Ponta – Mita in Dubai de la KazMunaiGaz

ponta-ghitaPrim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu il acuza de luare de mita pe premierul Victor Ponta. In cadrul unei conferinte de presa sustinute duminica, democrat-liberalul a intrebat daca seful Guvernului a negociat in Dubai mita pentru semnarea Memorandumului privind datoriile KazMunaiGaz si daca la presupusele negocieri au participat si persoane din afara Guvernului.

„Vad ca filiala PSD de la televiziunea lui Ponta isi pune tot felul de intrebari. Daca tot e vorba de intrebari, l-as intreba si eu pe Victor Ponta cateva lucruri: Il intreb daca a semnat el insusi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunaiGaz. Il intreb daca a negociat in Dubai mita pentru KazMunaiGaz. Il intreb daca la negocierile pentru mita au participat si persoane din afara Guvernului”, a afirmat Catalin Predoiu, citat de stiripesurse.ro.

La solicitarea unui jurnalist de a fi mai specific, Catalin Predoiu a spus ca „orice intrebare pleaca de la o informatie”.

  • Memorandumul cu Rompetrol: Guvernul a aprobat un act normativ prin care accepta sa piarda 400 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari fara clauze punitive

Amintim ca Hotararea de Guvern privind Memorandumul care scapa grupul Rompetrol de datoria de 600 milioane de dolari a fost publicata in luna ianuarie in Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul isi asuma retragerea din procesul cu Rompetrol pentru recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu este constitutional ca Parlamentul sa aprobe aceasta decizie.

Actul normativ nu impune nici un fel de garantie astfel incat dupa stingerea tuturor litigiilor dintre statul roman si Rompetrol, compania petroliera sa faca investitia de 1 miliard de dolari promisa in nenumarate randuri de premierul Victor Ponta. In realitate, memorandumul scapa compania de litigii si de obligatia de a plati 400 de milioane de dolari din datoria totala de 600 milioane dolari, contra promisiunii ca va realiza investii – fara termene clare de realizare.

Trebuie precizat ca pentru realizarea tranzactiei prin care statul roman primeste 200 de milioane de dolari contra 26,69% din actiuni nu este prevazut niciun termen limita.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol inca de pe 15 februarie 2013. In forma convenita, a fost criticat pentru ca nu prevedea existenta unor instrumente prin care statul roman sa se asigure ca Rompetrol face investitia de 1 miliard de dolari. In 2013, Guvernul a incercat sa paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Insa Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala adoptarea prin lege a unui memorandum care priveste o companie, aratand ca acest lucru este in atributia Guvernului.

Victor Ponta a insistat luni de zile sa fie aprobat un act normativ in urma caruia Rompetrol sa ofere statului roman 200 de milioane de euro si sa faca un fond de investitii de 1 miliard de dolari, in schimbul renuntarii Ministerului Finantelor la litigiile pe care le avea cu compania petroliera. Statul roman a renuntat la litigii, in schimb nu a primit nici cei 200 de milioane de dolari si nici fondul de investitii nu a fost infiintat.

Intrebata, la finalul lunii septembrie, ce se mai intampla cu acei bani care ar fi trebuit sa ajunga la statul roman, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nu a stiut ce sa raspunda. Dupa intrebare a facut o pauza de cateva secunde, dupa care a spus: Pe rectificare sunt întrebări? Jurnalistii au insistat spunand ca este vorba, totusi, de niste bani pe care statul roman ar trebui sa-i incaseze. Ioana Petrescu a raspus ca statul „sta foarte bine” in privinta veniturilor bugetare.