Comunicat REUTERS 9 Martie 2012:
„Siemens a cerut ca preambulul acordului să includă o cerere scrisă, în care Siemens îşi cere scuze publice pentru actele de corupţie poporului grec, parlamentului și guvernului”, a declarat ministerul finanțelor din Grecia.

Stimată Doamnă Procuror Şef DNA,

Vă solicitam prin această scrisoare, în numele Statului ROMÂN şi a cetăţenilor săi :

SĂ ÎNCETAŢI CU EFECT IMEDIAT „TRANZACŢIONAREA” ŞI PROTEJAREA CORPORAŢIEI MICROSOFT ÎN DETRIMENTUL STATULUI ROMÂN ŞI A CETĂŢENILOR SĂI

În urma actelor de corupţie comise de Siemens în Grecia, Siemens a cerut formal scuze poporului grec, a fost de acord să renunţe la plăţi restante şi să plătească Greciei sume importante de bani, atît în investiţii, cît şi în numerar.

Ministrul de Finanţe grec, care a fost corupt de Siemens, a fugit în Germania, unde se ascunde şi în prezent de teama autorităţilor din Grecia.

Guvernul Greciei a apreciat formal faptul că noua conducere a Siemens a acţionat în conformitate cu legea şi spiritul unei colaborări bazate pe respect reciproc.

Autorităţile americane au identificat fraudele şi actele de corupţie comise de Siemens şi au obligat Siemens la plata unor prejudicii de aproximativ 1,5 miliarde EURO.

Siemens a solicitat autorităţilor din Germania să acţioneze în urma propriilor investigaţii interne. Mai mulţi directori generali în frunte cu Preşedintele Bordului de Administrare al corporaţiei Siemens au fost arestaţi.

În România, Microsoft împreuna cu Siemens au corupt mai mulţi miniştri şi înalţi funcţionari de stat, începînd din anul 1996, pînă cînd au fost denuntaţi de Siemens.

În conformitate cu legea şi spiritul unei bune colaborări între România şi Siemens, Microsoft a fost denunţat de Siemens în anul 2011, în atenţia DNA, pentru comiterea mai multor ilegalităţi, deosebit de grave (fraudă, corupţie, albire de bani, etc.).

Bill Gates este în continuare Preşedintele Bordului de Administrare al Microsoft, îşi păstrează decoraţia primită de la Preşedintele Traian Băsescu şi Primul Ministru Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce DNA ne informează că Microsoft ajută DNA să investigheze fraudele pentru care Microsoft a fost denunţat de Siemens.

Astăzi România datorează zeci de milioane de euro în licenţe neplătite Microsoft, angajaţii Siemens şi Microsoft sunt liberi şi în posesia banilor furaţi din fondul de mită, provenit din fonduri publice, respectiv taxele plătite de noi toţi.

Microsoft şi Siemens nu şi-au cerut scuze, nu au plătit pentru faptele lor, nu recunosc prejudiciile aduse statului şi poporului Român şi continuă să fie protejaţi de DNA, în cunoştinţă penală de cauză, referitor la ilegalităţile comise de către aceştia începînd din 5 Septembrie 2005 (Dosar 216/P/2005).

Am luat la cunoştinţă din presă că DNA „TRANZACŢIONEAZA” tergiversarea intenţionată a investigaţiilor astfel încît să poată fi invocată prescrierea faptelor.

DNA a început „investigarea” şi TRANZACŢIONAREA fraudelor comise de Microsoft în asociere cu alte companii din România în data de 5 Septembrie 2005, la cererea expresă a Ministrului de Finanţe Sebastian Vlădescu şi a Primului Ministru Călin Popescu Tăriceanu. În urma investigaţiilor DNA, Primul Ministru a considerat necesar să îl invite pe Preşedintele Microsoft pentru a fi decorat.

Dosarele investigate, începînd din 2005 pînă in prezentul mereu continuu de DNA referitor la fraudele Microsoft sunt un exemplu de TRANZACŢIONARE.

Vă solicităm în numele Statului Român şi a noastră, cetăţenii plătitori de taxe ai acestei ţări, să urmaţi exemplul Greciei şi să vă asiguraţi că Microsoft şi asociaţii acestora vor fi obligaţi să îşi recunoască faptele, să îşi ceară public scuze poporului Român şi să îşi asume prejudiciile create prin actele lor ilegale şi criminale.

Cu stimă,

Dragoş Rişcanu


Comunicat REUTERS :

Grecia a fost de acord să incheie disputa în legătură cu presupusele mite plătite de conglomeratul industrial german Siemens, printr-un acord în valoare de 270 de milioane de euro (358,37 milioane de dolari), a declarat că ministerul de finanțe al țării.

