ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Îşi va încheia Traian Băsescu mandatul fără a ne spune adevărul promis despre implicarea Serviciilor secrete în alegerile prezidenţiale?

maior-kovesi-vintu-ghita-nastase-tariceanu-nica-vladeŞtiindu-mă un apărător al Serviciilor secrete faţă de campaniile agresive şi nedrepte de pe vremuri, duse de deontologi şi deontoloage, cineva m-a somat să-i spun ce m-a apucat de invoc implicarea SRI în campania electorală, ba mai mult, în întreaga viaţă politică a României, acum, la 25 de ani de la Prăbuşirea Securităţii, întruchipare a Serviciului secret ca Poliţie Politică.

L-am luat în serios pe preşedintele României, domnul Traian Băsescu! – i-am răspuns fără nici cea mai mică ezitare.

Nu, nu era o glumă.

Nu era nici o viclenie menită a mă scoate din încurcătură:

1. Mă număr printre cei care studiază cu creionul în mînă declaraţiile liderilor politici din România postdecembristă, obicei deprins din cercetarea trecutului. Prin urmare sunt convins că liderii politici şi cu atît mai puţin cei ajunşi în fruntea ţării se pot preta la declaraţii de florile mărului.

2. Despre implicarea SRI, sau mai precis a Serviciilor secrete ale ţării în campania electorală, a vorbit Traian Băsescu în două interviuri succesive dinaintea primului tur:

Unul acordat postului B1 tv pe 30 octombrie 2014 şi altul acordat Realităţii tv pe 31 octombrie 2014.

Chestiunea nu fusese abordată în treacăt, ca urmare a unei întrebări la care preşedintele fusese constrîns de politeţe să răspundă, ci dezbătută pe larg şi dinadins de Traian Băsescu într-un context mai larg, cel al necesităţii ca Serviciile secrete din România să fie supuse unui control democratic autentic şi nu unul de formă, cum se întîmplă cum.

Spaţiul însemnat acordat chestiunii, înscrierea ei în contextul mai larg, al Controlului democratic exercitat asupra Serviciilor, datele dezvăluite de interlocutor, atacarea  temei în două interviuri succesive, dovedeau că Traian Băsescu acceptase cele două interviuri din nevoia de a ataca prea importanta temă a Implicării Serviciilor în campania electorală, în viaţa politică a ţării pînă la graniţa periculoasă, dincolo de unde începe Poliţia Politică.

Scînteia care declanşase intervenţia prezidenţială fusese recentul scandal al filării fostei şefe a DIICOT şi a candidatei Elenei Udrea şi publicarea pe un site subversiv, neasumat de nimeni şi închis rapid, a unor fotografii şi documente despre cele două personaje.

Din start Traian Băsescu a crezut – şi pe drept cuvînt- că fusese vorba de o Operaţiune a serviciilor noastre secrete, mai precis a SRI, după cum va susţine şi într-unul dintre cele două interviuri:

Traian BăsescuNu aş spune sfidare. Să ştiţi că eu ştiu atmosfera acum şi să nu credeţi că din declaraţia pe care am făcut-o ieri, voi discuta luni cu serviciile, asta înseamnă că nu am discutat ieri şi alaltăieri şi astăzi cu şefii celor două servicii.
Realizator: Aţi discutat?

