Uluitor : ce spunea Kovesi în 2011 şi ce face acum
DNA a invocat inexactităţi procedurale în denunţul Elenei Udrea şi nu îl cercetează pe generalul Florian Coldea deşi avea şi alte posibilităţi legale. Pe care Laura Codruţa Kovesi le invoca acum 4 ani, dar acum le-a…uitat
Procurorii DNA au ignorat sesizarea din oficiu
Ştirea este cunoscută: DNA a anunţat că nu încep cercetări privindu-l pe generalul SRI, Florian Goldea din cauză că denunţul Elenei Udrea nu s-a încadrat procedural în prevederile Codului de Procedură Penală (CPP). Presa – scrisă, online, audio-video – a tratat cu superficialitate informaţia, deşi subiectul este unul foarte fierbinte. A reprodus punctul de vedere al DNA şi a lăsat-o baltă. Admitem că Elena Udrea nu a respectat ad-literam articolele CPP. Dar în acelaşi timp şi procurorii DNA au ignorat instituţia sesizării din oficiu. La care apelează destul de des. O dovadă în acest sens o reprezintă şi afirmaţia recentă făcută de şefa DNA, Laura Codruţa Koveşi într-un interviu: „Ancheta Microsoft este una românească facută de DNA. În acest dosar au fost primite mai multe denunţuri, au fost şi sesizări din oficiu în baza cărora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte strânsă cu SRI”.
Kovesi 2015 vs Kovesi 2011
Dar mai este un aspect legat de rapiditatea cu care DNA s-a spălat pe mâini în cazul Coldea, profitând de superficialitatea sau lipsa cunoştinţelor Elenei Udrea în materie de proceduri. Sesizarea din oficiu în urma articolelor din presă. Pe 1 februarie 2011, aflată la şedinţa de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Laura Codruţa Kovesi, pe atunci Procurorul General al republicii, declara în cadrul unei conferinţe de presă: „De obicei, nu comentez declaraţiile pe care le fac oamenii politici, nu o să comentez nici acuzaţiile aduse (se referea la atacurile lui Victor Ponta la adresa procurorilor care au decis arestarea preventivă a baronului PSD de Argeş, Constantin Nicolescu – n.a.). Va pot spune doar că procurorii nu fac dosare la comandă politică, procurorii sunt independenţi şi soluţionează cauzele care ne sunt date spre soluţionare. Primim plângeri de la alte instituţii, de la justiţiabili, ne sesizăm din oficiu pe baza informaţiilor apărute în mass-media sau pe baza informaţiilor care ne sunt transmise de serviciile de informatii”.
Când era şefa tuturor procurorilor, Koveşi spunea negru pe alb că „ne sesizăm din oficiu pe baza informaţiilor apărute în mass-media”. Acum, în 2015, când este şefa procurorilor DNA, se pare că nu mai este valabilă această procedură deşi subiectul, acuzaţii grave la adresa şefului principalului serviciu secret, este unul foarte grav şi a ţinut zile în şir „prima pagină”. Elena Udrea a dat cinci interviuri în care a adus acuzaţii lui Florian Coldea: pentru Hotnews, pentru B1 TV, pentru TVR 1, pentru „Gândul Live”, interviu pentru Luju.ro. Acuzaţiile au fost comentate şi răscomentate în întreaga mass-media, mai mult în unele publicaţii au apărut şi alte dezvăluiri în ceea ce îl priveşte pe Florian Coldea. DNA sau DIICOT
Ce a apărut în presă legat de Coldea – selecţie
„ La solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, in cash, pentru a-si finanta televiziunea, RTV (…) la inceputul televiziunii, cand s-a rupt RTV-ul de Realitatea si cand dl Ghita inca nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat ca banii au fost remisi dlui Ghita de catre Alin Cocos”. (Elena Udrea)
„Culiţă Tărâţă mi-a spus la un moment dat ca duce bani la SRI domnului Coldea pentru a plati un institut de sondare a opiniei publice. Ulterior, Gheorghe Stefan zis Pinalti, de cateva ori la rand, mi-a spus ca parte din banii de pe niste firme cu care era un scandal i-au fost ceruti de catre Culita Tarata sa-i duca SRI-ului pentru niste sondaje” (Elena Udrea).
