„Ştiţi că Microsoft a dat vreo 400 de milioane şpagă în România din 2004 până în 2014, 10 ani, la diverşi demnitari, la diverşi lobby-şti, traficanţi de influenţă, din care, deocamdată, ştiu că 60 de milioane au fost la ultima prelungire a contractului”. Traian Băsescu România TV 15 Mai 2015
Senator: Valer Marian
Circumscripţia electorală: nr. 32 Satu Mare
Colegiul electoral: nr. 1
Grup parlamentar: independent
În temeiul art. 112 alin.1 din Constituţia României şi art. 159 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta
ÎNTREBARE:
În data de 15.05.2016 fostul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, a făcut următoarea declaraţie în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune România TV:
„Ştiţi că Microsoft a dat vreo 400 de milioane şpagă în România din 2004 până în 2014, 10 ani, la diverşi demnitari, la diverşi lobby-şti, traficanţi de influenţă, din care, deocamdată, ştiu că 60 de milioane au fost la ultima prelungire a contractului”.
Având în vedere gravitatea afirmaţiilor şi că acestea sunt plauzibile, în condiţiile în care domnul Traian Băsescu a fost preşedintele României în perioada respectivă şi că în această calitate a fost un om foarte bine informat de către instituţiile abilitate, îndeosebi de către Serviciul Român de Informaţii, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:
- S-a sesizat şi a instrumentat Direcţia Naţională Anticorupţie, în perioada 2004 – 2014, vreun dosar în care au fost cercetaţi reprezentanţii companiei americane Microsoft pentru practici de mituire în România?
- A sesizat Serviciul Român de Informaţii Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la practicile de mituire ale reprezentanţilor companiei americane Microsoft în România, în perioada 2004 – 2014?
- S-a sesizat din oficiu Direcţia Naţională Anticorupţie după declaraţia susmenţionată a fostului preşedinte Traian Băsescu?
Solicit răspuns scris şi verbal.
Senator
Valer Marian
Stimate Domnule Senator Valer Marian,
DNA a fost sesizată pe 5 Septembrie 2005 de Ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu, în copie Prim Ministrul Călin Popescu Tăriceanu, referitor la mai multe infracţiuni deosebit de grave, investigate, probate şi făcute publice de către mai mulţi jurnalişti de investigaţii, de Omnis Group şi de noi personal.
În fapt, Sebastian Vlădescu solicita Procurorului General Ilie Botoş să constate, în pofida probelor legale depuse la dosarul mai multor cauze civile şi penale, că Microsoft şi companiile sale Medist şi RSC, în care Medist era asociată cu Călin Popescu Tăriceanu în Leader High Tech, nu sunt vinovate de ilegalităţile dovedit a fi fost comise (fraudă fonduri UE, piraterie, corupţie şi altele), şi că Omnis şi noi suntem vinovaţi de fals şi uz de fals în declaraţii, cu scopul de a aduce prejudicii Siguranţei Naţionale şi celor pomeniţi, şi pentru a obţine venituri necuvenite din denigrare şi şantaj.
Ilie Botoş a înaintat solicitarea spre eficientă rezolvare Procurorilor Irinel Păun (Cazul SOV – FNI – Luminiţa Şega) şi Claudiu Dumitrescu (Ploieşti – Mafia Mircea Cozma – Sebastian Ghiţă) actual Procuror Şef DNA Secţia 2.
În cei 11 ani care au trecut, mai mulţi procurori DNA şi PICCJ, inclusiv Laura Codruţa Kovesi, au avut ocazia să “investigheze” Microsoft, astfel încît acesta să fie protejat pentru a putea frauda sumele menţionate şi multe altele, în totală impunitate.
Întrebarea pe care o puneţi este deosebit de pertinentă, actuală şi utilă, dar din păcate este redundantă şi irelevantă în contextul în care DNA este controlat politic şi poliţist de corupţii din Guvern, SRI, MAI şi alţii, care au beneficiat de fraudele Microsoft şi de protecţia DNA.
Doamna Ministru ştie doar că Laura Codruţa Kovesi este foarte iubită în sondaje, de The Economist, de Ambasadorul Franţei şi de oficialii SUA, drept care o tot propune pe aceasta în calitate de “rock star”, să fie în permanenţă cea care, cu maximă “competenţă”, împreună cu Claudiu Dumitrescu, Doru Ţuluş, Cătălin Vartic şi alţii, se ocupă atît istoric, cît şi foarte prezent, de protejarea Microsoft şi a asociaţilor acestuia, astfel “acoperiţi” de SRI, MAI, OLAF şi DNA.
Cu stimă,
Dragoş Rişcanu