Traian Băsescu: Da. Am discutat exact şi tema EADS, cu acel freelancer care a lansat-o prin Germania şi…
Realizator: Astăzi?
Traian Băsescu: Da. Şi tema urmăririi procurorului Bica şi a doamnei Elena Udrea şi a doamnei nu mai ştiu cum se numea.
Realizator: Topoliceanu.
Traian Băsescu: Topoliceanu. Sigur că da, pentru că cineva a făcut acest filaj. Suntem de acord amândoi că nu este vorba de paparazzi. Paparazzi ar fi exploatat pozele…
Realizator: Atunci.
Traian Băsescu: …peste noapte. Le dădeau la atac, la nu ştiu ce, se uitau, uite cum este îmbrăcată, Udrea este în trening, dar cu blană pe cap, doamna Bica este nu ştiu cum.
Realizator: Este prea mult negru. Erau comentariile de cancan.
Traian Băsescu: Deci, ar fi fost, dacă erau paparazzi. Clar n-au fost paparazzi. Greu de explicat de ce facturile doamnei Bica s-au luat în februarie, iar facturile de la hotel ale doamnei Udrea s-au luat în septembrie, pe 29 septembrie, la opt luni distanţă, şapte luni şi am întrebat, iar problema mea este bun, dacă nu este filaj românesc, dacă nu este filaj al statului, la puterea pe care o aveţi îmi spuneţi, în câteva zile, al cui este.
Realizator: Şi care a fost reacţia domnilor Predoiu şi domnilor Maior şi Coldea?
Traian Băsescu: Să caute.
Realizator: Dar de ce v-aţi îndreptat doar spre Serviciul de Informaţii Externe?
Traian Băsescu: Dar nu ştiu când m-aţi auzit pe mine vorbind doar despre SIE? Eu am vorbit de servicii secrete. Nu confundaţi dialogul meu sau afirmaţiile mele cu cele ale doamnei Udrea.”

Dat  fiind că Elena Udrea candida din partea lui Traian Băsescu, mulţi au văzut în cele două intervenţii un soi de răfuială personală a lui Traian Băsescu cu Serviciile secrete.

Eu însă l-am luat în serios în cazul respectiv mai mult decît în alte cazuri:

1. Afacerea publicării pozelor şi documentelor avea numeroase note de secretoşenie de tip fosta Securitate. Problema nu era dacă pozele trebuiau sau nu publicate. Problema era că nimeni nu-şi asumase publicarea şi, mai grav, pentru a evita deconspirarea, site-ul dispăruse după cîteva ore de la publicarea documentelor. Faptul amintea de Afacerea cu Teroriştii din decembrie 1989.

Ori România se afla la 25 de ani distanţă democratică de 22 decembrie 1989.

2. Problema controlului democratic al Serviciilor secrete e una definitorie pentru o ţară civilizată. Ştiam din istoria CIA de capacitatea unui serviciu secret de deveni o tumoare cancerigenă pentru statul de drept în clipa cînd scapă de sub control. Dacă Serviciile secrete nu se ştiu controlate de Parlament, de presă, de societatea civilă, ele devin rapid Poliţie Politică. La noi bănuiam acest risc, ivit din cauza lui Traian Băsescu. După preluarea Preşedinţiei, Traian Băsescu suflase în pînzele Serviciilor Secrete prin laude infinite, prin promovarea spectaculoasă a unor ofiţeri, prin apărarea faţă de orice tentativă de a avertiza asupra derapajelor acestora de la normele democratice. Colaborarea Serviciilor noastre cu serviciile occidentale, cu CIA, îndeosebi, contribuise la ridicarea lor pe un postament al Democraţiei, deşi, între noi fie vorba, din faptul că te apreciază CIA nu înseamnă în chip automat că nu faci porcării pe plan intern, ba dimpotrivă, avînd în vedere tradiţia Agenţiei în materie de abuzuri şi chiar crime, aprecierea ar trebui să fie un semnal de alarmă. Faptul că însuşi Traian Băsescu avertiza asupra pericolului transformării Serviciilor noastre secrete în Poliţie Politică era de natură să provoace un cutremur pe scena noastră publică.

Ce spunea Traian Băsescu în cele două interviuri?

1. Că ofiţeri din conducerea Serviciilor s-au implicat în campania electorală:

Traian Băsescu: Atenţie, atenţie, nu serviciul în ansamblul lui, să nu vă închipuiţi că ofiţerii SRI toţi aleargă acum şi fac unii la stînga, alţii la dreapta. Nu. Sînt cîţiva oameni…

Realizator: … cu funcţii de conducere, care au interes poate să-şi păstreze…

Traian Băsescu: … din conducerea serviciilor care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la prestigiul serviciului, au sărit calul.

