EXCLUSIV. Comisia Europeană confirmă declaraţiile lui Vanghelie
Comisia Europeană confirmă o corespondență cu autoritățile române pe tema neregulilor cheltuirii fondurilor UE, în cadrul căreia a decis suspendarea unor plăți. La sfârșitul anului trecut, Marian Vanghelie a vorbit despre o hârtie de la Bruxelles care ar incrimina firme controlate de Sebastian Ghiță și Liviu Dragnea.
Un audit al Comisiei Europene a găsit nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice și, drept urmare, cu două zile înaintea Crăciunului a decis suspendarea plăților din una din axele prioritare ale programului. În acest sens, a existat o corespondență între Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene la sfârșitul anului trecut. Adică exact în perioada în care, recent expulzat din PSD, Marian Vanghelie făcea acuzații grave la modul în care firmele controlate de apropiații lui Victor Ponta, Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță, au accesat și cheltuit fonduri europene.
“Din câte știu, s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Știți ce e pe hârtia aia? Două firme: Teldrum și Asesoft. (…) Să-l întrebați pe domnul Teodorovici (n.r. – ministrul Fondurilor Europene) dacă a primit o adresă de la Bruxelles să se înceapă urmărirea penală pe fondurile europene”, acuza Marian Vanghelie la începutul lunii decembrie, la scurt timp după excluderea sa din PSD.
Autoritățile române au tăcut atunci sau au negat spusele lui Vanghelie. Ministerul Fondurilor Europene nu a publicat vreun comunicat referitor la o suspendare a plăților, Liviu Dragnea a catalogat acuzația lui Vanghelie drept “năstrușnică”, iar Victor Ponta a replicat jurnaliștilor: “Nu cunosc așa ceva, nu știu ce sursă aveți”.
Presa a scris însă pagini întregi despre banii publici și europeni care au curs spre firmele controlate de cei doi apropiați ai premierului Victor Ponta – Liviu Dragnea, fost vicepremier, și Sebastian Ghiță, deputat PSD.
Printr-un răspuns transmis în exclusivitate pentru România liberă, ofițerul de presă al Directoratului Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Sophie Dupin de Saint-Cyr, confirmă o corespondență între Comisie și Guvernul Român la sfârșitul anului trecut, pe tema unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operațional Competitivitate. Astfel, un audit al Comisiei a relevat nereguli în cheltuirea fondurilor, iar acestea au fost aduse la cunoștința autorităților române. „Rezultatele muncii de audit sunt comunicate autorităților naționale prin intermediul rapoartelor de audit”, spune Dupin de Saint-Cyr în răspunsul transmis României libere prin e-mail.
„Comisia a întrerupt plățile“
Schimbul de scrisori între UE și autoritățile române s-a încheiat printr-o decizie a Comisiei de a întrerupe plățile din axa 3 – Tehnologia informației și comunicării – din Programul Operațional Competitivitate.
„Dacă se identifică deficiențe semnificative în management și în sistemul de control, o scrisoare privind întreruperea plăților poate fi trimisă autorităților însărcinate pentru a aduce anumite îmbunătățiri sistemului. În urma unui audit al Comisiei, aceasta a trimis o scrisoare la data de 23 decembrie 2014, prin care a întrerupt plățile pentru axa 3 în Programul Operațional Competitivitate. Într-adevăr, Comisia a observat nereguli în sistemul de achiziții publice legate de implementarea proiectelor din cadrul acestei axe”, transmit oficialii Comisiei în răspunsul către România liberă. Astfel, deși Comisia nu incriminează direct firmele controlate de Dragnea și Ghiță, confirmă o parte din acuzațiile lui Vanghelie cu privire la un schimb de scrisori pe tema neregulilor în implementarea proiectelor finanțate de UE.
Nu este prima dată când firmele controlate de Sebastian Ghiță sunt vizate de acuzații privind fondurile UE. Deputatul PSD este cercetat într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că ar fi șantajat-o pe fosta șefă a AMPOSDRU, Carmen Roșu, pentru ca firmele lui să câștige anumite contracte finanțate din fonduri europene.
RĂSPUNS. Ministerul Fondurilor Europene: „Vom lua toate măsurile“
Ceea ce Comisia Europeană descrie ca “nereguli” în implementarea unor proiecte din fonduri europene, Ministerul Fondurilor Europene traduce ca “procedură normală a Comisiei”: “Comisia Europeană nu a suspendat plățile pentru Axa Prioritară 3 din cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE). Plățile au fost întrerupte, temporar, aceasta fiind procedura standard a Comisiei Europene, aplicată în cazul efectuării unor verificări suplimentare. Axa Prioritară 3 POS CCE este administrată de Organismul Intermediar din subordinea Ministerului Societății Informaționale. Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management POS CCE, va lua toate măsurile pentru asigurarea tuturor verificărilor necesare. Verificările au fost solicitate în urma identificării de către CE, în cadrul unei misiuni de audit, a unor suspiciuni de încălcări ale prevederilor directivei privind achizițiile publice de către beneficiari în cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE – «Tehnologia Informaţiilor și Comunicaţiilor pentru sectorul privat și public»“.
Comentariile Redactiei Corupţia.ro
DNA nu are voie sa se atinga de Ghita, cum nu are voie sa se atinga nici de Vladescu, RSC, Medist si Microsoft, Ovidiu Artopolescu, Corina Artopolescu, etc.
Acestia sunt “autorizati” sa jefuiasca in liniste si siguranta fonduri publice nationale si UE, sa opereze organizatii criminale in vederea coruperii unor inalti demnitari nationali si UE, si sa practice metode teroriste in vederea anihilarii oricarei forme de opozitie legitma sau/si informare refritor la tilhariile comise.
DNA vegheaza cu abnegatie “in integrum” la propasirea acestor teroristi !
Sebastian Ghita si Ovidiu Artopolescu pot ameninta cu moartea pe cei care ii prezinta drept ceea ce sunt, niste banditi, tilhari si teroristi, fiind siguri ca cei care isi „permit” sa invoce adevarul si legea, vor fi incriminati pentru motive ticluite si/sau fabricate de catre DNA in asociere cu SRI, MAI, DIICOT si alte institutii de forta care se prefac ca lupta impotriva fraudelor, coruptiei si terorismului, dar in fapt practica „politie politica” in interes privat, de grup si al marilor corporatii pradatoare.
Cazul “Micul Guccifer – George Cristian Maior – RSC – Asesoft – Teamnet – Nelu Neacsu”, la care vom reveni, si cazul “Omnis – Microsoft – RSC – Medist – Ovidiu Artopolescu – Dragos Riscanu” la care vom reveni sunt edificatoare pentru ceea ce Sebastian Ghita si Ovidiu Artopolescu sunt capabili sa faca in deplina impunitate astfel garantata de cei mentionati si altii inca nementionati.
Raspunsul pe care UE il va primi peste citiva ani de la DNA va fi “fapta nu s-a comis”, sau “fapta s-a prescris”, sau NUP, SUP, “chit, chit, chit” (citat Vanghelie).