Fost ministru al petrolului si gazelor pe timpul comunistilor, tatal Doctorului Moarte a ocupat fotoliul de ministru al Industriei Usoare in perioada 29.12.1989 – 28.06.1990. Intre 18.06.1990 si 30 martie 1992, Victor Murea (foto) devine deputat FSN de Dolj, dupa care isi da demisia, preferand calitatea de primar al municipiului Targu Jiu. In paralel s-a ocupat si de afacerile cu petrol din judet, fiind un foarte apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.
La un moment dat, dupa moartea primei sotii, se casatoreste cu secretara lui, Florica Murea. Mama acesteia, Cornelia Tobescu, mostenise de la parintii ei o proprietate din centrul orasului, care fusese luata abuziv de stat. Pentru a intra in posesia imobilului, Victor Murea apeleaza la prietenul sau, judecatorul Ion Duguleanu, pe care il servise la randul lui cu un teren in oras.
In noiembrie 1994, prin sentinta nr. 153, Tribunalul Gorj hotaraste restituirea „imobilului casa de locuit, cu parter si etaj, anexe si terenul de 2563 mp situat in Targu Jiu, str. Republicii nr. 18”, in lipsa unui titlu de proprietate. In primul rand, aceasta instanta de judecata n-avea competenta solutionarii respectivului dosar. Iar in al doilea, suprafata de teren revendicata a fost mult mai mare decat realitatea fizica de la fata locului, dupa cum vom demonstra.
O sentinta casata mai este folosita si azi
Terenul revendicat de mama Floricai Murea era administrat de RAFLIPS Targu Jiu. Pe o parte din acesta fusesera construite blocuri, iar alti 208 mp se aflau in posesia altui mostenitor, cu acte-n regula. In septembrie 2002, cand afla despre hotararea judecatorului Duguleanu, Directia Generala a Finantelor Publice ataca cu apel hotararea nr. 153 a Tribunalului Gorj. In timpul procesului, Cornelia Tobescu decedeaza, Florica Murea fiind singura mostenitoare. Curtea de Apel Craiova constata ca Tribunalul n-avea competenta necesara pentru solutionarea spetei, caseaza sentinta si trimite cauza spre rejudecare Judecatoriei Targu Jiu.
Inainte de acest proces, vazand ca suprafata revendicata era mult mai mica decat cea reala, tatal Doctorului Moarte gaseste o solutie favorabila pentru sotia lui. Ii atribuie ilegal un teren in compensare, in str. Termocentralei, pe care Florica Murea il vinde la scurt timp, deoarece existau unele probleme cu mostenitorii legali. In acest mod, noii proprietari devin de buna credinta, iar mostenitorii autentici se aleg cu paguba.
„Hotararile judecatoresti se dau impotriva mea”
„Sub constructii pe care le-am ridicat eu m-am trezit ca 208 mp ar apartine Floricai Murea. Parintii mei au cumparat acest teren in 1957, tata castigand foarte bine pentru ca lucra in subteran. Vecina de la nord era familia Sufana, adica bunicii Floricai Murea. Peste strada, in intersectie, mai aveau o saliste de casa, cumparata in 1930 de la Albulescu. Terenul fusese vandut de Cornelia Tobescu si o sora a Floricai Murea, pe bucati, intre anii 1950-1952, dupa care pe locul respectiv s-au construit blocuri de locuinte. Asadar, daca acolo nu-si mai putea improprietari sotia, primarul i-a dat teren vizavi, pe locul meu. Cand am vazut ca improprietarirea a fost facuta in baza sentintei nr. 153 a Tribunalului Dolj, care n-a fost investita cu formula definitiva, irevocabila si executorie, ba a mai fost si anulata prin Decizia Curtii de Apel Craiova, in august 2005 am sesizat Parchetul. Intre timp, in baza falsului despre care vorbeam, Florica Murea si-a scos certificat de mostenitoare, inscriind ilegal terenul in Cartea funciara. Din anul 2002 ma judec pentru cele 208 mp, dar fara succes. In ciuda faptului ca toate actele pe care le detin imi sunt favorabile, hotararile judecatoresti se dau impotriva mea”, ne-a povestit Constantin Popescu, unul dintre vecini.