Realizator: Ce spune preşedintele României este preluat de orice cancelarie internaţională, presă internaţională…

Traian Băsescu: Bineînţeles. Eu vreau să fie preluat în primul rînd de români. Românii şi politicienii şi dvs, presa, trebuie să ştiţi că este un lucru pe care nu l-am făcut – punerea sub control politic a serviciilor. Eu i-am strunit cît am fost preşedinte. Acum, către sfîrşitul mandatului, la vîrf, se fac nişte jocuri care nu îmi plac.”

Şi mai departe, reluînd chestiunea, preşedintele spune lucruri şi mai precise:

Realizator: Dar dvs vorbiţi despre faptul că în acest moment sînt oameni din servicii care s-au implicat, a fost o acuzaţie foarte clară în sprijinirea unui candidat sau al altuia şi făceaţi referire la cei doi aflaţi conform sondajelor pe primele două locuri.

Traian Băsescu: Da, şi nu aş dezvolta subiectul pînă cînd nu primesc raportul cu: dacă voi nu, atunci cine a făcut supravegherea procurorului şef DIICOT şi a unui deputat din Parlamentul României în străinătate.

Realizator: Dar credeţi că sînt oameni în serviciile de informaţii care au fost ameninţaţi de către unul din cei doi candidaţi că în cazul în care cîştigă preşedinţia…

Traian Băsescu: Nu. Bun. Sînt discuţii diverse. Au fost şi ameninţări publice din cîte ştiu eu la adresa unora, dar aş opri aici discuţia. Nu aş trece mai departe.

Realizator: Nu puteţi să ne spuneţi exemplu?

Traian Băsescu: Sincer nu merg mai departe!

Marea bătălie este cine va fi preşedinte, pentru că unii îl susţin Ponta şi alţii, care ştiu că vor fi scurtaţi de cap, cînd vine Ponta, din serviciu, îl susţin pe Iohannis.

Aşadar, cu subiect şi predicat, preşedintele României, omul cel mai bine informat din ţară, denunţă implicarea unor membri ai conducerii Serviciilor în stabilirea cîştigătorului de pe 16 noiembrie 2014.

Acum ştim că a cîştigat Klaus Iohannis.

Cine din conducerea Serviciilor l-a susţinut pe Klaus Iohannis şi cine l-a
susţinut pe Victor Ponta?

Dacă e aşa cum zicea Traian Băsescu, înseamnă că ne-am pricopsit cu un preşedinte marionetă a unei Găşti din Serviciile noastre secrete!

Ba mai mult, tot domnia sa declară că a luat măsuri pentru ca Serviciile să rămînă neutre în campanie:

Pe data de 10 septembrie, la mine au fost şefii ambelor servicii, adjuncţii operativi ai ambelor servicii, şi i-am atenţionat: «Vine campania. Neutralitate, fără niciun rabat de la acest lucru!» (..). Deci au fost George Maior, Meleşcanu, generalul Predoiu de la SIE şi generalul Coldea de la SRI. ”

Chestiunea – susţine Traian Băsescu –  e pusă într-un context mai larg:

„Bun! Dar acestea sînt lucruri pe care le-am spus. Dacă le-ai spus şi nu s-au întîmplat, ca preşedinte, nu ai alt instrument decît declaraţia publică: «Fraţilor, avem o problemă aici». O folosesc şi ca mijloc de presiune, să nu se mai întîmple ceea ce crezi că nu se întîmplă bine, şi o foloseşti şi pentru a aduce subiectul în dezbatere – pentru că, este clar, acolo este ceva ce nu e reglementat, cum discutam, despre sistemul de control al serviciilor de informaţii. Care la vremea de după ’90, imediat, probabil că acest sistem, care e legal, satisfăcea nevoile, avînd în vedere capacitatea pe care o aveau atunci serviciile de informaţii. Acum au o forţă extraordinară, o capacitate pe măsura reputaţiei pe care o au, şi trebuie să existe un grup credibil de oameni în parlament care să poată efectua controlul. Acest control nu trebuie să fie la preşedinte – cum nici nu este. Pentru că ar deveni preşedintele şi beneficiar, şi controlor.“