„Florian Coldea mi-a adus la cunoştinţă o informare în care mi se preciza că, din raţiuni de securitate naţională, având în vedere poziţia domnului Tender în Africa şi faptul că prin SC Prospecţiuni SA urmează să se deruleze anumite contracte, ar fi oportun să mă gândesc dacă este posibil să reanalizez situaţia acestui inculpat”, potrivit hotnews.ro. „I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute şi că o soluţie de achitare este exclusă, iar dumnealui m-a întrebat ce părere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei” (Alina Bica, declaraţie în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi)
„Ulterior întâlnirii cu domnul Coldea Florian am constatat, ca efect, două aspecte la nivelul direcţiei DIICOT: nu a mai primit nicio sesizare de la SRI cu privire la noi posibilităţi de investigaţii în dosare, astfel că în decursul anului 2014 la DIICOT au venit în total un număr de şase-şapte sesizări şi toate neserioase” (Alina Bica, declaraţie în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi)
„Eu stiam ca (Dorin Cocoş – n.a.) merge la SRI. Stiam ca mergea sambata, duminica, mergea la SRI. imi imaginam ca daca se duce sa vorbeasca, clar cu oamenii de acolo. Adica nu cred ca se ducea sa tunda iarba din curtea SRI-ului. Deci se ducea sa se intalneasca…” (Elena Udrea)
„Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni – nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior – dar mi-a spus si asta, in dosarul lui Ioan Nicolae(…) Din partea generalului Coldea” (Elena Udrea)
Erau suficiente motive pentru ca procurorii DNA să se sesizeze din oficiu pe baza informaţiilor apărute în mass-media despre Florian Coldea. În orice ţară din lume, astfel de acuzaţii la adresa unui şef de serviciu secret sunt verificate de organele competente. Mai ales că două informaţii, colaterale, din interviurile date de Elena Udrea au fost confirmate: existenţa unui birou al premierului Victor Ponta în complexul rezidenţial în care locuieşte şi două vizite (fără a avea vreo calitate), ale Elenei Udrea la SRI (unde a discutat cu George Maior şi Florian Coldea), pe 10 noiembrie şi 15 decembrie 2014. Reamintim, luni 9 februarie, şi lamentabila comisie parlamentară de control a activităţii SRI l-a „spălat” pe generalul Florian Coldea, mai mult, discuţiile dintre Elena Udrea cu şefii SRI fiind trecute (în baza căror prevederi oare?) ca secrete de stat !!!.
Comentariile Redacţiei Corupţia.ro
Nu este nimic uluitor ! asa face ea de cind se stie si o stim … si asa va face ca nu stie saraca altfel … si nu mai are cind sa invete, nici daca ar vrea …
Septembrie 2005 – DNA refuza sa primeasca denunturile facute de Omnis, incepind din Aprilie 2005 referitor la crime deosebit de serioase comise de Sebastian Vladescu in asociere infractionala cu Microsoft, SRI, MAI si altii, dar se sesizeaza din oficiu si in citeva luni Irinel Paun calca mai toate legile si da un NUP in – Dosar 216/P/2005 cit Kovesi de mare.
Aprilie 2007 – DNA primeste de la Parchetul General al lui Kovesi denunturi si probe noi prezentate de Omnis, dar se sesizeaza din presa pentru a nu ne audia, si Doru Tulus, calca si mai multe legi decit Irinel Paun si da un NUP in Dosar 66/P/2007 cit Kovesi de lata si de mare … ca de’ avea deja experienta …
Ambele dosare au fost infirmate de OLAF care ii face Recomandari lui Kovesi si inregistreaza Case OF/2010/0068 in MCV in 25 August 2014, fapt de care lu’ binomu’ nu ii pasa … ca sunt ocupati sa isi protejeze sursa de finantare … sau/si libertatea
vom reveni pe larg cu multe alte ilegalitati comise de binomu’ Kovesi – Coldea si nu numai … pentru a proteja organizatia criminala MICROSOFT – microsoft nu este un scandal, este o organizatie terorista ! … protejata de binom …