„Până să fie numiţi, stăteau pe la uşi. Au făcut un mare rău justiţiei.”, a spus Băsescu la RTV.
„E o decizie excepţională prin care România devine cât de cât stat de drept”. Ion Cristoiu 15 Iunie 2016
„Primii beneficiari ai deciziei sunt procurorii DNA cu achitari, care puteau fi inculpati pentru abuzuri daca CCR nu le salva pielea” Luju 15 Iunie 2016
Comentariile Redacţiei Corupţia.ro
Doamnă Procuror Şef DNA,
Colegii Dumneavoastră şi Dumneavoastră personal, aţi dat mai multe „achitări” în dosare privind crimele comise de Microsoft şi asociaţii criminali ai acestora din SRI, MAI şi alte instituţii, atît în sistemul de Sănătate cît şi în alte domenii.
Se pare că CCR v-a salvat pielea la toţi (Monica Pop, Claudiu Dumitrescu, Irinel Păun, Cătălin Vartic, dar rămîn dosarele care sunt în curs de „investigare” defectuoasă prin încălcarea legii.
Luăm pentru început Dosarul 187/P/2013 Microsoft – EADS, referitor la care DNA raportează prin intermediul Ministerului Justiţiei, că a fost finalizat în data de 23 Martie 2015, cu trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş s.a., dar că în cadrul aceleiaşi secţii conduse de Claudiu Dumitrescu, mai sunt trei dosare disjunse, la care procurorul torţionar Cătălin Vartic şi colegii Dumneavoastră, încă lucrează începînd din 5 Septembrie 2005, cînd Claudiu Dumitrescu a fost sesizat din „oficiu” de Ilie Botoş, Sebastian Vlădescu şi Mafia din SRI şi MAI, să încalce legea şi să îi protejeze pe Microsoft, Medist, RSC, şi mulţi alţi infractori deosebit de periculoşi.
Vom reveni după ce vom analiza atent implicaţiile pe care clarificarea CCR o are asupra abuzurilor şi ilegalităţilor comise de Dumneavoastră şi colegii Dumneavoastră începînd din 5 Septembrie 2005 pînă în prezent, referitor la crimele comise de Microsoft şi asociaţii acestora.
Vă dorim succes în respectarea legii în conformitate cu decizia CCR.
Dragoş Rişcanu
„Decizia de astăzi a CCR a dovedit că doamna procuror şef Kovesi a minţit o naţiune întreagă pentru că nimeni nu a cerut dezincriminarea, din păcate, şi a făcut-o procurorul şef DNA. Nimeni nu a pus în mod serios problema dezincriminării abuzului în serviciu şi eu cred că trebuie să rămână în legislaţia noastră. Dar trebuie să rămână definit în aşa fel încât să nu permită abuzul procurorilor”, a declarat, pentru mediafax, fostul preşedinte Traian Băsescu. Traian Băsescu a afirmat că prin decizia de miercuri a CCR procurorii trebuie să spună exact celor acuzaţi care sunt prevederile legale pe care le-au încălcat.
„Kovesi şi-a dorit foarte mult cazul Bica. Ce se întâmplă de un an şi ceva e decizia unor bugetari, Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea. I-au numit oamenii politici şi după ce s-au văzut liberi ca pasărea cerului au crezut că pot face un spectacol în justiţie. Până să fie numiţi, stăteau pe la uşi. Au făcut un mare rău justiţiei.”, a spus Băsescu la RTV.
Un judecător al CSM uimeşte după decizia celor de la CCR. Curtea Constituţională a decis ca sintagma ”în mod defectuos” din cadrul abuzului în serviciu să fie înlocuită cu cea „prin încălcarea legii”. Cristian Dănileţ de la CSM avertizează însă oamenii cu probleme penale. „Sincer, abuzul în serviciu e şi mai clar (a se citi „mai dur”) ca până acum. In concluzie: dosarele actuale merg mai departe.”, a scris Dănileţ pe facebook şi a postat şi minuta celor de la Curtea Constituţională.
„O să-i întreb şi eu pe judecători de ce sunt acuzată de procurori. Cum să spui că aplauzele sunt un folos necuvenit? Eu am fost fluierată. Aşa şi doamna Kovesi poate fi acuzată de abuz în serviciu pentru spectacolul cătuşelor.”, a tunat Udrea la RTV.
”Eu sunt de acord cu preşedintele sau preşedintele e de acord cu mine. Cred că e o decizie excepţională, contrar propagandei mizere duse anterior. Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci o clarificare ce dădea predictibilitate definiţiei. Ce era ăla ”defectuos”? Poţi să interpretezi la desfârşit cuvântul. E o metaforă.
De această formulare ar trebui să ne fie ruşine. Cum să pui într-un Cod Penal sau într-un text de lege cuvântul ”defectuos” sau ”bun” sau ”rău”. Astea sunt interpretabile. E o decizie excepţională prin care România devine cât de cât stat de drept. Dacă Iohannis a apreciat, atunci iată că pentru prima dată avem aceeaşi părere”, a susţinut jurnalistul.