Pentru prima dată în ultimul timp, într-unul din interviuri, Traian Băsescu dezvăluie unul dintre mijloacele prin care SRI a devenit puterea numărul unu în România, mai tare decît Guvernul, Preşedinţia şi Parlamentul la un loc, mai tare decît Securitatea lui Ceauşescu: Implicarea în dosarele de corupţie anchetate de DNA, mai precis, transformarea DNA în Divizia Penală a SRI:

„Dar sunt oameni de afaceri care fac ilegalităţi, sunt oameni politici care fac ilegalităţi. Acele dosare se află şi la servicii înainte de a ajunge la parchete. Deci, tocmai importanţei pe care o au în viaţa socială, în securitatea naţională. Trebuie crescută puţin transparentizarea. Pentru că vă dau un exemplu. Dacă aţi observat la toate marile acţiuni ale DNA apare dedesubt: cu sprijinul SRI. Acest lucru a avut un impact uriaş asupra mediului de afaceri. Sunt convins că toţi se gândesc: stai frate, la SRI trebuie să fiu atent, nu, înainte de a fi atent la ce mi se întâmplă la Parchet.”

Luînd în serios declaraţiile lui Traian Băsescu, am avut mai multe intervenţii, pe cristoiublog.ro, în Evenimentul zilei, la Realitatea tv, în care am salutat iniţiativa preşedintelui de a propune societăţii româneşti o temă cu adevărat europeană, tipică democraţiilor mature:

Cea a pericolului întruchipat de puterea nemărginită a Serviciilor secrete, putere favorizată de absenţa controlului democratic- Parlament, Presă, Societate civilă.

O iniţiativă cu atît mai de salutat cu cît în ultimul timp s-a discutat mult despre ofiţerii acoperiţi din presă, din politică, din magistratură, despre site-uri şi televiziuni de ştiri finanţate de firmele paravan ale Serviciilor secrete.

În cele două intervenţii Traian Băsescu se angajează că va dezvălui rezultatele anchetei sale:

„Vreau să ştiţi de ce mă simt liber să vorbesc. Revin, pe 10 septembrie am chemat şefii serviciilor şi le-am spus: nu vă băgaţi în campanie, şi nu au fost doar şefii politici, ci şi şefii operativi. N-au respectat acest lucru, eu sînt preşedinte, eu nu plec de la Palatul Cotroceni lăsînd acest lucru neclarificat şi neatrăgînd atenţia şi politicienilor şi societăţii că legea de funcţionare a serviciilor trebuie modificată şi întărit controlul parlamentar asupra serviciilor.“

”Cine crede că m-am culcat acasă şi aştept finalul de mandat se înşală. ” – ne avertizează Traian Băsescu într-unul dintre cele două interviuri.

Au rămas mai puţin de  două săptămîni pînă la plecarea de la Cotroceni.

Îşi va respecta Traian Băsescu angajamentul?

Angajamentul de a dezvălui românilor date şi nume privind implicarea SRI şi SIE în campania electorală, dar şi de a relua mai mult decît necesara temă a Puterii tot mai mari deţinute de Serviciile secrete în România care s-a despărţit de 25 de ani de Securitate.

Sau cumva s-a culcat şi noi nu ştim?!

N. B. Citatele din articol sunt luate din stenogramele celor două interviuri. Cine va vrea, în viitor, desigur, să abordeze relaţia dintre Servicii şi Societate în România, ţară din Caraibele Europei, poate prelua fără probleme aceste citate, ca din sursă sigură.