi MCV şi alte raportări internaţionale).

Am cunoscut procurori cinstiţi, muncitori şi curajoşi la DNA, dar ce pot aceştia să facă dacă au şefi care primesc comenzi şi care sunt „operaţi” dinafara instituţiei ? (… chiar din îndepărtatul Monaco … de „specialişti” în corupţie educaţi de Microsoft şi alţii, care dispun de milioane în sacoshe şi de pîrghiile politice de control, pe lînga „borcane întregi cu miere”).

Ce poate Doamna Kovesi să facă, fără ajutorul nostru al tuturora ? … şi dacă Domnia Sa nu poate, atunci ce pot ceilalţi procurori ? … poate ne spune şi nouă Moyor (a.k.a. Maior – Micul Guccifer) pînă nu percepem din nou greşit !