”Kovesi a pornit o campanie care mi s-a părut ciudată, ca să nu-i spun altfel. Ea a spus că se cere dezincriminarea, dar nimeni nu a cerut aşa ceva. Era o formă de presiune asupra Curţii să nu se modifice nimic. Formula îngăduia multe abuzuri. Acum nu mă interesează reacţia ei că trebuie să se supună legii. E gata piesa!”
Ion Cristoiu a mai precizat că abuzul în serviciu nu putea fi dezincriminat pentru că este, totuşi, o infracţiune.
”Bica a spus o chestie care mi s-a părut ciudată, anume că procurorii dinainte înţelegeau prin ”defectuos” încălcarea legii, deci trimiteau la o anumită lege. Dacă sunt dosare care au raportare la lege, ele rămân, dacă nu, atunci să facă domnii procurori să se raporteze la lege. Dacă nu e încălcată o lege, dosarul s-a terminat”, a mai susţinut Cristoiu.
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional. Astfel, articolul de lege trebuie redefinit.
Pentru ca 40 de ani de practica judiciara si ceea ce eu am invatat in facultate, prin ‘defectuos’ se intelegea, in acceptiunea de investigare a acestei infractiuni, ca cineva a incalcat legea, a creat un prejudiciu si a creat un beneficiu din crearea prejudiciului. Asa a fost practica din 1968 pana in 2013, cand a fost numita doamna Kovesi la conducerea DNA. Mintea mea nu a putut sa gandeasca ca cineva ar putea gandi altfel decat am fost invatata dupa Dongoroz. Imi pare rau. Deci, daca eu as fi stiut ca cineva poate sa interpreteze altfel decat era practica… Adica infractiunea era predictibila prin practica. Eu nu mi-am putut inchipui ca se pot nega 40 de ani de claritate pe o infractiune. Eu n-am crezut! Va rog sa ma credeti! Pana la urma, eu cred ca se culege ceea ce s-a semanat. Stiti ce se intampla? in Statele Unite ale Americii, o decizie de acum 200 de ani este litera de lege! Oamenii stiu ca, daca s-a interpretat asa, asa ramane”.
KOVESI ZDROBITA – Judecatorii CCR nu s-au lasat intimidati de presiunile DNA si au declarat in unanimitate abuzul in serviciu neconstitutional, in sensul ca nu poate fi comis decat daca functionarul indeplineste un act cu incalcarea legii. Jumatate din dosarele DNA vor fi inchise sau refacute, iar procurorii vor trebui sa probeze ca functionarul a incalcat legea. Primii beneficiari ai deciziei sunt procurorii DNA cu achitari, care puteau fi inculpati pentru abuzuri daca CCR nu le salva pielea
S-a dovedit ca DNA a mintit populatia cand arunca petarde in piata, acuzand ca infractiunea de abuz in serviciu va fi dezincriminata ca efect al deciziei CCR si ca prezumtivii infractori ar putea scapa fara sa raspunda in fata legii. Judecatorii CCR nu s-au lasat intimidati de
presiunile infernale ale DNA si au declarat neconstitutional textul din Codul penal care defineste infractiunea de abuz in serviciu, in sensul ca o asemenea infractiune nu poate fi comisa decat daca un functionar savarseste sau nu un act cu incalcarea cu intentie a legii.
Hotararea a fost luata, marti 15 iunie 2016, in unanimitate. Presedintele CCR Valer Dorneanu a explicat, imediat dupa finalul sedintei, in ce consta exact hotararea Curtii. Astfel, potrivit acestuia, sintagma „indeplineste in mod defectuos” din art. 297 din Codul penal va fi inlocuita „indeplineste prin incalcarea legii”.
Lucrurile devin si mai interesante daca ne gandim ca lipsa Laurei Kovesi de la intalnirea cu ambasadorul SUA vine in contextul in care, cu doar cateva zile in urma, congresmena Loretta Sanchez, unul dintre cei mai influenti politicieni americani, intr-o scrisoare adresata presedintelui Coalitiei Romanilor din SUA, preotul Chris Terhes, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la incalcarile drepturilor omului sub pretextul luptei anticoruptie:
„Impartasesc ingrijorarea dumneavoastra cu privirea la incalcarile documentate ale drepturilor omului, sub pretextul luptei impotriva coruptiei, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale si amenintarile la independenta justitiei din Romania”.
http://www.luju.ro/magistrati/dna/isi-iau-americanii-mana-de-pe-kovesi-mama-catuselor-a-lipsit-de-la-intalnirea-pe-care-sefii-marilor-parchete-in-frunte-cu-procurorul-general-augustin-lazar-au-avut-o-cu-ambasadorul-sua-la-bucuresti-hans-klemm-absenta-sefei-dna-are-loc-la-cateva-zile-dupa-