Sorin Grindeanu, ministrul Comunicatiilor: Am cerut in instanta suspendarea platii a 100 de milioane de lei pentru licente Microsoft/Vom denunta contractul daca instanta decide ca sunt nereguli

grindeanu-maior-melinda-kovesiiSorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI), a declarat luni pentru HotNews.ro ca ministerul a cerut in instanta, in luna decembrie a anului trecut, suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la acordul cadru din anul 2004. Grindeanu a spus ca nu este vorba de denuntarea contractului. In urma unei analize interne asupra contractului pentru licente Microsoft am gasit lucruri care ne indreptatesc sa cerem in instanta suspendarea platilor, un alt motiv find si faptul ca daca nu platim transele se percep penalitati, a mai precizat ministrul.

Sorin Grindeanu, noul ministru al Comunicatiilor, a declarat in data de 15 decembrie, cand a fost validat de Comisiile de specialitate din Parlament, ca de la 1 ianuarie 2015 incep sa curga penalitati de 0,1% pe zi daca statul nu plateste transa de 50 milioane de lei pentru licente Microsoft, aferenta anului 2014.

  • „Corpul de control al Ministerului verifica in prezent ce a insemnat aceasta achizitie, dar raportul nu este finalizat. Eu nu-mi doresc sa grevez bugetul cu penalitati de 0,1% pe zi, care incep de la inceputul anului viitor, din informatiile pe care le am acum, dar vreau sa fim corecti. Sunt uimit ca nu am fost intrebat in Comisiile Palamentare de Microsoft, dar este o perioada dificiala fata de acest subiect”, a spus, in 15 decembrie, Sorin Grindeanu, ministrul validat de comisiile parlamentare pentru portofoliul Comunicatiilor.

Guvernul ar fi trebuit sa plateasca o noua transa de 50 milioane lei catre Unicredit Tiriac Bank pentru licente Microsoft pana la sfarsitul lunii octombrie 2014, in baza unui contract aditional incheiat in anul 2013, pentru care prima transa s-a platit (transa aferenta anului 2013).

Actul aditional prevede plata altor doua transe de cate 50 de milioane de lei pentru anii 2014 si 2015.

De ce a refuzat Razvan Cotovelea, fostul ministru al Comunicatiilor, plata transei de 50 de milioane de lei aferenta anului 2014

Razvan Cotovelea, fostul Ministrul al Comunicatiilor, in mandatul caruia ar fi trebuit sa se plateasca cea de-a doua transa de 50 de milioane de lei pentru licente Microsoft, a refuzat sa faca aceasta plata desi ministerul avea suma bugetata. Acest lucru s-a intamplat din doua motive.

Cotovelea a spus  ca a cerut DNA sa-i spuna daca exista o extindere a verificarilor in cadrul investigatiei privind licentele Microsoft pentru a nu favoriza un prejudiciu suplimentar. In al doilea rand s-a demarat o ancheta interna privind respectarea conditiilor contractuale ale actului aditional incheiat in anul 2013 la acordul cadru din anul 2004.

Potrivit anchetatorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

In urma acestui scandal, Microsoft a anuntat recent ca a initiat un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business.

  • Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul licentelor Microsoft, au fost arestati preventiv

La sfarsitul lunii octombrie 2014, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, precum si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati preventiv in dosarul licentelor Microsoft.

In 5 noiembrie 2014, instanta suprema a respins contestatiile celor patru fata de masura preventiva, astfel ca acestia au ramas in arest.

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Totodata, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.