“Offshore-ul Formox Industries, fost asociat în FinRo SRL, a fost înfiinţat în Singapore în 1983, iar în prezent directori sunt doi cetăţeni singaporezi, Yeh Chin Nan şi Yeh Soo Twan Nee Ow. Atât singaporezii, cât şi firma lor, mai figurează în România în scandalul de corupţie din jurul corporaţiei americane Microsoft. Procurorii români au menţionat compania pentru că preluase în trecut două contracte ale IBM Romania şi Siveco Romania, furnizorii de licenţe Microsoft pentru Guvernul României, în 2002, respectiv, în 2003.”
Comentariile Redacţiei Corupţia.ro
Procurorii romani mentioneaza ca scandalul de coruptie din jurul corporatiei americane Microsoft nu are nimic de a face cu Microsoft care ajuta procurorii romani sa ii prinda pe infractori. Probabil ca au informatii secrete date de SRI si nu au voie sa ne spuna si noua cum se face ca din criminali notorii Microsoft au devenit exemple de civism si legalitate.
SRI impreuna cu MAI si RSC – Teamnet pirateaza software si fraudeaza fonduri UE astfel protejati in secret de DNA si Viorica Costiniu care nu iese din cuvintul (secret) SRI de teama represaliilor. Ovidiu Artopolescu ameninta cu moartea si Bill Gates se lasa decorat si adulat pentru tilhariile comise in asociere cu SRI, MAI, RSC-Teamnet.
Microsoft a definit politici strict secrete de jaf si tilharie numite „Evangelism”, pe care DNA nu are voie sa le citeasca, asa ca vi le prezentam noi in atasament.
Lectura placuta !
Descarca documentele:
Evangelism – Comes v. Microsoft-3096
Effective_Evangelism_ro, Generalized_Evangelism_Timeline_ro, Evangelism ro – extrase
Spioni români, în discuţii cu hackeri controversaţi pentru ultimele softuri “Big Brother”
RISE Project a consultat emailurile schimbate între HackingTeam şi persoane din România, descoperind astfel că trei reprezentanţi ai companiei au sosit la Bucureşti pe 16 ianuarie anul trecut, când au şi făcut o demonstraţie a softului lor
România se află pe lista statelor care au purtat negocieri cu reprezentanţii Hacking Team – o controversată firmă privată de IT care oferă softuri de spionaj informatic agenţiilor guvernamentale de pe şase continente, conform unei anchete Rise Project.
În 2013, organizaţia „Reporteri fără Frontiere” a inclus compania Hacking Team în raportul „Inamici ai Internetului” pentru că ar vinde softuri de spionaj unor state în care drepturile omului nu sunt respectate.
ÎN VIZITĂ LA SRI RISE Project a consultat emailurile schimbate între HackingTeam şi persoane din România, descoperind astfel că trei reprezentanţi ai companiei au sosit la Bucureşti pe 16 ianuarie anul trecut, când au şi făcut o demonstraţie a softului lor. A doua zi au părăsit ţara.
Vizita hackerilor în România a fost organizată cu sprijinul Institutului pentru Tehnologii Avansate – departament tehnic aflat în subordinea Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Pe 16 ianuarie, seara, după orele 20:00, unul dintre membrii echipei HackingTeam a trimis un email către cartierul general al firmei, în Italia – mesaj în care a raportat cum a decurs întrevederea cu românii: “Am întâlnit o delegaţie de la Institutul Român pentru Tehnologii Avansate. Delegaţia a fost compusă din 20 de persoane cu diverse abilităţi tehnice. Întâlnirea a fost organizată de managerul de proiect, Marius Moise. Demonstraţia a început la 10:00 şi a durat 3 ore şi jumătate. Ne-au fost puse toate întrebările, cu un excepţional interes din partea lor. Cred că evaluau produsul pentru serviciile de informaţie. Marius a punctat de câteva ori cu obiecţii referitoare la <<încrederea>> în firme private şi a facut şi aluzii la câteva dintre scurgerile de informaţii care au avut loc în trecut. Le-am vorbit despre soluţiile noastre mai noi ca să-i punem în temă în legătură cu experienţa noastră. Ne-au întrebat şi despre posibilitatea să colaborăm la dezvoltarea unor softuri împreună. Ca de obicei, în funcţie de buget şi disponibilitate, aşteptăm să ne ceară o demonstraţie live (POC-proof of concept)”
CONTRACTORUL ARMATEI ŞI POLIŢIEI Emailurile consultate de reporterii RISE nu arată dacă HackingTeam şi partea română au continuat colaborarea.
Însă, câteva luni mai târziu, a apărut un nou schimb de mesaje, de data aceasta între o companie privată din România şi hackerii italieni. Aceste emailuri sunt schimbate între Ion Toader de la firma bucureşteană FinRo SRL şi departamentul de vânzări al HackingTeam. Toader îi invita pe italieni să facă o demonstraţie între 7 şi 9 mai 2014 pentru clienţii săi. Adică, pentru servicul de informaţii al Armatei (DGIA) şi departamentul de operaţiuni speciale al Inspectoratului General de Poliţie (IGPR).