Ca sa scape de probleme, Florica Murea a vandut si proprietatea primita in mod ilegal de la defunctul ei sot, noii cumparatori devenind, chipurile, de buna credinta. Acestia au amenajat in garajele pompierilor si Politiei ateliere de termopane si instalatii sanitare.
Mana-n mana cu Politia
In casa pe care a pus mana Florica Murea au fost birouri, iar alaturi au existat garaje pentru autospecialele pompierilor, ridicate de acestia.
Constantin Popescu a incercat ani de-a randul sa obtina planurile topografice de la Oficiul de cadastru, dar i-a fost imposibil, pe motiv ca acestea ar fi secretizate. De fapt, se afla in posesia acelor planuri, dar nu erau legalizate si nu le putea folosi in instanta de judecata. „Am facut interventii la primarul actual si in cele din urma am obtinut documentele. Dupa fotografiile facute intr-un zbor fotogramic din 1958 se vede clar ca in acel an garajele, care se intind, la strada, pe 48 de metri, nu existau. Au fost ridicate de pompieri prin anii ’62, ’63”, ne-a mai spus Popescu.
In sensul celor sustinute de Popescu exista martori, insa judecatoria n-a admis o astfel de proba, din interese obscure. Daca ar fi facut-o, oamenii ar fi declarat ca inventarul cladirilor acaparate de Florica Murea este mult mai mare decat cel pe care l-a detinut familia Sufana, care se ocupa cu cresterea vacilor.
Alaturat de garajul pompierilor se afla si unul al Politiei Tg. Jiu, pe care vaduva Murea l-a castigat tot in 2005. Datorita reclamatiei lui Popescu, Politia stia ca femeia comite un uz de fals, folosindu-se de sentinta casata nr. 153, dar a inchis ochii. Juristul acestei insitutii platite din bani publici nici nu s-a prezentat la proces, la fel ca si cel al MAI. Pentru ca furtul era prea grosolan, judecatoria a dispus ca Politia sa fie despagubita cu 500 de milioane de lei vechi pentru cladire, adica vreo 14.000 de euro la vremea respectiva.
Nesimtirea vaduvei Florica
Dosarul privind terenul ajuns in posesia familiei Murea si instrainat apoi a ajuns la procurorul Gheorghe Pestisanu, fost secretar in primaria condusa de Victor Murea, in perioada 1992-1993.
Acesta a constatat ca punerea in posesie a fost efectuata de Consiliul Judetean. Dar n-a mai fost capabil sa vada ca respectiva hotarare s-a dat pe baza unei sentinte casate de Curtea de Apel Craiova. La fel cum n-a fost capabil sa descopere ca Popescu Toma, judecator la Judecatoria Gorj, a admis cererea Floricai Murea, de inscriere a dreptului de proprietate in Cartea funciara, tot pe baza unui fals grosolan.
Nesimtirea vaduvei Murea, una dintre cele mai bogate femei din oras, dupa decesul sotului ei, merge mai departe. La termenul din 27.02.2003, in procesul cu sotii Popescu, sustine in continuare ca sentinta nr. 153 a judecatorului Duguleanu a fost corecta, stand la baza revendicarii si improprietaririi sale ulterioare. Mai mult, sustine in scris: „fara nici un dubiu pot sa afirm ca autorii reclamantilor au cumparat un teren care nu exista in realitate, exitand si posibilitatea, totusi, ca vanzatorii suprafetei de 208 mp sa-i fi indus in eroare pe autorii reclamatiilor, vanzandu-le un teren care nu le-a apartinut niciodata”. Cu alte cuvinte, in mintea ei, tatal lui Constantin Popescu n-a cumparat terenul cu acte-n regula. De asemenea, nu l-a folosit o anumita perioada de timp si nu a legalizat posesia. Mostenitorul Popescu n-ar avea acte pe proprietatea mostenita, iar casa pe care a construit-o ar fi fost ridicata fara autorizatii. In realitate, toate aceste documente exista la dosarul cauzei, atestand pentru cine vrea sa vada ca Popescu este adevaratul proprietar.
Pe de alta parte, este evident – tot pentru cine vrea sa vada – ca toate actele autentificate ilegal de Florica Murea au ca baza acelasi fals grosolan, si anume sentinta nr. 153, care a fost casata de Curtea de Apel Craiova. In plus, repetam, n-a putut prezenta in instanta vreun act de proprietate, si nici n-a scos documente justificative de la Arhivele Nationale, pentru ca nu era interesata sa se constate ca mosteneste mult mai putin decat i-a dat sotul ei.
