Bun venit Domnule Ambasador al S.U.A. Hans G. Klemm !
“Senatorul republican Ron Johnson i-a amintit lui Klemm că în vizita sa din România, din iunie 2014, a întâlnit o „femeie incredibil de curajoasă”, pe Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.” […] iar recomandarea senatorului republican Ron Johnson pentru Klemm a fost în legătură cu Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Sper că vă veţi asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”.
Am luat la cunostinta in ultimii trei ani despre dificultatile pe care democratii, condusi de Presedintele Barack Obama, le au in a reusi sa nominalizeze ambasadori in tari cum este si Romania, datorita opozitiei constituita de republicani.
Am luat de asemenea la cunostinta despre dificultatile pe care Presedintele Barack Obama le are datorita determinarii de care da dovada pentru a promova principiile care definesc cea mai puternica tara din lume, inclusiv lupta impotriva torturii si a inchisorilor secrete, promovate de administratia Bush, precum si impotriva coruptiei la nivel mondial.
In tara noastra, Presedintele Barack Obama se bucura de un respect deosebit, si asteptarile pe care poporul nostru le are de la SUA – “un prieten şi un partener strategic” – si de la Ambasadorul sau, pentru promovarea unei democratii reale, sunt uriase.
Dupa cum corect ati remarcat “Sunt două impedimente – unul este corupţia, România are încă probleme serioase cu corupţia şi este poziţionată la coada clasamentului din UE. Iar cealălalt este infrastructura”.
Din pacate, Romania este pozitionata la coada clasamentului mondial in ceea ce priveste coruptia, si este intrecuta doar cu putin de Trinidad Tobago, si asta doar daca rezultatul analizelor si statisticilor sunt corecte. Nivelul de competitivitate este Romania – 4.2 vs. Trinidad Tobago – 4.0, datorita proastei administrari guvernamentale si coruptiei.
Cele doua impedimente coruptie – infrastructura sunt simbiotic corelate, in sensul in care infrastructura lipseste sau/si nu este functionala, datorita coruptiei endemice la cel mai inalt nivel in guvernarea statului, considerata si/sau asimilata crimei organizate.
In ultimii ani, situatia continua sa se degradeze astfel incit, in prezent, Romania are mari probleme in a asimila foduri europene pentru dezvoltare si modernizare, si pentru a atrage investitori straini, altii decit cei care sunt pregatiti sa plateasca mita crimei organizate etatice, conform principiului ca altfel nu pot face afaceri in tari corupte, cum este si Romania (China, Rusia, Bulgaria, Pakistan, Italia, Grecia si altele).
Acest principiu a fost afirmat si de Bill Gates – Microsoft (astfel sustinuti de administratia Bush), referitor la obligativitatea oricarei companii de a da mita, daca doreste sa mai faca afaceri in tari ca cele mentionate. Mitul mitei aducatoare de bunavointa a fost practicat si de catre institutii guvernamentale, nu numai de catre companii private.
Siemens, in urma investigatiilor pentru acte de coruptie deschise de S.U.A. DoJ-FCPA in anul 2005, a reusit in urma modificarii modelului de afaceri bazat pe mita si a recunoasterii ilegalitatilor comise (in asociere cu Microsoft – EADS si altii) sa infirme faptul ca fara sa corupa la cel mai inalt nivel, nu poate sa isi dezvolte activitatile. Astazi Siemens este un studiu de caz la nivel mondial, referitor la lupta impotriva coruptiei si la efectele benefice pe care corectitudinea le poate avea asupra activitatilor unei corporatii.
Microsoft continua sa infirme (desi Siemens a probat deja) faptul ca a initiat, dezvoltat si protejat, conform politicilor sale strict secrete “Evanghelism”, o retea infractionala specializata in frauda, plagiat, piraterie, coruptie si crima organizata.
Doamna Laura Codruta Kovesi continua, la rindul sau, sa reprezinte interesele Microsoft si sa exonereze ilegal aceasta companie pentru infractiunile comise, si sa incrimineze pe toti cei care critica cu just temei aceasta organizatie criminala.
A fost promovata, prin dezinformare si propaganda, perceptia conform careia activitatile Microsoft sunt legitime si ca ele reprezinta politicile SUA, astfel incit a critica ilegalitatile comise de Microsoft, in asociere cu entitati criminale si corupte, sub protectia institutiilor competente, echivaleaza cu a fi antiamerican si cu a aduce deliberat prejudicii majore parteneriatului strategic cu S.U.A.
“Scandalul Microsoft” a fost si este exploatat politic, devenind astfel un test referitor la egalitatea in fata legii a persoanelor si companiilor nationale si cele ale SUA.
Laura Codruta Kovesi are incredibilul curaj de a prezenta o “realitate” indelung ticluita si falsificata, si de a incalca toate drepturile fundamentale ale omului, Constitutia si legea.
Avem incredere ca autoritatile SUA DoJ – FCPA vor reusi sa finalizeze investigatiile pentru acte de coruptie comise de Microsoft in Romania si in alte tari si ca, pina la urma, dupa un deceniu, adevarul urmeaza sa fie cunoscut si actul de justitie indeplinit.