Ion Toader le mai spunea programatorilor italieni că cele două instituţii româneşti vor fi reprezentate la respectiva întâlnire de mai mulţi angajaţi, printre care Paul Trifan de la Armată şi Daniel Tatu de la Poliţie. Toader susţinea atunci că nu are un interes direct în organizarea acestei întâlniri, ci că vrea doar să cultive relaţii bune cu clienţii săi.
Ion Toader şi HackingTeam n-au comunicat doar anul trecut, ci şi în perioada anterioară. De exemplu, în 2012, într-unul dintre emailurile primite de Ion Toader, un reprezentant HackingTeam îi descrie punctual unul dintre produsele lor de spionaj: “RCS este făcut să atace, să infecteze şi să monitorizeze fără să fie detectat de PC-uri şi smartphone-uri. Odată ce o ţintă este infectată, RCS oferă acces la o varietate de informaţii incluzând accesul la convorbirile Skype, tastatură, email, mesaje, geolocaţie, screenshots, activarea microfonului, informaţii stocate, activarea camerei foto etc. Platformele PC pe care le poate utiliza: Windows şi Mac OS. Platformele mobile: Windows Mobile, iPhone, Symbian, Blackberry şi Android.”
Contactat de RISE Project, Ion Toader, patronul firmei FinRo SRL, a precizat că discuţiile au vizat aspecte generale care nu s-au concretizat ulterior şi că mesajele dintre el şi programatorii italieni reprezintă, de fapt, nişte “schimburi de politeţuri”. Ultimul dintre mesajele schimbate de Toader cu cei de la HackingTeam, în primăvara acestui an, face referire la o licitaţie din România unde au fost invitaţi atât FinRo cât şi HackingTeam.
CE ESTE FINRO Compania FinRo SRL a avut în acţionariat până în 2002 şi o companie din Singapore, Formox Industries Pte Ltd, care i-a cedat atunci lui Ion Toader, celuilalt acţionar, toată firma. În 2008, FinRo a câştigat bani publici în România din contractele cu serviciile secrete, atât cu Institutul Român pentru Tehnologii Avansate, subordonat SRI, cât şi cu Serviciul de Informaţii Externe.
Offshore-ul Formox Industries, fost asociat în FinRo SRL, a fost înfiinţat în Singapore în 1983, iar în prezent directori sunt doi cetăţeni singaporezi, Yeh Chin Nan şi Yeh Soo Twan Nee Ow. Atât singaporezii, cât şi firma lor, mai figurează în România în scandalul de corupţie din jurul corporaţiei americane Microsoft. Procurorii români au menţionat compania pentru că preluase în trecut două contracte ale IBM Romania şi Siveco Romania, furnizorii de licenţe Microsoft pentru Guvernul României, în 2002, respectiv, în 2003.
HACKER CONTRA HACKER Cu sediul în Milano, Italia, dar şi cu subsidiare în Singapore şi Statele Unite, compania Hacking Team are peste 40 de angajaţi.
Afacerea a fost pusă pe picioare în 2001 de doi informaticieni din Italia, Alberto Ornaghi şi Marco Valleri. Cei doi au creat un set de instrumente care pot ataca sisteme comunicaţionale de mai multe tipuri.
Ettercap, numele iniţial al softului produs de HackingTeam, putea penetra orice computer vizat. Primul beneficiar, la acea vreme, a fost poliţia din Milano care voia să monitorizeze anumite conturi de Skype, aşa că hackerii s-au promovat sub motto-ul: primii comercianţi de soft-spion pentru poliţie.
Ulterior, echipa HackingTeam a crescut, iar hackerii au mai dezvoltat şi proiectul DaVinci – un alt soft mai performant care spionează telefoanele mobile. Concret, DaVinci poate scoate din dispozitivele smartphone liste de apeluri, mailuri, sms-uri, copia tastelor apăsate, istoricul navigării pe internet, dar şi geolocalizarea dispozitivelor sau colectarea zgomotelor de fond sau a
conversaţiilor prin microfonul telefonului.
Acum două zile, propria bază de date a HackingTeam a fost ea însăşi spartă şi, parţial, postată pe internet: 400 Gb de informaţii secrete.
Astfel, pentru prima oară a reieşit lista de clienţi guvernamentali pe care HackingTeam i-a avut de-a lungul timpului. Pe lângă instituţiile de law-enforcement din ţări ca Australia, Coreea de Sud şi Statele Unite, pe lista partenerilor HackingTeam se regăsesc şi state blamate internaţional pentru nerespectarea drepturilor omului ca Rusia, Turcia, Sudan, Nigeria, Mexic sau Azerbaijan. Totodată, lista include şi un grup de state din Uniunea Europeană: Cipru, Cehia, Ungaria, Luxemburg, Polonia şi Spania.