Conform unui alt proiect de acord, aprobat de cabinetul grec joi seara, Siemens va plăti Greciei suma de 90 de milioane de euro în numerar, si va investi încă 100 de milioane de euro în filiala sa din Grecia Siemens Hellas și va renunta la 80 de milioane de euro din creanțe împotriva statului elen, spus ministrul in declarația sa.

Siemens va investi, de asemenea, încă 60 de milioane de euro, în Grecia, pentru a stabili o fabrică care utilizează mai mult de 700 de persoane, potrivit declarației. Tranzactia este supusa aprobarii parlamentare.

Siemens a refuzat sa comenteze.

Acordul, dacă va fi aprobată de parlament, va pune capăt unei dispute care a tensionat relațiile greco-germane de ani de zile, într-un moment în care Grecia depinde de sprijinul financiar german, pentru a evita un faliment haotic și a da startul economiei sale aflate în dificultate.

Procurorii greci au urmărit managerii filialei din Grecia a Siemens pentru presupuse plăți de finanțare la partide și luare de mită ilegale pentru a obține contracte guvernamentale, unele dintre ele legate de Jocurile Olimpice de la Atena din 2004.

„Siemens a cerut ca preambulul acordului sa includa o cerere scrisa, in care Siemens isi cere scuze publice pentru poporul grec, parlamentului și guvernului”, a declarat ministerul finanțelor.

In conformitate cu termenii acordului, Grecia este în scădere orice pretenție față de Siemens și recunoaște că noul său grup de gestionare a cooperat pentru a investiga acuzațiile de corupție. În acord, cu toate acestea, nu acoperă eventualele cheltuieli de drept penal, a adăugat acesta.

Siemens a fost confruntă cu acuzații de luare de mită în mai multe țări, iar în decembrie procurorii din SUA au acuzat opt foști directori ca au plătit 100 milioane $ în mită pentru mai mult de un deceniu pentru oficialii din Argentina pentru a ii ajuta la câștigarea unui contract de 1 miliard $ pentru a produce cărți de identitate naționale.

Un fost ministru grec a recunoscut că a acceptat bani pentru partidul său de la Siemens la sfârșitul anilor 1990. Trei manageri ai filialei greacă Siemens, inclusiv directorul executiv-șef al Siemens Michalis Christoforakos, a fost acuzat, dar a fugit în străinătate și a evitat retinerea de către autoritățile elene.

În anul 2009, Curtea Constituțională a Germaniei a respins o cerere de extrădare in grecia pentru Christoforakos.


Greece has agreed to settle a row over alleged bribes paid by German industrial conglomerate Siemens in a deal worth 270 million euros ($358.37 million), the country’s finance ministry said.

According to a draft agreement approved by the Greek cabinet late on Thursday, Siemens will pay Greece 90 million euros in cash, invest another 100 million euros in its Greek subsidiary Siemens Hellas and write off 80 million euros of claims against the Greek state, a ministry statement said.

Siemens may also invest a further 60 million euros in Greece to set up a factory employing more than 700 people, according to the statement. The deal is subject to parliamentary approval.

Siemens declined to comment.

The deal, if approved by parliament, will put an end to a row that has soured Greek-German relations for years, at a time when Greece depends on German financial support to avoid a chaotic bankruptcy and kickstart its ailing economy.

Greek prosecutors have pursued managers of the Greek subsidiary of Siemens for alleged illegal party financing and bribery payments to secure government contracts, some of them related to the Athens 2004 Olympic Games.

„Siemens has asked that the preamble of the accord include a written, public apology to the Greek people, parliament and government,” the finance ministry said.

Under the terms of the deal, Greece is dropping all claims against Siemens and recognises that its new management has cooperated to investigate the corruption charges. The agreement, however, does not cover possible criminal law charges, it added.

Siemens has been facing allegations of bribery in several countries and in December U.S. prosecutors charged eight former executives with paying $100 million in bribes for more than a decade to Argentina officials to help win a $1 billion contract to produce national identity cards.

One former Greek minister has admitted he accepted money for his party from Siemens in the late 1990s. Three managers of Siemens’s Greek subsidiary, including its then-chief executive Michalis Christoforakos, were charged but slipped abroad and avoided the Greek authorities’ grasp.

In 2009, Germany’s Constitutional Court rejected a Greek extradition request for Christoforakos.

http://www.reuters.com/article/greece-siemens-idUSL5E8E90S320120309