Asa cum Microsoft nu reprezinta aspiratiile, principiile si convingerile poporului american, nici tagma de jefuitori care au pus stapinire pe Romania nu reprezinta aspiratiile, principiile si convingerile poporului roman.
In numele poporului Roman, va uram din inima Bine Ati Venit !
Recomandarea Senatului SUA pentru Hans Klemm, ambasadorul nominalizat în România: „Sper că vă veţi asigura că Kovesi rămâne sprijinită de Guvernul României”
Hans G. Klemm, ambasadorul nominalizat al SUA pentru postul de la Bucureşti, a fost audiat astăzi în Comisia de Politică Externă a Senatului american. Senatorii din comisie trebuie să valideze nominalizarea făcută de preşedintele Barack Obama şi să facă o recomandare pozitivă, negativă sau să se abţină, în vederea votului din plenul Senatului. România nu are ambasador american de doi ani şi jumătate, reprezentanţa diplomatică a SUA la Bucureşti fiind condusă de însărcinaţi cu afaceri – Duane Butcher, apoi Dean Thompson. Klemm a fost nominalizat de preşedintele Barack Obama în martie 2015 şi vine din poziţia de consilier al subsecretarului pentru Management din Departamentul de Stat. Deşi a ocupat mai multe posturi în străinătate, ca diplomat, Klemm a mai fost ambasador doar în Timorul de Est. În faţa senatorilor, Hans Klemm a vorbit despre România ca „un prieten şi partener strategic”, care se confruntă însă cu două mari probleme, care pot afecta investiţiile americane: corupţia şi infrastructura. Klemm a menţionat că România face eforturi în aceste două domenii, iar recomandarea senatorului republican Ron Johnson pentru Klemm a fost în legătură cu Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Sper că vă veţi asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”. Klemm a mai vorbit şi despre poziţionarea României faţă de Rusia, spunând că propaganda rusească are efecte reduse aici, din cauza relaţiei istorice anevoioase dintre cele două state, precum şi că România nu este afectată de presiunile energetice ale Rusiei, spre deosebire de vecinii săi.
Hans G. Klemm, nominalizat în funcţia de ambasador al SUA în România pe 24 martie, a fost audiat miercuri în Senatul american, de către Comisia de Politică Externă, alături de alţi patru diplomaţi – ambasadorii nominalizaţi ai SUA în Polonia, în Cipru, în Estonia şi în Norvegia. Audierea trebuia să aibă loc iniţial marţi, însă a fost amânată cu o zi. Deşi România şi SUA au un parteneriat strategic şi relaţii militare foarte strânse, administraţia de la Washington a lăsat să treacă doi ani şi jumătate fără să aibă un ambasador la Bucureşti, reprezentanţa diplomatică fiind condusă de însărcinaţi cu afaceri. Întârzierea a fost pusă pe seama divergenţelor politice din Congresul SUA, controlat de republicani, şi administraţia democrată a lui Obama.
„România este un prieten şi un partener strategic”, a spus Klemm.
„Ţara are mare potenţial, este una dintre cele mai rapide în dezvoltare din UE, are o datorie mică, este fiscal viabilă şi are o populaţie educată. (…) Sunt două impedimente – unul este corupţia, România are încă probleme serioase cu corupţia şi este poziţionată la coada clasamentului din UE. Iar cealălalt este infrastructura”, a spus Klemm.
Senatorul republican Ron Johnson i-a amintit lui Klemm că în vizita sa din România, din iunie 2014, a întâlnit o „femeie incredibil de curajoasă”, pe Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.
„Sper că vă veţi asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”, i-a spus Ron Johnson lui Klemm.
Hans G. Klemm le-a răspuns senatorilor şi despre poziţionarea României faţă de Rusia, din punct de vedere al propagandei ruseşti şi al presiunilor energetice.
„Relaţiile României cu Rusia au fost anevoioase din punct de vedere istoric, înclinaţia populaţiei din România de a fi influenţată de propaganda rusă începe la un nivel foarte jos. Percepţia la nivelul populaţiei, conform sondajelor de opinie, faţă de SUA, este la un
nivel înalt, iar faţă de Rusia la un nivel scăzut. Românii sunt totuşi foarte îngrijoraţi faţă de Rusia, de agresiunea Rusiei şi de impactul asupra securităţii din regiune. Au graniţă cu Ucraina şi imediat peste Marea Neagră se află chiar Rusia. România lucrează cu noi şi cu NATO pentru a se asigura că balanţa de securitate rămâne puternică şi va rezista agresiunii ruse”, a spus Hans Klemm.
„România este izolată de presiunile energetice ale Rusiei, este un exportator net de energie. Rezervele de petrol şi gaze sunt în scădere, însă acum nu se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic. Însă toţi vecinii săi sunt, depind în mare de gaz rusesc. Am încurajat România să investească în infrastructura de gaze, care este învechită, pentru a putea face parte dintr-o soluţie europeană de diversificare a soluţiilor energetice”, a mai spus Klemm.
Hans G. Klemm este un diplomat de carieră şi vine din funcţia de consilier al subsecretarului pentru Management al Departamentului de Stat, o funcţie pe care o deţine din ianuarie 2015.
Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al departamentului, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).
Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010, şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei în Biroul pentru Resurse Umane.
Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice.
Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat. Este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.
Ultimul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul la 14 decembrie 2012.