Plimbat prin instante
In 2003, Popescu a inceput un proces cu vaduva Murea, la Judecatoria Targu Jiu, pentru stabilirea proprietatii celor 208 mp.
Actiunea i-a fost respinsa de judecatorul Mihai Dogaru. Reclamantul a atacat solutia cu apel la Craiova, unde s-a numit un expert care a tras de timp un an de zile. Apoi, actiunea i-a fost din nou respinsa. Omul s-a adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru stramutare, dar actiunea i-a fost iarasi respinsa. A ajuns din nou la Craiova, pentru recurs. I s-a respins iarasi actiunea, dar s-a dispus, totusi, rejudecarea dosarului la Judecatoria Targu Jiu, deoarece se constatasera niste nereguli. La primul termen a fost numita sotia judecatorul Dogaru, care solutionase aceeasi cauza pe fond. Popescu a recuzat-o, fiind numita o alta judecatoare, dar care n-avea competenta in speta. Pe urma, dosarul a ajuns iar la Mihai Dogaru, scopul evident fiind acela de a se amana solutionarea cauzei.
Afaceri imobiliare cu case de protocol
Victor Murea a locuit impreuna cu familia sa in Bucuresti, intr. Av. Theodor Iliescu nr. 72 din Sectorul 1. Intr-o casa de protocol primita cu chirie de la RA APPS. Desi la un moment dat si-a cumparat un apartament cu patru camere, pe str. Turzii din acelasi sector, n-a restituit-o, asa cum spune legea. Si n-a facut acest lucru nici atunci cand s-a retras la Targu Jiu, casatorindu-se cu secretara lui, Florica. Asadar, Doctorul Moarte a ramas in casa protocolului de stat, dupa plecarea tatalui sau in Oltenia. In mod ilegal.
Anul trecut, a facut un schimb de locuinta de succes cu actrita Ioana Moldovan. Aceasta i-a pus la dispozitie un apartament de trei camere, pe str. Pitar
Mos, obtinut tot de la RA APPS. Adrian Murea a mai scos din buzunar si 15.000 de euro, iar cei doi au batut palma. Moldovan si-a dorit casa din intr. Av. Iliescu pentru ca dobandise deja etajul si voia sa-si extinda proprietatea. La acea ora nu se putea sti cum poate fi cumparat un imobil al RA APPS, dar acum se stie. De curand, regia le-a scos la vanzare, drept de preemtiune avand locatarii acestora.
Inca un plan diabolic
Apartamentul din str. Turzii a fost renovat de Mirela-Nicoleta Nunweiler, in timpul concubinajului acesteia cu Doctorul Moarte. Lucrarile au costat-o 16.000 de dolari, planul fiind acela ca, dupa nasterea copilului, vor locui impreuna, la bloc. Numai ca Adrian Murea avea alte ganduri. El nu s-a dat insa de gol, urmarind sa-si renoveze proprietatea mostenita de la tatal sau pe gratis. Cand totul a fost gata, a inchiriat apartamentul pe o importanta suma de bani si, dupa nasterea copilului, a chemat Politia sa-l evacueze pe acesta si pe mama din casa detinuta ilegal in Intr. Av. Iliescu.
Teroare pentru mama si copil
Desi se cunosteau din copilarie, concubinajul Mirelei Nunweiler cu Doctorul Moarte a fost un iad, la scurt timp dupa ce a inceput. Acesta o maltarata atat pe ea cat si pe propriul fiu, care inca nu incepuse sa se tina pe picioare si suferea de astm. Dovada a batailor incasate de femeie de la chirurgul din MAI stau zecile de certificate medico-legale depuse la dosarul de judecata pentru incredintarea minorului. Multi si-au pus intrebarea de ce n-a plecat impreuna cu copilul, dupa prima bataie incasata, la parinti? A facut-o in sase randuri, dar tot de atatea ori s-a intors, in urma amenintarilor cu moartea pe care le-a primit. Ghinionul ei a fost ca parintii locuiau pe aceeasi strada cu Doctorul Moarte si se temea ca acesta si-ar putea duce la indeplinire amenintarile.